Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Prisportaler: Sådan bruger du dem

Prissammenligningssider kan spare dig for mange penge, men pas på faldgruberne, når du sammenligner priser på fladskærme, flybilletter eller mobilaftaler.
Af David Bergeon
2. Februar 2017
TV købt på prisportal
Foto: Getty Images

Spar penge ved sammenligne priser på nettet - men pas på

Prisen på mobilabonnementer, fladskærme, bøger, flybilletter eller hoteller kan du sammenligne på mange prisportaler.

Prissammenligningssider kan være en god hjælp til at finde den billigste iPhone eller fladskærm, men du skal kaste et ekstra blik på prisportalerne og resultaterne for at være sikker på, du gør et godt og trygt køb.

Det billigste køb kan du gøre ved at tænke over 5 ting, når du bruger en prisportal.

1. Er det øverste resultat en annonce eller den bedste pris?

Søgeresulterne er oftest sorteret sådan, at produktet med den laveste pris bliver vist øverst, hvis du for eksempel leder efter et mobilabonnement.

Prisportaler kan dog vise en sponsoreret annonce øverst i søgeresultaterne, der får annoncen til at ligne det bedste tilbud. Sammenlign med de andre priser for at se, om det er tilfældet.

2. Er prisportalen uafhængig og markedsdækkende?

Sponsorerede prissammenligningssider, der er finansieret af forhandlere, kan udelade søgeresultater, der måske er bedre end hos de forhandlere, der har en økonomisk interesse i prissammenligningssiden.

En side, der sammenlignede priser på flyttefirmaer i Danmark, havde for eksempel kun resultater fra flyttefirmaer, der alle var ejet af den samme person.

Prisportaler kan også kræve, at forhandlerne betaler for at blive vist i oversigten. Hvis det er tilfældet, er det heller ikke sikkert, at alle forhandlere bliver vist på siden.

Uafhængige prissammenligningssider vil omvendt bestræbe sig på at dække markedet bedst muligt. Det vil sige at få resultater med fra flest muligt forhandlere - og dermed give dig det bedste overblik.

Uafhængigheden kan du få klarhed om ved at læse, hvem der står bag prissammenligningssiden. Du kan også bruge flere prisportaler for at se, om du kan få flere og andre resultater.

3. Er fragten med i den endelige pris?

Det billigste søgeresultat kan ende med at være dyrere end det næstbilligste. Priserne kan nemlig være ”inklusiv fragt” eller ”eksklusiv fragt”, og fragtpriserne kan være forskellige. Se, om du kan sortere resultaterne efter det, du finder mest retvisende.

”Eksklusiv fragt” kan spare dig nogle penge, hvis du alligevel selv kan hente produktet i butikken. Omvendt bliver priser uden fragt svære at sammenligne, hvis det er en vare, du skal have sendt hjem fra udlandet.

Hold også øje med om fragtprisen er rimeligt i forhold til prisen på selve produktet.

4. Er der forskel på forhandlernes priser og produkter?

Produktet, du ender med at få, kan være forskelligt fra forhandler til forhandler.

Nærlæs informationen om varen, og se for eksempel om modelnummeret er det samme hos forhandlerne.

Boremaskiner kan for eksempel sælges med 1 batteri ét sted og 2 batterier ét andet sted. Parallelimporterede varer kan i øvrigt være uden dansk brugervejledning.

I prissammenligningen kan der også snige sig et helt andet produkt ind, end det du søgte på. For eksempel en iPhone 6 i stedet for en iPhone 6S.

Vilkår for reklamation, reparation og fragt kan være forskellige hos de enkelte forhandlere, selv om produktet er det samme. Forhandleren kan for eksempel ligge i Tyskland og kræve, at du sender et defekt produkt til reparation i Tyskland.

Flybilletter og hotelværelser kan du måske afbestille hos en rejseudbyder, men ikke hos en anden.

Forhandlerne med de billigste produkter kan have dårligere vilkår end forhandlerne med det næstbilligste produkt. Prisen behøver dog ikke være udtryk for dine vilkår, så undersøg eventuelt selv forhandlernes vilkår, og vælg en forhandler, du er tryg ved.

E-mærket kan du også kigge efter. Det betyder, at virksomheden bag siden har forpligtet sig til at overholde gældende lovgivning og følger e-mærkets retningslinjer for blandt andet betalingsformer.

Se hvordan du handler trygt på nettet

5. Kan du få produktet billigere et andet sted?

Prisportalerne kan have forskellige provisionsaftaler med udbyderne og søgeresultaterne kan være fra en rejseudbyder, der tager gebyr for at være mellemmand. Priserne kan derfor være forskellige på 2 prisportaler, hvis du sammenligner mobilabonnementer eller flybilletter.

Hotelprissider kan i nogle tilfælde for eksempel aftale med et hotel, at prissammenligningssiden får nogle procenter af værelsesprisen for at et hotel vises i deres søgemaskine. De aftaler kan så være forskellige fra side til side.

Prisen kan du tjekke, om du måske kan finde billigere på udbyderens egen hjemmeside. Gå for eksempel ind på et flyselskab og se, om du kan finde den samme billet billigere.

Du kan også bruge andre prisportaler for at se, om de har flere og andre resultater.

Forbrugerrådet Tænk bruger PriceRunners priser på udvalgte test

På de test, hvor det giver mening, viser Forbrugerrådet Tænk en pris hentet fra prisportalen PriceRunner.

Vi vurderer løbende, om PriceRunners priser er markedsdækkende og afspejler den reelle pris på produktet.

Hvis vi finder, at PriceRunners priser ikke lever op til vores krav, vil den blive erstattet af den pris, vi selv har fundet i vores prisundersøgelse.

Vær opmærksom på, at PriceRunners billigste priser ikke er en garanti for, at du ikke kan finde produktet billigere et andet sted.

Forbrugerrådet Tænk modtager betaling fra PriceRunner for antallet af klik fra taenk.dk. Al indtjening vil blive brugt til at forbedre taenk.dk.