Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Prisportaler: Find den laveste pris

Prissammenligningssider kan spare dig for mange penge - men kun hvis du faktisk finder den bedste pris. Pas på du ikke bliver snydt af prisportalerne.
Af David Bergeon
4. Oktober 2017
TV købt på prisportal
Foto: Getty Images

Spar penge ved sammenligne priser på nettet - men pas på

Prisen på mobilabonnementer, fladskærme, bøger, flybilletter eller hoteller kan du sammenligne på mange prisportaler.

Prissammenligningssider kan være en god hjælp til at finde den billigste iPhone eller fladskærm, men du skal kaste et ekstra blik på prisportalerne og resultaterne for at være sikker på, du gør et godt og trygt køb.

Det billigste køb kan du gøre ved at tænke over 6 ting, når du bruger en prisportal.

1. Er det øverste resultat en annonce eller den bedste pris?

Søgeresulterne er oftest sorteret sådan, at produktet med den laveste pris bliver vist øverst, hvis du for eksempel leder efter et mobilabonnement.

Prisportaler kan dog vise en sponsoreret annonce øverst i søgeresultaterne, der får annoncen til at ligne det bedste tilbud. Sammenlign med de andre priser for at se, om det er tilfældet.

2. Er prisportalen uafhængig og markedsdækkende?

Sponsorerede prissammenligningssider er sider, der kan være finansieret af en forhandler. Sådan en side kan udelade søgeresultater, der er bedre end hos den forhandler, der har en økonomisk interesse i prissammenligningssiden.

En side sammenlignede for eksempel priser på flyttefirmaer i Danmark. Problemet var bare, at alle flyttefirmaerne var ejet af den samme person.

Prisportaler kan også kræve, at forhandlerne betaler for at blive vist i oversigten. Hvis det er tilfældet, er det heller ikke sikkert, at alle forhandlere bliver vist på siden.

Uafhængige prissammenligningssider vil omvendt bestræbe sig på at dække markedet bedst muligt. Det vil sige at få resultater med fra flest muligt forhandlere - og dermed give dig det bedste overblik.

Uafhængigheden kan du få klarhed om ved at læse, hvem der står bag prissammenligningssiden. Du kan også bruge flere prisportaler for at se, om du kan få flere og andre resultater.

3. Er fragten med i den endelige pris?

Det billigste søgeresultat kan ende med at være dyrere end det næstbilligste. Priserne kan nemlig være inklusiv fragt eller eksklusiv fragt, og fragtpriserne kan være forskellige. Se, om du kan sortere resultaterne efter det, du finder mest retvisende.

Eksklusiv fragt kan spare dig nogle penge, hvis du alligevel selv kan hente produktet i butikken. Omvendt bliver priser uden fragt svære at sammenligne, hvis det er en vare, du skal have sendt hjem fra udlandet.

Hold også øje med om fragtprisen er rimeligt i forhold til prisen på selve produktet.

4. Er der forskel på forhandlernes priser og produkter?

Produktet eller den service, du ender med at få, kan være forskelligt afhængig af, hvilken forhandler eller udbyder du vælger.

Nærlæs informationen om varen, og se for eksempel om modelnummeret er det samme hos forhandlerne.

Boremaskiner kan for eksempel sælges med 1 batteri ét sted og 2 batterier ét andet sted. Parallelimporterede varer kan være uden dansk brugervejledning.

I prissammenligningen kan der også snige sig et helt andet produkt ind, end det du søgte på. For eksempel en iPhone 6 i stedet for en iPhone 6S.

Sådan handler du trygt på nettet

5. Er der forskel på service og vilkår?

Vilkår for reklamation, returret, reparation og fragt kan være forskellige hos de enkelte forhandlere, selv om produktet er det samme. Forhandleren kan for eksempel ligge i Tyskland og kræve, at du sender et defekt produkt til reparation i Tyskland.

Flybilletter og hotelværelser kan du måske afbestille hos en rejseudbyder, men ikke hos en anden.

Tjek forhandlernes vilkår og vælg en forhandler, du er tryg ved.

E-mærket kan du også kigge efter. Det betyder, at virksomheden bag siden har forpligtet sig til at overholde gældende lovgivning og følger e-mærkets retningslinjer for blandt andet betalingsformer.

Serviceydelser som flyttemænd, håndværkere og tandlæger kan du også sammenligne priser på, men de er ikke så lette at sammenligne som for eksempel en smartphone.

Kvaliteten af en service er nemlig et vigtigt parameter, så hav det med i dine overvejelser, så du ikke vælger tandlæge eller håndværker udelukkende ud fra prisen.

Lav en kontrakt med din håndværker

Spar penge på tandlægebesøget

6. Kan du få produktet billigere et andet sted?

Prisportalerne kan have forskellige provisionsaftaler med udbyderne, og søgeresultaterne kan være fra en udbyder, der tager gebyr for at være mellemmand. Priserne kan derfor være forskellige på 2 prisportaler, hvis du sammenligner mobilabonnementer eller flybilletter.

Hotelprissider kan for eksempel kræve provision af et hotel, for at hotellet kommer med i prissammenligningen. Fordi provisionen kan variere, kan du finde det samme hotelværelse til forskellige priser på forskellige prissider.

Prisen kan du måske finde billigere på udbyderens egen hjemmeside. Gå for eksempel ind på et flyselskab og se, om du kan finde den samme billet billigere, eller ring direkte til hotellet.

Du kan også bruge andre prisportaler for at se, om de har flere og andre resultater.

Forbrugerrådet Tænk bruger PriceRunners priser på udvalgte test

På udvalgte test viser Forbrugerrådet Tænk en pris hentet fra prisportalen PriceRunner.

PriceRunners priser vurderer vi løbende. De skal være markedsdækkende og afspejle den reelle pris på produktet.

Priser, der ikke lever op til vores krav, vil vi erstatte med den pris, vi selv har fundet i vores prisundersøgelse.

PriceRunners billigste priser er ikke en garanti for, at du ikke kan finde produktet billigere et andet sted.

Forbrugerrådet Tænk modtager betaling fra PriceRunner for antallet af klik fra taenk.dk. Al indtjening vil blive brugt til at forbedre taenk.dk.