Brændeovne: Skru ned for sundhedsskadelig røg
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Brændeovne: Skru ned for sundhedsskadelig røg

Sundhedsskadelige røgpartikler kan du begrænse udledningen af, når du fyrer op i din brændeovn. Se, hvordan du gør med disse fire gode råd.

Niels Søndergaard · Foto: Getty Images · 6. december 2019
Brændeovn tændt op

Røg fra brændeovnen indeholder partikler, der er sundhedsskadelige. Miljøstyrelsen oplyser, at ca. 550 for tidlige dødsfald om året skyldes forurening fra danske brændeovne.

Røgforurening kan føre til:

  • Luftvejssygdomme
  • Hjertekarsygdomme
  • Allergi
  • Kræft

Det sundeste for dig og naboerne er derfor at undgå at bruge brændeovn. Men hvis du skal fyre op, så følg disse råd fra Miljøstyrelsen.

Fire gode råd til brændeovne

Brændeovnens forurenende partikler kan du nedsætte med op til 80 procent, hvis du følger Miljøstyrelsens 4 gode råd.

1. Tænd op fra toppen

Så flammerne kan arbejde sig oppe fra og ned – ligesom ved et stearinlys.
Brug småt brænde - pindebrænde - til optænding. Optænding fra toppen kan nedsætte udsendelsen af partikler fra optændingen med 50 til 80 procent.

2. Brug kun tørt træ

Vådt træ ryger for meget. Brug heller ikke affald, reklamer, behandlet træ eller lignende til at fyre op med. Hvis forbrændingen er dårlig, stiger udledningen af forurenende stoffer som PAH'er, dioxiner og partikler.

3. Giv flammerne rigeligt luft

Du bør først skrue ned for luften, når flammerne bliver lysere, og ovnen er varm. Som tommelfingerregel så vent 10 minutter med at skrue ned for luften, og sørg for, at der stadig er nok luft, så forbrændingen er ordentlig. Du kan eventuelt efterfølgende nøjes med at fyre lidt ad gangen og ikke bruge alt for store stykker træ.

4. Røgen bør være næsten usynlig

Du kan derfor gå udenfor og tjekke, at der ikke kommer for megen røg op ad skorstenen. Mørk røg er et tegn på dårlig forbrænding. Røgen bør heller ikke lugte grimt. Det kan også være en god ide at udskifte brændeovnen, hvis den er gammel. Brændeovne produceret før 2005 udleder 3 til 5 gange flere partikler end en ny brændeovn.

Brændeovne øger mængden af partikler i hjemmet. Husk derfor at lufte ud.

Udskift gammel brændeovn og luft ud

Gamle brændeovne forurener mere end de nye. Miljøstyrelsen vurderer, at brændeovne fra før 1990 forurener op til 5 gange så meget som en ny, svanemærket brændeovn.

Det kan derfor være en god ide at udskifte brændeovnen, hvis den er gammel.

Brændeovne øger også mængden af partikler i hjemmet. Husk derfor at lufte ud.