Tjek Kemien: Få skadelige kemikalier frem i lyset Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Tjek Kemien: Få skadelige kemikalier frem i lyset

Med appen Tjek Kemien kan du stå sammen med europæiske forbrugere om at skabe viden om uønsket kemi. Hent appen, og hjælp med at scanne produkter.

Claus Jørgensen · Foto: Katrine Marie Kragh · 4. november 2020

Tjek Kemien er en app, som er udviklet af Forbrugerrådet Tænk Kemi og Miljøstyrelsen. Den bliver nu en del af et tværgående samarbejde mellem 13 europæiske lande.

Appens formål er at skabe viden om skadelige kemikalier i de produkter, som forbrugere køber over hele Europa. Den viden samles via appen Tjek Kemien  i en fælleseuropæisk database.

Du scanner et produkt, for eksempel legetøj, møbler, tøj eller elektronik. Derefter sender du dit spørgsmål om kemikalieindholdet til virksomheden.

Loven siger, at virksomheden skal give dig svar, hvis produktet indeholder skadelige kemikalier fra EU’s såkaldte kandidatliste.

Skadelig kemi: Tjek kemien i tøj, legetøj, møbler, fjernsyn og lignende

Produkterne, som du scanner med appen, kan være møbler, tøj, legetøj, elektronik og lignende produkter i ”fast form”.

Appen kan ikke bruges til for eksempel kosmetik, plejeprodukter, maling og fødevarer. Her er loven anderledes skruet sammen. Du kan dog benytte Tjek Kemien til at spørge ind til kemikalieindholdet i emballagen på alle produkter.

Kosmetik og plejeprodukter kan du scanne med appen Kemiluppen, som er et godt supplement til Tjek Kemien-appen.

Tjek Kemien app
Se Claus Jørgensen, projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi, fortælle, hvordan du bruger appen. Informationen og holdninger i denne video er Forbrugerrådet Tænks, og det reflekterer ikke nødvendigvis EU’s eller LIFE AskREACH partnernes officielle holdning.

Kemikalier kan bidrage til kræft, hormonforstyrrelser og miljøbelastning

Kemikalier på EU's kandidatliste er blandt de mest problematiske, som fortsat er lovlige i forbrugerprodukter.

Hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og miljøskadende effekter gør, at flere af disse kemikalier er på vej til at blive forbudt eller udfaset.

Stofferne på kandidatlisten er underlagt grænseværdier samt den oplysningspligt fra virksomhed til forbruger, som Tjek Kemien hjælper med at gøre lettere.

Du har som forbruger ret til at få at vide, om disse kemikalier findes i dit møbel, fjernsyn, legetøj eller lignende.

Hvad er kandidatlistestoffer?

Kandidatlistestoffer er de allermest problematiske kemikalier, som fortsat er lovlige at bruge i produkter i EU.

Disse stoffer er på vej til at blive forbudt eller udfaset, fordi de kan have hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og miljøskadelige effekter.

Se EU’s kandidatliste her

Forbrugere hjælper forbrugere

Loven giver virksomheder 45 dage til at svare, hvis deres produkter indeholder de særligt problematiske kemikalier fra EU’s kandidatliste. Det er lang tid at vente, hvis du står og skal købe en barnevogn eller sofa.

Appens formål er derfor at samle en database med virksomhedernes svar fra hele Europa.

Hvis en tysk forbruger har scannet en barnevogn og fået virksomhedens svar, vil en dansk forbruger kunne se det svar med det samme, hvis han eller hun scanner barnevognen i en butik i Danmark.

Forbrugere i hele Europa hjælper på den måde hinanden med at få de skadelige kemikalier frem i lyset.

Umuligt at vide hvad der er i barnevognen eller bamsen

Forbrugerrådet Tænk kæmper for at få varedeklaration på legetøj og børneudstyr.

Varedeklaration vil gøre det muligt for forældre, myndigheder og forbrugerorganisationer at se, om producenten for eksempel har brugt de uønskede kemikalier fra EU’s kandidatliste.

Men ingredienslister har sandsynligvis lange udsigter. Derfor er det vigtigt, at europæiske forbrugere står sammen om at skabe klarhed om uønsket kemi i produkter.

En database med tusindvis af forbrugerprodukter fra hele Europa vil gøre det væsentligt lettere for dig og andre forbrugere at få viden om kandidatlistestoffer i produkter.

Cocktaileffekt: Mange bække små gør kemikalierne problematiske

Hver dag udsættes du for små mængder af uønsket kemi fra de produkter, du omgiver dig med. Hver især er udsættelserne måske uproblematiske.

Men de mange forskellige kilder til uønsket kemi gør, at den samlede udsættelse kan påvirke din sundhed og miljøet negativt.

Det skyldes blandt andet, at den måde kemikalier reguleres på i dag, netop ikke tager højde for cocktaileffekten.

Brug appen Tjek Kemien til at undgå skadelige kemikalier fra EU's kandidatliste.

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Det er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere her