Algefjerner: Sådan skåner du miljøet
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Algefjerner: Sådan skåner du miljøet

Rengøringsmidler mod alger på terrasse og havemøbler kan indeholde stoffer, der forurener miljøet. Se, hvordan du fjerner alger uden uønsket kemi.

Katja Ravn og Christel Kirkeby · Foto: Getty Images · 3. april 2023
Mand fjerner alger fra sin træterrasse med en algefjerner uden uønsket kemi.

Alger kan gøre terrasse og havemøbler glatte og kedelige at se på. Særligt i fugt og skygge kan alger gro på rækværk, tag, terrasser og havemøbler.

Derfor kan det være nødvendigt at fjerne alger fra terrassen om foråret eller i løbet af havesæsonen. 

Der er en række forskellige midler til at fjerne alger på markedet. Men vær opmærksom på, at du kan risikere at forurene miljøet. Når du vasker terrassen, kan kemikalier trænge ned i jorden mellem fliser og brædder.

Følg disse seks gode råd til at skåne miljøet, når du fjerner alger udendørs.  

1. Fjern alger med vand og kost

Du kan fjerne alger og snavs fra terrassen og havemøblerne med vand og skrubbe eller en stiv fejekost helt uden uønskede kemikalier. 

En højtryksrenser kan også hjælpe, hvis dine overflader kan tåle det. Det kræver ofte tilbehør som fx en terrassevasker.

Ifølge Miljøstyrelsen er vækst af alger og mos på tage og mure i de fleste tilfælde ikke et problem, og du behøver derfor sjældent at fjerne dem her.

2. Brug kun godkendte algefjernere

Har du brug for at rense de mest besværlige områder, så sørg for at vælge et godkendt algemiddel. 

Algemidler skal være godkendt af Miljøstyrelsen og vurderet for uønskede effekter i miljøet.

Tjek på etiketten, at din algefjerner er omfattet af godkendelsesordningen for bekæmpelsesmidler (biocider), og at der står et registreringsnummer.

Du kan også tjekke, om produktet er i Miljøstyrelsens Bekæmpelsesmiddeldatabase over godkendte bekæmpelsesmidler. Så ved du, at midlet er godkendt. Her kan du finde godkendte algemidler som fx Neutralon og Algefri.

Se efter ”Godkendt af Miljøstyrelsen”

Hvis du skal finde et rengøringsprodukt for at fjerne alger, skal det være godkendt af Miljøstyrelsen.

Det skal fremgå tydeligt på etiketten enten foran eller bagpå rengøringsmidlet.

3. Følg altid brugsanvisningen

Følg altid brugsanvisningen på dit algemiddel, når du skal gøre rent udenfor.

Det kan være, du skal bruge beskyttelsesudstyr som handsker og sikkerhedsbriller, eller at det skal fortyndes inden brug.

Det er vigtigt, at du læser og følger anvisningen, så du bruger produktet så sikkert som muligt.

4. Undgå navne som terasserens og fliserens

Du tænker måske, at algefjernere indeholder flere eller værre kemiske stoffer end almindelige udendørs rengøringsmidler.

Men algefjernere skal godkendes af myndighederne, før de må sælges.

Her kigger myndighederne både på, hvor effektivt midlet er, og om det skader vandmiljø, regnorme osv. Det er fordi, at algefjernere er såkaldte biocider, og her gælder skrappere regler.

Hvis et produkt kun markedsføres som fx terasserens eller fliserens - og ikke nævner, at det kan fjerne, mos, alger eller begroning - skal det ifølge lovgivningen ikke godkendes som et biocid.

Disse ”almindelige” rengøringsmidler kan indeholde stoffer, der ellers er forbudt, hvis produktet var markedsført som algerens eller algefjerner.

Du kan derfor risikere at rense din terrasse og havemøbler med et udendørs rengøringsmiddel, som i højere grad forurener miljøet.

5. Undgå stoffet benzalkoniumklorid

Benzalkoniumklorid er et problematisk stof, der kan være i udendørs rengøringsmidler, som fjerner svampe og alger.

Stoffet er også i Rodalon, som du kan bruge indendørs til at fjerne fx skimmel. Men det kan også være i udendørs rengøringsmidler, der ender i miljøet.

Stoffet er problematisk for miljøet, fordi det er meget giftigt for vandlevende organismer. Fisk er døde i søer og vandløb, efter at der blev fjernet alger fra et tag med et produkt med benzalkoniumklorid.

6. Tjek din professionelle leverandør, hvis du får hjælp til opgaven

Får du professionel hjælp til at fjerne alger? Så husk altid at tjekke:

  • At de udelukkende bruger godkendte midler til at fjerne alger. Du kan spørge, hvilket middel de bruger, og tjekke om det er godkendt på etiketten eller i Miljøstyrelsens bekæmpelsesmiddeldatabase.
  • At de følger anbefalingerne for anvendelse, opsamling af vand mm. Nogle godkendelser kræver, at alt vandet fra fx tagrens samles ind, så det ikke kan forurene nærliggende åer og søer.

 

Forbrugerrådet Tænk Kemi mener: Hul i lovgivningen

”Det er meget uheldigt for miljøet og for forbrugere, der gerne vil beskytte naturen, at der forhandles udendørs rengøringsmidler med miljøbelastende stoffer som fx benzalkoniumklorid, der ikke er tilladt i algemidler. Stoffet er giftigt for miljøet, men må alligevel godt være i udendørs rengøringsmidler, så længe de bare ikke påstår, at de fjerner alger. Der er meget tydeligt, at der er et hul i lovgivningen, når dette miljøbelastende stof kan købes i en række tilsvarende produkter.”

Christel S. Kirkeby, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi

Miljøstyrelsen finder ulovlige rengøringsmidler mod alger

Der findes flere ulovlige bekæmpelsesmidler mod alger på det danske marked.

Det viser en ny kontrol af Miljøstyrelsen fra 2021, der har taget sig af 79 ulovlige sager, hvoraf 5 virksomheder er meldt til politiet.

Det sker på grund af:

  • Markedsføring af åbenlyse ulovlige midler mod alger, der ikke overholder myndighedernes biocidregler. Disse er fundet i webshops og byggemarkeder.
  • Ulovlig markedsføring af lovlige rengøringsmidler til at fjerne alger. Det er fx udendørs rengøringsmidler, der på butikkens hjemmeside bliver anbefalet til at fjerne alger.