Maling: Det skal du vide, før du maler
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Det skal du vide, før du maler

Hvad betyder VOC-indhold og MAL-koder? Se, hvad informationen på din maling betyder, så du kan vælge maling, der mindst muligt skader sundhed og miljø.

Katja Ravn og Christel Søgaard Kirkeby · 27. august 2024
Mand der maler væg derhjemme

På din malerbøtte kan du finde en masse nyttig information om kemikalieindholdet, så du kan vælge et mere miljø- og allergivenligt produkt.   

Forstå, hvad miljømærker, allergimærker, VOC-indhold og MAL-koder betyder på din maling. 

MAL-koder 

Når du ser på din malerbøtte, står der forskellige koder, som hedder MAL-koder og VOC-indhold. Disse koder kan hjælpe dig med at finde de mindst skadelige produkter, når du skal male.  

MAL-koder er korte talkoder, der står på fx: 

  • Maling
  • Træbeskyttelse
  • Opløsningsmiddel
  • Lak
  • Lim 

MAL-koder fortæller dig om sundhedsrisikoen, hvis du indånder dampe og har hudkontakt med malingen.  

MAL-koder består af to tal med en streg imellem, som fx 2-1. Vælg helst maling med det lavest mulige kodenummer. Jo højere tal, des højere sundhedsrisiko. 

Det første tal fortæller dig om risikoen, hvis du indånder dampe fra malingen. Tallet går fra 00- til 5-, hvor 00- er den sikreste. Det andet tal giver dig et mål for risikoen, hvis du kommer i hudkontakt med malingen. Her går tallene fra -1 til -6, hvor -1 er bedst. 

I arbejdsmiljøet bruger man koderne til at bestemme, hvilket sikkerhedsudstyr der er påkrævet, når man maler. Er tallet før stregen 2 eller højere, skal du bruge åndedrætsværn. 

VOC-indhold 

VOC-indhold er et mål for, hvor mange organiske opløsningsmidler malingen indeholder. 

Organiske opløsningsmidler kan afgive dampe, både mens du maler, og mens malingen hærder. Dampene kan være problematiske for miljøet og sundheden. 

Indholdet af VOC i maling er reguleret. Der er grænser for, hvor meget forskellige typer maling må indeholde. Det er først og fremmest for at beskytte miljøet. 

VOC kan danne forurenende stoffer - såkaldt jordnær ozon - som kan skabe luftforurening i form af smog og skade planter. 

Vælg gerne maling, der har det laveste VOC-indhold. Det laveste VOC-indhold er 0 gram per liter. 

Miljøvenlig maling  

Svanemærket og Blomsten er også en god ide at kigge efter, når du køber maling. 

Miljømærkerne garanterer, at malingen er blandt de mest miljøvenlige på markedet, og at der er stillet krav til indholdet af problematiske kemikalier. 

Du skal dog være opmærksom på, at miljømærket maling godt kan indeholde allergifremkaldende konserveringsmiddel, fx stoffet benzisothiazolinone.

Allergivenlig maling 

Tidligere har det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI (methylisothiazolinone) været meget udbredt i maling. Det bruges nu i mindre grad.  

I stedet for indeholder maling ofte det beslægtede stof BIT (benzisothiazolinone), som også kan give allergiske reaktioner. Ifølge Videncenter for allergi er der sket en stigning i hyppigheden af kontaktallergi over for BIT, fordi det bl.a. bruges i husholdningsprodukter. 

Disse stoffer er en del af en større gruppe af stoffer kaldet isothiazolinoner, som du kan blive udsat for, hvis du får maling på huden, eller når stoffet fordamper til luften i den periode, hvor malingen hærder. 

Prøv derfor at undgå maling på huden og luft godt ud, mens du maler og bagefter. 

Astma Allergy Nordic har allergimærket flere hvide indendørs malinger. Du kan både finde vægmalinger og træmaling, som er uden MI, BIT og andre allergifremkaldende stoffer.  

Mug i maling 

Mug kan dannes i din maling, da der bruges færre konserveringsmidler i maling end tidligere. Det er en fordel for både dig og dit indeklima, fordi du udsættes for færre kemikalier. Men det kan også betyde, at malingen kan begynde at mugne hurtigere. 

Sådan begrænser du risikoen for mug i maling: 

  • Køb kun maling i de mængder, du har brug for.
  • Dyp ikke malerpenslen direkte i malerbøtten. En god ide er at hælde om i en anden malerspand eller en malerbakke.
  • Stil malingen et køligt sted.
  • Er din maling muggen skal du stoppe med at bruge den og evt. klage, hvis malingen er helt ny. 

Tips, når du maler

  • Undgå at få maling på huden. Brug gerne handsker, når du maler.
  • Luft ud - både mens du maler, og i ugerne efter at du har malet.
  • Mal gerne om sommeren, hvor det er lettere at lufte ud.
  • Følg vejledningen, der følger med produktet. Står der, at malingen er til udendørs brug, skal du ikke bruge det indenfor.
  • Vent med at tage rummet i brug – ihvertfald i tre dage - indtil afgasningen er faldet meget.