Ukrudt: Fjern det uden brug af sprøjtegift Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Ukrudt: Fjern det uden brug af sprøjtegift

Sprøjtegift mod ukrudt i haven kan påvirke plante- og dyreliv. Få gode råd til at fjerne ukrudt helt uden uønsket kemi.

Niels Søndergaard · 11. maj 2021
En bunke ukrudt

Ukrudt er vilde planter, som skyder frem i din have.

I Danmark er almindeligt ukrudt i haven for eksempel mælkebøtter, skvalderkål, tusindfryd, brændenælder, tidsler, burresnerre, padderokke, senegræs, osv.

Ukrudt kan du vælge at leve med. Du kan for eksempel nyde bellis i græsplænen som gratis blomsterflor eller dyrke din have vildt, ligesom bevægelsen ”Vild Med Vilje”. 

Men der kan også være behov for at fjerne ukrudt, hvis det er ved at overtage blomsterbed eller urtehave. Her får du gode råd til at gøre det uden sprøjtemidler.

Sprøjtemidler kan havne i grundvand og påvirke havens økosystem

Sprøjtemidler er ikke kun 'hårde' ved ukrudt. Pesticider kan også:

  • Sive i grundvandet.
  • Skade fugle, humlebier og havens økosystem.
  • Være usunde, hvis du eller din familie kommer i berøring med dem.

Foråret er det bedste tidspunkt at fjerne ukrudt

Ukrudt fjerner du lettest i marts og april, hvor det er nemmest at få øje på og fjerne.

Venter du for eksempel til sommerferien med det store hug, bliver ukrudtet mere sejlivet og får længere rødder. Ukrudt skal du fjerne, inden det kaster frø.

En god indsats i foråret gør det lettere løbende at holde ukrudtet væk henover sommeren.

Fliser og sten: Sådan bekæmper du ukrudt uden gift

At fjerne ukrudt, græs og mos mellem fliser og sten er en krævende opgave for mange husejere. Der er dog flere måder, som du kan gøre det på uden pesticider.

En flisefugerenser, ukrudtskniv, mælkebøttejern, et kosteskaft med et søm i spidsen er alle gode eksempler på redskaber, som du kan bruge til at fjerne ukrudt mellem fliserne. Der findes også mange andre gode redskaber på markedet.

En ukrudtsbrænder er også en mulighed. Ukrudtsbrændere bruges til at svitse ukrudt mellem fliser i cirka 3 sekunder. Det er nok til, at planten visner i løbet af et par dage. Du skal ikke brænde ukrudtet helt væk.

Græsplæne: Fjern ukrudt og mos med disse redskaber

Græsplænen i din have er måske dækket af mos, mælkebøtter, tusindfryd og lignende. Det er et spørgsmål om smag og behag, hvorvidt du ønsker at fjerne dette fra din græsplæne.

Et mælkebøttejern er et godt redskab til at fjerne ukrudt. Knæk roden af ukrudtet så dybt nede som muligt, og hiv ukrudtet op. Så mindsker du risikoen for, at ukrudtet vokser op igen.

Mos er ofte hårdt arbejde at fjerne fra din græsplæne. Vil du fjerne det, kan du for eksempel bruge en rive til at fjerne laget af mos. Sæt riven godt ned i plænen og riv mosset væk. Så efter med græs bagefter.

Græsplænen ser lidt uskøn ud, lige efter at du har revet moset væk. Men det giver græsset bedre betingelser til at vokse sig sundt og flot.

Køkkenhave og blomsterbede

Ukrudt i køkkenhaven og blomsterbedet kan du også bekæmpe uden gift. Følg for eksempel Miljøstyrelsens gode råd.

Fjern ukrudt ved hjælp af redskaber som et lugejern, kultivator eller rive. Et lugejern af typen cirkelhakke kan være en god ide, hvis du skal luge mellem planterne. Her kan du bedre komme til uden at skade planten ved siden af.

Skyggemetoden er også en mulighed. Dækker du jorden med grov kompost, flis eller bunddækkeplanter, er det effektivt over for såkaldt et-årigt ukrudt som for eksempel hanekro, sort natskygge eller fuglegræs.

Flerårigt ukrudt som for eksempel mælkebøtte, skvalderkål, kvikgræs og havepest skal fjernes med rod. Alternativt kan du skygge ukrudtet væk ved at dække området med sort plast. Du kan også lave et tæt bunddække, for eksempel af storkenæb, så ukrudtet bliver holdt nede.

Skal du alligevel bruge pesticider?

Spøjtegifte anbefaler Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke. Vil du alligevel bruge sprøjtemidler, skal du følge Miljøstyrelsens råd:

  • Vælg klar-til-brug sprøjtemidler, som er færdigblandede på forhånd.
  • Køb kun sprøjtemidler, der er godkendt til privat brug.
  • Køb kun sprøjtemidler, der er godkendt i Danmark. På etiketten skal der stå ”omfattet af Miljøministeriets bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler". Du må - ifølge loven - ikke importere sprøjtegift fra udlandet.
  • Læs etiketten, og sprøjt efter instrukserne.
  • Hold børn og dyr væk fra haven, efter at du har sprøjtet.
  • Sprøjtemidler med faremærker må du ikke smide i skraldespanden. Læs anvisningerne på emballagen.