Gør haven klar uden brug af sprøjtemidler
Pesticider mod ukrudt eller sprøjtemidler mod skadedyr kan skade plante- og dyrelivet i din have. Se her, hvad du kan gøre.
Ukrudtsmidler, insektmidler og svampemidler går under fællesbetegnelserne pesticider, biocider eller sprøjtegift. Fælles for dem er, at de kan bryde den naturlige balance i hele din haves økosystem.
Udover at være hårde mod ukrudt kan sprøjtemidler også:
- Sive ned i grundvandet.
- Skade fugle, humlebier og den naturlige balance mellem nyttedyr og skadedyr.
- Være usunde, hvis du og din familie kommer i berøring med dem.
Derfor anbefaler Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk Kemi at undgå at bruge pesticider i dit havearbejde, hvis du gerne vil fjerne ukrudt eller bekæmpe skadedyr.
Du kan lade ukrudtet være
Ukrudt er vilde planter, som skyder frem i din have.
I Danmark er almindeligt ukrudt i haven fx mælkebøtter, skvalderkål, tusindfryd, brændenælder, tidsler, burresnerre, padderokke, senegræs, osv., som du kan vælge at leve med.
Du kan fx have bellis i græsplænen som gratis blomsterflor eller dyrke din have vildt.
Det er lettere at fjerne ukrudt om foråret
Der kan være behov for at fjerne ukrudt, hvis det er ved at overtage blomsterbed eller urtehave.
Ukrudt skal du gerne fjerne, inden det kaster frø, og det er lettest i marts og april, hvor det både er nemt få øje på og fjerne.
Hvis du venter til sommerferien med det store hug, bliver ukrudtet mere sejlivet og får længere rødder.
En god indsats i foråret gør det lettere løbende at holde ukrudtet væk henover sommeren.
Disse redskaber fjerner ukrudt mellem fliser og sten
At fjerne ukrudt, græs og mos mellem fliser og sten kan være en krævende opgave for husejere. Der er dog flere måder, som du kan gøre det på uden pesticider.
En flisefugerenser, ukrudtskniv, mælkebøttejern er alle gode eksempler på redskaber, som du kan bruge til at fjerne ukrudt mellem fliserne. Der findes også mange andre redskaber på markedet.
En ukrudtsbrænder er også en mulighed, der bruges til at svitse ukrudt mellem fliser i ca. tre sekunder. Det er nok til, at planten visner i løbet af et par dage.
Du skal ikke brænde ukrudtet helt væk. Du skal også passe på brandfaren, så brug den med forsigtighed.
Rive og mælkebøttejern er gode til græsplænen
Græsplænen i din have kan være dækket af mos, mælkebøtter, tusindfryd og lignende. Det er et spørgsmål om smag og behag, hvorvidt du ønsker at fjerne det fra din græsplæne.
Et mælkebøttejern er et godt redskab til at fjerne ukrudt. Knæk roden af ukrudtet så dybt nede som muligt, og hiv ukrudtet op. Så mindsker du risikoen for, at ukrudtet vokser op igen.
Mos er ofte hårdt arbejde at fjerne fra din græsplæne. Vil du fjerne det, kan du for eksempel bruge en rive til at fjerne laget af mos. Sæt riven godt ned i plænen og riv mosset væk. Så efter med græs bagefter.
Græsplænen kan se uskøn ud, lige efter at du har revet mosset væk. Men det giver græsset bedre betingelser til at vokse sig tæt.
Undgå gift i køkkenhave og blomsterbede
Fjern ukrudt ved hjælp af redskaber som et lugejern, kultivator eller rive. Et lugejern af typen cirkelhakke kan være en god ide, hvis du skal luge mellem planterne. Her kan du bedre komme til uden at skade planten ved siden af.
Skyggemetoden er også en mulighed. Dækker du jorden med grov kompost, flis eller bunddækkeplanter, er det effektivt over for et-årigt ukrudt som fx hanekro, sort natskygge eller fuglegræs.
Flerårigt ukrudt som mælkebøtter, skvalderkål, kvikgræs og havepest skal fjernes med rod, hvis du vil luge dem, ellers vokser de op igen. '
Alternativt kan du skygge ukrudtet væk ved at dække området med sort plast. Du kan også lave et tæt bunddække af fx storkenæb, så ukrudtet bliver holdt nede.
Tiltræk nyttedyr med variation
Blander du forskellige slags planter, kan du tiltrække nyttedyr såsom mariehøns eller rovbiller, som spiser en del af skadedyrene.
I køkkenhaven kan du også undgå at plante den samme afgrøde to år i træk på det samme sted. Dette tiltrækker både skadedyr og plantesygdomme.
Kompost er også nærende for haven og forbedrer planternes immunforsvar.
Byd nyttedyrene velkommen
Nyttedyr kan du byde velkommen i din have. Miljøstyrelsen foreslår, at:
- Du kan hænge fuglekasser op i haven.
- Du kan tiltrække nyttedyr ved at plante blomstrende persille, purløg, dild, krydderurter, tagetes og honningurt, hvor insekterne får nektar og pollen.
- Du kan også købe nyttedyr og bruge dem i drivhus eller krukker – fx rovmider, mariehønelarven eller nematoder.
Nyttedyr kan du bestille fra de fleste planteskoler og havecentre.
Sidst men ikke mindst er det en god ide at udnytte de nyttedyr, der allerede er i din have, som spiser skadedyr.
- Pindsvin lever bl.a. af snegle.
- Rovinsekter såsom mariehøns, svirrefluer, snyltehvepse og rovbiller æder bladlus og lignende insekter.
- Fugle som løvsangere og gransangere spiser lus. Musvitter, mejser og stære støvsuger haven for insektlarver.
Bekæmp skadedyr uden sprøjtemidler
Hvis skadedyr sætter sig i havens planter, kan de bekæmpes uden sprøjtemidler:
- Hvis du opdager en smittet plante tidligt, kan du måske nå at kurere den. Brug en havesaks til at fjerne skud fra planten, inden smitten breder sig.
- Bladlus kan du skylle af planten med en stråle vand fra vandslangen.
- Skjoldlus kan du skrabe af med fingrene.
- Dræbersnegle kan du bekæmpe ved at indsamle og dræbe dem – enten med kogende vand eller et hak med en spade.
Algemidler kan forurene miljøet
Fliserens, terrasserens og andre algemidler kan indeholde stoffer, der forurener miljøet. Få gode råd til at skåne miljøet, når du fjerner alger.
Haveredskaber: Skal du eje eller leje?
Hækkeklippere, kædesave og kompostkværne kan du leje i stedet for at købe - men kan det betale sig? Find ud af, om du skal eje eller leje.
Gasgrill eller kulgrill: Hvad skal du vælge?
Hvilken grill skal du vælge? Hvor stor skal din grill være? Se, hvad du skal overveje, før du køber grill, så du kan finde den bedste for dig