Dit sengetøj kan indeholde uønskede kemikalier
Bakteriedræbende sølv eller allergifremkaldende formaldehyd kan finde vej til dit sengetøj. Se, hvad du skal kigge efter.
Helt generelt indeholder nyt tøj en række kemikalier – hvoraf nogle af dem kan være problematiske. Og det samme gælder også for dit nye sengetøj.
Vask restkemikalier ud af nyt sengetøj inden brug
Derfor skal du altid vaske nyt tøj og sengetøj, inden du bruger det for at slippe af med overskydende restkemikalier fra produktionen.
Men nogle kemikalier kan ikke vaskes ud. Derfor er det en god ide at se efter miljømærker og undgå særligt problematiske stoffer.
Sølv i sengetøj
Der dukker hele tiden nye produkter op på markedet, som har en ny tilgang eller formular, der skal gøre et produkt bedre.
Det er også tilfældet med sengetøj, hvor vi har set eksempler på antibakterielt sengetøj - dvs. dyne- og pudebetræk, der er tilsat sølv for at dræbe bakterier.
Sølv er et biocid, som sundhedsmyndighederne helt generelt opfordrer til at begrænse brugen af i produkter, fordi det skader miljøet og kan udvikle antibiotikaresistens blandt bakterier. Det betyder, at antibiotika måske på sigt ikke virker mod bakterierne.
Det er uønsket og unødvendig kemi at bruge sølv. Det er meget bedre for din sundhed og miljøet bare at vaske dit sengetøj. Christel Søgaard Kirkeby projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
”Det er uønsket og unødvendig kemi at bruge sølv. Det er meget bedre for din sundhed og miljøet bare at vaske dit sengetøj”, siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Christel Søgaard Kirkeby.
Sølvet kan vaskes ud af sengetøjet og forurene vandmiljøet. Du kan også indånde partikler fra sengetøjet, når du sover med det.
Af hensyn til miljøet anbefaler vi, at du returnerer sengetøj med sølv eller smider det ud som restaffald. Tjek gerne din lokale affaldssortering, hvor det skal smides ud.
Allergifremkaldende formaldehyd i dyne- og pudebetræk
Formaldehyd kan du støde på i sengetøj, fordi det modvirker, at stoffet krøller.
Det kan også bruges til at undgå smuds, som konserveringsmiddel og til at fiksere farve, så det ikke løber ud i vandet, når du vasker det.
Formaldehyd er et problematisk stof, som kan være allergifremkaldende i selv små doser. Stoffet er også klassificeret som mistænkt kræftfremkaldende, hvis du indånder det.
Sengetøjet kan også indeholde andre uønskede kemikalier fra produktionen.
Du kan godt vaske formaldehyd og andre overskydende restkemikalier fra produktionen ud af sengetøjet. Hovedparten er oftest vasket ud efter en til to vaske på 60 grader.
Sådan undgår du uønsket kemi i sengetøj
- Vask altid nyt sengetøj inden brug en til to gange.
- Vælg Svanemærket eller GOTS - Global Organic Textile Standard, der stiller forskellige krav til kemikalier under produktionen.
- Du kan også undgå visse kemikalier i sengetøj ved at vælge ’Tiltro til tekstiler’ (oeko-tex)
- Undgå antibakterielt sengetøj, der er behandlet med biocider – fx sølv.
- Får du allergiske reaktioner af sengetøj, skal du klage til producenten. Du kan også melde det til Miljøstyrelsen.
Stearinlys eller LED-lys: Hvilket skal du vælge?
Stearinlys kan afgive sodpartikler til indeklimaet, mens LED-lys har elektronik og batterier, der kan belaste miljøet. Se fordele og ulemper.
Indeklima: Sådan fjerner du skjulte kemikalier fra dit hjem
Din elektronik og møbler kan afdampe skjulte uønskede kemikalier, som binder sig i støvet i dit hjem. Få tips til et godt indeklima her.
Luftrensere er dyre i drift og virker ikke så godt, som du tror
Ny undersøgelse af luftrensere bekræfter behovet for standarder på området, siger Forbrugerrådet Tænks testansvarlige.