Sammen mod tøjspild | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sammen mod tøjspild: Her er vores advisory board

I et projekt, der er støttet af Salling Fondene, skal vi finde løsninger på Danmarks tøjspild. Mød vores advisory board, der skal hjælpe undervejs.

Foto: Getty Images · 15. august 2022
to unge kvinder sidder og kigger på tøj, logo fra Salling Fondene i hjørnet

Projektet Sammen mod tøjspild er finansieret af Salling Fondene og har til formål at identificere barrierer for at mindske tøjspild og finde løsninger, som kan gøre det nemmere for forbrugerne at reducere tøjspild.

Sammen mod tøjspild fokuserer på hele købs,- forbrugs,- og bortskaffelsesprocessen. Projektet vil fremme at forbrugerne:

  • Anskaffer tøj med omtanke: Køber tøj, vi bliver glade for og kommer til at bruge meget
  • Vedligeholder vores tøj: Passer på, vasker, reparerer og upcycler det tøj vi bruger, så det holder længere
  • Recirkulerer og bortskaffer ansvarligt: Skiller os af med det tøj, som vi ikke længere bruger, så det genbruges, kommer til genanvendelse eller til affald alt efter standen.

Advisory board

Sammen mod tøjspilds advisory board skal rådgive undervejs og hjælpe med at udvikle virkningsfulde indsatser og kampagner, der gør det nemmere for forbrugerne at reducere tøjspild.

Advisory boardet består af:

Betina Simonsen, direktør, Lifestyle & Design Cluster

Betina Simonsen er en erfaren og passioneret stemme inden for dansk livsstil. Som medlem af advisory boardet vil hun sikre samtænkning med eksisterende indsatser på tekstilområdet, samt bidrage med inputs i spændfeltet mellem branche og forskning.

Lifestyle & Design Cluster har et stort fokus på digitalisering, cirkulær økonomi og iværksætteri, og har hjulpet hundredvis af virksomheder i gang med en grøn omstilling.

Portrætfoto af Betina Simonsen

Charlotte Louise Jensen, adfærdsanalytiker, CONCITO

Charlotte Louise Jensen har en baggrund som forsker inden for social praksis og bæredygtigt hverdagsliv, -forbrug og -omstilling.

Hun arbejder hos CONCITO med at fremme klimavenlig forbrugeradfærd og livsstil på tværs af CONCITOs indsatsområder.

Portrætfoto af Charlotte Louise Jensen

Else Skjold, lektor ph.d. i design og bæredygtighed, Det Kongelige Akademi

Else Skjold har igennem de sidste 15 år arbejdet med at udvikle forskningstilgange til at studere vores relation til tøj, den såkaldte ’garderobemetode’.

Hun har siddet i Erhvervsministeriets Taskforce for grøn omstilling af mode- og tekstilbranchen (2021) og er fra oktober 2022 ansvarlig for udpegning af strategiske forskningsområder på området i regi af de grønne partnerskaber for cirkulær økonomi under Innovationsfondens Innomission 4 for plast og tekstiler.

Portrætfoto af Else Skjold

Jette Radich, Category Director, Textile, Salling Group

Jette Radich har en baggrund i finansverdenen fra Danske Bank men har gennem de sidste godt 8 år arbejdet i Salling Group blandt andet som HR-chef, direktør for Wupti.com. De seneste knap 3 år har hun været direktør for hele tekstilområdet herunder tøj, sko og accessories i Salling Group.

Hun har en bred forretningsindsigt herunder stor indsigt i tekstilbranchen og vil sikre en stærk sammenhæng mellem forretning, kunder og den bæredygtige agenda.    

Portrætfoto af Jette Radich

Julie Bundgaard, PhD-studerende, Syddansk Universitet

Julie Bundgaard har siden 2016 arbejdet med bæredygtighed i tøjindustrien.

I 2020 begyndte hun sit PhD studie på Syddansk Universitet, hvor hun forsker i arbejdsforhold på tøjfabrikker i Bangladesh. Her har hun særligt fokus på, hvordan auditeringsprocesser kan medvirke til at forbedre social bæredygtighed.

Portrætfoto af Julie Bundgaard

Marie Busck, CSR- og bæredygtighedschef, DM&T

"Tøj og tekstiler er en stor ressource, og derfor må det ikke gå til spilde. Som branche påtager vi os et stort ansvar for at sikre, at det står endnu tydeligere og for at værne om den ressource.

Som forbruger kan man også bidrage enormt meget ved at være bevidst om sit forbrug, vedligeholde tøjet rigtigt og sikre at tøjet får nyt liv, når man ikke selv ønsker at bruge det længere. Det vil vi gerne være med til at sætte fokus på, og derfor er DM&T glade for at være med, når vi går ’Sammen mod tøjspild’.

Portrætfoto af Marie Busck

Marie Josephine Mustelin, politisk konsulent, Dansk Erhverv

Marie Josephine Mustelin arbejder med den grønne dagsorden på tekstilområdet i Dansk Erhverv, hvor hun støtter medlemsvirksomheder i den grønne omstilling.

Det gør hun blandt andet ved at oversætte lovkrav, der kommer fra EU, og ved at skabe netværk og deltage og facilitere samarbejder.

Portrætfoto af Marie Josephine Mustelin

Markus Hatting, co-founder, Tænketanken Tekstilrevolutionen

Markus Hatting er ud over sin rolle i Tænketanken Tekstilrevolutionen ekspert i Tekstiler for Ingeniørforeningen, IDA. Han arbejder for højere politiske ambitioner inden for bæredygtighed i tekstilindustrien og hjælper virksomheder med at måle og reducere deres miljøaftryk.

Desuden er han medforfatter til bogen Vores Tøj – Verdens Ressourcer.

Portrætfoto af Markus Hatting

Tanja Gotthardsen, stifter, rådgivningsvirksomheden Continual

Tanja Gotthardsen er selvstændig rådgiver, researcher og foredragsholder, og driver rådgivningsvirksomheden Continual.

Hun arbejder i spændfeltet mellem ambitiøse virksomheder og kritiske forbrugere, og i samarbejde med blandt andet Forbrugerrådet Tænk og en række internationale NGO’er skubber hun på for progressiv lovgivning, med henblik på at fremme såvel social som miljømæssig ansvarlighed.

Portrætfoto af Tanja Gotthardsen

Signe Vallebo, teamleder, Miljøministeriet, Cirkulær Økonomi

Gul cirkel på mørkegrøn baggrund