Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Tyg på det: Klædt på til indkøbsturen

Unge køber mere færdigmad og mindre grønt end voksne. Det vil Forbrugerrådet Tænk ændre på med projekt Tyg på det.
Af Caroline Boutrup Nielsen
4. Juli 2018
Foto: Forbrugerrådet Tænk

Tyg på det styrker unges valg i supermarkedet

Unge spiser ikke nok frugt og grønt i forhold til anbefalingerne. I supermarkedet kigger unge sjældnere på information på emballage og på kilopris end voksne, og de spiser mere færdigmad og fastfood. Det viser undersøgelser, som YouGov har lavet for Forbrugerrådet Tænk.

Forbrugerrådet Tænk vil med Tyg på det oplyse og inspirere unge til at kigge sig godt for, når de køber ind. Det kan både de unges sundhed og pengepung have glæde af.

Kender du disse situationer i supermarkedet?

Unge skal blive kritiske forbrugere

Tyg på det henvender sig til unge mellem 17 og 25 år. Med Tyg på det vil vi gerne vække unges motivation, nysgerrighed og madglæde, så de får lyst til at købe flere råvarer og selv lave mad. Samtidig vil vi styrke deres viden, maddannelse og evne til at træffe sunde og økonomisk bæredygtige valg, når de handler i supermarkedet.

Projektet sætter fokus på 3 temaer:

  • Råvarekendskab: Der er ofte både penge at spare og sundhed at vinde ved at lave mad selv af friske råvarer frem for at købe færdigløsninger. Køber du frugt og grønt i sæson, er de typisk også billigere og friskere.
  • Økonomi: Tilbud og mængderabatter og supermarkedets andre salgsmetoder kan få dig til at købe mere, end du måske har brug for. Derfor er det vigtigt at se kritisk på prisen, læse kiloprisen, undersøge størrelsen på rabatten og overveje om du har brug for varen, før du køber.
  • Madspild: Når du smider mad ud, smider du også penge ud. Der er mange penge at spare ved at mindske dit madspild og benytte dig af supermarkedets datovarer.

Prøv supermarkedsquizzen og se, hvor godt du kender supermarkedernes salgsmetoder

Gode råd og tips til indkøb og madlavning

Skal unge blive gode til at købe ind og oftere vælge råvarer som frugt og grønt frem for færdigretter, er de nødt til at vide, hvordan de laver mad med råvarerne.

Tyg på det giver udover tips og tricks til indkøbssituationen også gode idéer til, hvordan de unge kan bruge de råvarer, de køber i supermarkedet.

Kokkeelever fra Hotel- og Restaurantskolen har udviklet 6 opskrifter for os, der er lige til at gå til. Ens for dem alle er, at de er grønne, lette, hurtige, billige og ikke mindst lækre.

Opskrifterne kan du se her:

Avocadocreme - se hvordan du gør i madlavningsfilmen

Grøn gazpacho - se hvordan du gør i madlavningsfilmen 

Fyldte peberfrugter - se hvordan du gør i madlavningsfilmen

Pasta Bianco - se hvordan du gør i madlavningsfilmen

Snacksquash - se hvordan du gør i madlavningsfilmen

Squashpasta - se hvordan du gør i madlavningsfilmen her på siden.

 

Video: Forbrugerrådet Tænk

Her finder du Tyg på det

Tyg på det finder du:

  • I undervisningen på Grundforløb 1 på landets erhvervsskoler, hvor et gratis undervisningsmateriale til faget Samfund og Sundhed inviterer eleverne til en digital tur i supermarkedet med udfordringer, opgaver og nyttige tips undervejs.
  • Til events som for eksempel Ungdommens Folkemøde, der finder sted hvert år i september i København.
  • På Facebooksiden Tyg på det, hvor vi udfordrer, inspirerer, oplyser, engagerer og underholder unge med videoer, quizzer, dilemmaer og måbedlige konkurrencer.

Besøg Facebook-siden Tyg på det

Se det gratis undervisningsmateriale

Kontakt Tyg på det, hvis du har kommentarer, idéer, ris eller ros.

Tyg på det er finansieret af Promilleafgiftsfonden for Landbrug.