Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Refurbished: Nyt eller snydt?

Går din iPhone i stykker, skal du ikke finde dig i at få byttet den til en telefon med brugte dele. Refurbished produkter er mindre værd end fabriksnye.
Af David Bergeon
30. Marts 2017
Byt til nyt
Foto: Getty Images

Refurbished: Elektronik lavet af brugte dele

Smartphones, tablets og digitalkameraer, der er lavet af brugte dele, kaldes refurbished eller remanufactured.

En refurbished smartphone kan teknisk virke fint, men den er mindre værd end en fabriksny mobiltelefon. En fabriksny telefon har ingen andre end du rørt, siden den forlod fabrikken.

Refurbished produkter kan du i andre lande købe billigere end fabriksnye produkter. Det er dog ikke udbredt i Danmark.

Fup med refurbished iPhones

Genbrugte dele i elektronik er som udgangspunkt godt for miljøet. Som forbruger skal du dog vide, om du får udleveret et fabriksnyt produkt eller et produkt, der er refurbished. Et fabriksnyt produkt er nemlig mere værd end et produkt, der er refurbished.

Fabrikationsfejl på din mobiltelefon giver dig ifølge købeloven krav på at få den repareret eller ombyttet, når du bruger din reklamationsret. Vælger butikken ombytning, skal den nye telefon vitterlig være ny.

Apple tabte i december 2016 en retssag mod en forbruger, der havde fået udleveret en iPhone med brugte dele i stedet for en fabriksny iPhone. Selv om det hverken var tilladt før eller efter dommen, har flere forbrugere fortalt, at de har oplevet at få udleveret refurbished produkter.

Alligevel fik Forbrugerrådet Tænk i 2017 fortsat henvendelser om ombytning til refurbished Apple-produkter. Derfor anmeldte vi forhandlerne til Forbrugerombudsmanden.

Apple ændrede procedure i marts 2017 – 4 måneder efter dommen – og meddelte deres forhandlere, at kunderne fremover skal have fabriksnye telefoner, når de vil bytte en telefon, der er i stykker.

Undgå at få et refurbished produkt i bytte

Refurbished smartphones er svære at kende på udseendet, da telefonen kan se helt ny ud. Tegn på, at du får udleveret en refurbished smartphone, kan være:

  • at du får den i en plastikpose frem for den originale indpakning
  • at forseglingen på æsken er brudt
  • at serienummeret på telefonen er forskelligt fra det på æsken

Forhandleren eller producenten er de eneste, der med sikkerhed kan fortælle dig, om din telefon er refurbished. Derfor er du nødt til at spørge dem, hvis du er tvivl.

Spørg tydeligt om din telefon er "fabriksny" eller få bekræftet, at den "ikke er refurbished".

Så risikerer du ikke at få et tvetydigt svar, som "vi ser telefonen som ny", "den er så god som ny" eller "smartphonen har ikke haft andre ejere".

Indleverer du en defekt telefon, har Forbrugerrådet Tænk lavet et brev, som du kan tage med til forhandleren.

Hent brevet som pdf-fil

Få hjælp, når dit produkt er i stykker

Fejl på produkter kan du klage over i 2 år. Men hvad dækker det? Og hvem skal bevise hvad? Find alle dine rettigheder på taenk.dk og få hjælp af vores rådgivning, hvis du er uenig med en virksomhed.

Reklamationsret: Her er dine rettigheder

Garanti har andre regler end reklamationsretten

Benytter du dig af reklamationsretten, må firmaer ikke bruge refurbished varer til at reparere eller bytte dit produkt.

Har du et produkt med garanti, og bruger du din garanti til at få repareret eller byttet dit produkt? Så må butikken gerne bruge refurbished dele til at reparere eller ombytte din vare, hvis det står i garantibestemmelserne.

Læs mere om forskellen på reklamationsret og garanti