Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Frit kanalvalg

Kampagnen ”Hvorfor f... skal vi betale for noget, vi ikke ser?” satte i foråret 2015 fokus på det groteske ved, at pakkestrukturen på det danske tv-marked betyder, at forbrugerne er nødt til at købe andre kanaler med, for at se de tv-kanaler, de gerne vil have,.
Af Emma Borello
14. April 2016

3 ud af 4 danskere oplever, at de betaler for flere kanaler, end de rent faktisk ser

”Kræv frit kanalvalg". Sådan lød opfordringen fra Forbrugerrådet Tænk. Og det var der tusindvis af forbrugere, der gjorde, fordi de selv ville bestemme, hvilke tv-kanaler de ville betale for at se. Og ikke betale for en tv-pakke med for eksempel 40 kanaler, når de kun så 5 af dem.

Underskrifterne for frit kanalvalg nåede op på over 10.000, og mere end 7.500 forbrugere tilføjede deres personlige begrundelse for, at frit kanalvalg skal indføres.

Forbrugernes personlige begrundelser indeholder stort set alle sammen en protest over at skulle betale for noget, som ikke bliver set.

Frit kanalvalg i 2016

Kampagnen skabte i den grad resultater. Landets tredjestørste tv-distributør Boxer annoncerede, at de den 1. april 2016 ville indføre totalt frit kanalvalg.

Forbrugerne får nu mulighed for at købe Boxers kanaler enkeltvis og selv blande deres tv-pakke.

Landets næststørste tv-distributør, Stofa, har siden fulgt trop og lanceret deres bud på frit kanalvalg for deres 80 kanaler.

Forbrugerrådet Tænk er glade for, at barrieren er brudt ned og forventer, at andre tv-leverandører sidenhen følger trop, så der kommer gang i konkurrencen om frit kanalvalg.

Frit tv-valg i 2016

Kampagnen har også skabt resultater, hvad angår frit tv-valg. Fra den 1. juli 2016 træder der en ny lov i kraft der betyder, at hvis du er lejer, andelshaver eller bor i en boligforening, så får du nu mulighed for selv at vælge og fravælge din tv-leverandør.

Du er dermed ikke længere tvunget til at vælge den tv-leverandør, som din boligforening har en aftale med.

Forbrugerrådet Tænk er glade for denne udvikling, og ser det som endnu en sejr i kampen for at presse tv-leverandører og politikerne til at give alle forbrugere et frit tv- og kanalvalg.