Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Forbrugerrådet Tænk har anmeldt 26 madvarer for vildledning

Grøntsagsboller med meget få grøntsager. Roastbeef, der er kogt – ikke stegt. Forbrugerrådet Tænk har klaget over 26 varer, som vi mener bryder loven.
Af Mette Andrea Boesgaard
12. December 2018
Anmeldte produkter

Produkter snyder med salgsgas

Ærlig snak eller salgsgas?

Billeder, ord og mærker lokker dig til at tro, at nogle madvarer i supermarkedet er sundere, bedre eller mere velsmagende end andre lignende produkter. Og det kan være svært at gennemskue, hvad der egentlig er i varen, hvis du ikke nærlæser varedeklarationen.

Forbrugerrådet Tænk har været i supermarkedet for at nærstudere emballagen på maden. Her fandt vi 26 produkter, som vi mener vildleder forbrugerne.

Medhold og afvisninger: Her er status

Forbrugerrådet Tænk har samlet de 26 produkter i 9 konkrete anmeldelser til Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har givet os medhold i de 2 anmeldelser om Easis ren rå marcipan og Pastella grøntsagsbånd (4 slags).

Easis har ændret varens navn til blot at hedde 'Marcipan'.

Producenten af Pastella grøntsagsbånd har efterfølgende klaget over afgørelsen, og Fødevareklagenævnet har afgjort, at Pastellas grøntsagsbånd ikke er vildledende.

I 7 anmeldelser har vi ikke fået medhold: Schulstad grøntsagsboller og –brød, gløgg (3 slags), Budget rødvinssauce, morgenmadsprodukter fra Kelloggs (3 slags), morgenmadsprodukterne Lion og Nesquik fra Nestlé og Golden Bridge Nougatbits fra Aldi,  Innocent smoothie (2 slags) og roastbeef-pålæg (6 slags).

Forbrugerrådet Tænk har klaget over afgørelsen af roastbeef-pålægget. Men i 2020 afgjorde Miljø- og Fødevareklagenævnet, at de anmeldte roastbeef-pålæg ikke er vildledende. 

Producenten af Budget rødvinssauce har som følge af vores anmeldelse ændret på emballagen, så det fremgår, at produktet indeholder inddampet rødvin.

Se anmeldelserne og svarene fra Fødevarestyrelsen:

Er du blevet snydt af salgsgas?

Emballagen på din mad lover dig nogle gange mere, end den kan holde. Er du blevet snydt af salgsgas?

Tip os her

 

Schulstad grøntsagsboller
Schulstad grøntsagsboller og –brød (3 slags)

Forbrugerrådet Tænk har anmeldt 3 slags boller og brød fra Schulstad for vildledende anprisning af grøntsagsindholdet:

 • Schulstad Det Gode Grøntsags Boller (6 stk./pk) – med gulerod og spinat
 • Schulstad Det Gode Grøntsags Boller (8 stk./pk) – med gulerod og majroe
 • Schulstad Det Gode Grøntsags Brød med gulerødder og majroe

Grøntsagsbrødet og –bollerne forleder forbrugeren til at tro, at brødet er sundere end andre brød, fordi der på forsiden af emballagen med stort står, at bollerne har et grøntsagsindhold på 25 %. Men over dette står der med mindre bogstaver ”grøntsagsindhold svarer til min.”

Bollerne og brødet er tilsat både friske og tørrede grøntsager, hvoraf der for nogle af de tørrede grøntsager er lavet en smart omregning, så det svarer til friske grøntsager. Det må antages, at en stor del af vitaminerne og mineralerne fra grøntsagerne er blevet nedbrudt, da de er blevet tørret, malet og bagt til brød.

Sammenligner man næringsdeklarationen på de 3 produkter med andre typer boller og brød, er forskellen lille eller ikke-eksisterende.  Vi mener derfor ikke, at det er i orden, at Schulstad fremhæver et grøntsagsindhold, der opfattes større end det reelt er.

Fødevarestyrelsen har ikke givet Forbrugerrådet Tænk medhold i klagerne

Fødevarestyrelsen mener ikke, at grøntsagsboller og –brød fra Schulstad er vildledende. De mener ikke, at de signalerer sundhed mere end andre boller. Derudover står det i ingredienslisten, hvor stor en del af vægten de tørrede grøntsager udgør, og hvor stor en del af vægten, grøntsagerne udgjorde, før de blev tørret.

Pastella grøntsagsbånd
Pastella grøntsagsbånd - 4 slags

Forbrugerrådet Tænk anmelder 4 varianter af Pastella grøntsagsbånd for vildledende varebetegnelse:

 • Broccoli og ærter
 • Blomkål
 • Rodfrugt
 • Gulerod

Pastella grøntsagsbånd er nemlig lavet af almindelig pasta tilsat grøntsagspulver og grøntsagspure. Selv om der er tilsat grøntsager, er der kun minimal forskel på næringsindholdet i grøntsagsbåndene og almindelig Pastella båndpasta.

Grøntsagsindholdet bliver fremhævet på forsiden af pakken, hvor der står ”40 % grøntsager” med stort – og med mindre bogstaver ”grøntsagsindholdet svarer til”. Den fremhævede tekst skaber en forventning om, at produktet indeholder 60 procent ”almindeligt” pasta, men af  ingredienslisten fremgår det, at produktet faktisk indeholder 69 - 75 procent ”almindeligt” pasta – det er vildledende, mener vi .

Varebetegnelsen ”grøntsagsbånd” finder vi også vildledende, da det er muligt at købe pasta / grøntsagsbånd lavet udelukkende af grøntsager som for eksempel sojabønner.

Fødevarestyrelsen gav Forbrugerrådet Tænk medhold

Forbrugerrådet Tænk fik medhold i samtlige punkter i anmeldelsen. Producenten bag Pastella grøntsagsbånd blev indskærpet til at ændre markedsføringen af produkterne i serien, så den ikke længere er vildledende.

Producenten klagede efterfølgende, og Fødevareklagenævnet har afgjort, at Pastellas grøntsagsbånd ikke er vildledende.

Easis ren rå marcipan
EASIS ren rå marcipan

Forbrugerrådet Tænk har anmeldt EASIS for vildledende varebetegnelse. Ifølge Vejledningen om mærkning af fødevarer må man, når et produkt anprises som "ren rå marcipan" forvente, at der er tale om en fødevare, som udelukkende er fremstillet af mandler (samt andre ingredienser som for eksempel sukker), det vil sige uden abrikoskerner eller lignende.

EASIS ren rå marcipan indeholder foruden mandler og sødestoffer også fyldemiddel og kostfibre, hvorfor vi ikke mener, at man kan kalde marcipanen for ”ren rå”.

Fødevarestyrelsen har givet Forbrugerrådet Tænk medhold

Forbrugerrådet Tænk har fået medhold i anmeldelsen. EASIS' marcipan må ikke kaldes "ren rå". Easis har efter anmeldelsen ændret varens navn til blot at hedde 'Marcipan'

Smagstest: Hvilken marcipan er bedst?

Anmeldte julegløgg uden rødvin
Gløgg - 3 produkter

Forbrugerrådet Tænk har anmeldt 3 forskellige julegløgg for vildledende varebetegnelse, da produktet ikke indeholder rødvin, men bl.a. består af vand, frugtvin og finsprit.

 • Jule Gløgg – til de lune stunder, produceret af Scandic Food A/S
 • Jule Gløgg – til nisser og andet godtfolk, produceret af Scandic Food A/S
 • Favorina Julegløgg, fremstillet for Lidl Danmark K/S

Varebetegnelsen må ifølge reglerne for mærkning af fødevarer ikke vildlede forbrugeren. Vi mener, at forbrugeren forventer, at gløgg indeholder rødvin, og derfor bør det mærkes tydeligere, at gløggen ikke indeholder rødvin.

Fødevarestyrelsen har afvist klagen

Gløgg uden rødvin må gerne have varebetegnelsen gløgg. Gløgg skal blot indeholde ingredienser, der traditionelt anses for ingredienser i gløgg, som for eksempel kanel og kryddernelliker. Derudover skal produktet være beregnet til at servere varmt.

De 3 slags gløgg, som Forbrugerrådet Tænk anmeldte, opfylder disse kriterier og må altså gerne kalde sig gløgg, selv om de ikke indeholder vin.

Hvilken gløgg er bedst? Se testen af gløgg

Budget rødvinssauce
Budget rødvinssauce

Forbrugerrådet Tænk har anmeldt Budget rødvinssauce for vildledende varebetegnelse, da produktet ikke indeholder rødvin, men blot rødvinsaroma.

Varebetegnelsen må ifølge reglerne for mærkning af fødevarer ikke vildlede forbrugeren. Vi mener, at forbrugeren forventer, at et produkt med navnet "rødvinssauce" indeholder rødvin, og derfor er navnet vildledende.

Reglerne siger også, at hvis en ingrediens, som forventes at være i produktet, er erstattet af en anden ingrediens, skal det stå på produktet tæt ved varebetegnelsen. Der står ikke noget nær navnet på dette produkt om, at det ikke indeholder rødvin.

Fødevarestyrelsen har afvist klagen

Rødvinssaucen er fremstillet med en naturlig rødvinsaroma. Fødevarestyrelsen forklarer, at hvis et produkt indeholder bestanddele, et simpelt ekstrakt eller naturligt aroma af for eksempel en frugt, så må produkter godt markedsføres med navn eller illustrationer, hvor frugten indgår.

Budget rødvinssauce må derfor godt hedde rødvinssauce, når der er tilsat naturlig rødvinsaroma.

Producenten har oplyst, at de vil ændre emballagen, så det fremover fremgår, at produktet indeholder inddampet rødvin (rødvinsaroma).

Kelloggs Frozen Cocopops
Kellogg’s morgenmadsprodukter Cocopops, Frozen og Starwars

Forbrugerrådet Tænk har anmeldt disse 3 produkter fra Kellogg’s :

 • Cocopops
 • Frozen
 • Star Wars

Pakkerne reklamerer med, at produkterne har et "højt fiberindhold" og er en "fiberkilde". Det får køberne til at tænke, at produktet er sundere end andre, tilsvarende produkter. Produkterne indeholder dog henholdsvis 29, 29 og 21 g sukkerarter/100 g, og derfor mener vi, at anprisningen er med til at vildlede forbrugerne.

Kellogg’s bruger dertil deres eget fuldkornsmærke på produktet Frozen for at få det til at se sundere ud. Produktet har dog stadig et højt sukkerindhold.

Hvor sund er din morgenmad? Se testen af 77 morgenmadsprodukter

Fødevarestyrelsen har ikke givet Forbrugerrådet Tænk medhold i klagerne

Fødevarestyrelsen vurderer, at produkternes markedsføring har karakter af  "sjov og ballade", og produkterne derfor ikke fremstår som sunde.

Fødevarestyrelsen medgiver, at indholdet af sukker i Kellogg’s Frozen ikke overholder kriterierne for Nøglehulsmærket og Fuldkornspartnerskabets logo, men firmaets logoer på pakken er meget anderledes end de officielle logoer. Der er ingen regler, som forbyder firmaer at bruge deres egne logoer.

Nestle Nesquick Golden Bridge Nougat Bits
Nestlé morgenmadsprodukter Lion & Nesquik og Golden Bridge Nougatbits fra Aldi

Forbrugerrådet Tænk anmelder de 3 morgenmadsprodukter Lion og Nesquik fra Nestlé og Golden Bridge Nougatbits fra Aldi på grund af deres fuldkornsmærker.

Fuldkornsmærkerne på alle produkterne er lavet af producenterne selv. Mærkerne kan give dig indtryk af, at produkter med mærket har et højt indhold af fuldkorn, og derfor er sundere end andre, tilsvarende morgenmadsprodukter.

Mærket signalerer det samme som det officielle Fuldkornsmærke, men det officielle Fuldkornsmærke stiller krav til bl.a. indholdet af fuldkorn og sukker. Produkterne kan ikke få det officielle mærke, fordi indholdet af fuldkorn er for lavt og sukkerindholdet for højt.

Lion indeholder 29,7 g sukkerarter/100 g, mens Nesquik indeholder 25,0 g sukkerarter/100 g. Nougatbits indeholder 38 g sukkerarter/100 g og sølle 18% fuldkorn, hvormed produkterne kan sidestilles med kage.

Fødevarestyrelsen har ikke givet Forbrugerrådet Tænk medhold i klagerne

Fødevarestyrelsen vurderer, at logoerne på morgenmadspakkerne adskiller sig markant fra det officielle Fuldkornslogo. Der er ingen regler, der forbyder, at firmaer bruger deres egne logoer.

Fødevarestyrelsen har også lagt vægt på den samlede præsentation af produkterne, og de vurderer for Nougat Bits, at en almindeligt oplyst forbruger ikke vil tro, at der er tale om "sund morgenmad", når der tydeligt er oplyst, at produktet indeholder nougat. Med hensyn til Nestle-produkterne signalerer de ikke "sundhed" eller "sunde fødevarer", men nærmere "sjov og ballade". Fuldkornsindholdet er desuden tydeligt angivet på begge produkter.

Hvor sund er din morgenmad? Se testen af 77 morgenmadsprodukter

Innocent smoothie
Innocent smoothie plus – Defence og Energise

Forbrugerrådet Tænk anmelder 2 smoothies fra Innocent:

 • Defence
 • Energise

Navnene på disse 2 smoothies fra Innocent er vildledende. Ordene Defence og Energise antyder nemlig, at produkterne har sundhedsfremmende effekter, og at produkterne dermed er sundt.

Begge smoothies har dog et højt indhold af sukker (frugtsukker), der gør, at de kaloriemæssigt er på linje med sodavand.

Fødevarestyrelsen har ikke givet Forbrugerrådet Tænk medhold i klagerne

Fødevarestyrelsen vurderer, at navnene Defence og Energise er ok, fordi de ikke lover mere, end de må i følge reglerne for sundhedsanprisninger. Der er ingen regler for, hvor meget sukker et produkt, der markedsfører sig som sundt, må indeholde, og Fødevarestyrelsen mener derfor, at produkterne ikke overtræder reglerne for vildledende markedsføring.

Roastbeef
Roastbeef pålæg - 6 produkter

Forbrugerrådet Tænk anmelder disse 6 roastbeef pålæg:

 • 3-stjernet frokost favorit – Roastbeef med knust peber (3-stjernet A/S)
 • Gestus Christianfeld Roastbeef (Produceret for Super Gros a/s)
 • Coop Roastbeef (Fremstillet for Coop Trading A/S af Skare Food A/S)
 • Let krydret roastbeef (Produceret af Skare Food A/S)
 • Pålægs Mesteren Roastbeef (Produceret for SuperGros A/S)
 • Pålækker Delikatesser Roastbeef med groft peber (Tulip Food Company)

Roastbeef er per definition stegt, men roastbeef-pålægget er kogt. Derfor mener vi ikke, at varebetegnelsen ”roastbeef” kan bruges om produktet.

Roastbeef-pålægget er derudover lavet, så det ser ud som om, det har fået en stegeskorpe. Stegeskorpen er dog lavet af karamelliseret sukker eller knust peber. Det bidrager til at vildlede køberen til at tro, at produkterne er stegt.

Fødevarestyrelsen har afvist klagen

Fødevarestyrelsen begrunder afvisningen med, at der ikke findes en varestandard for roastbeef. Fødevarestyrelsen har derfor vurderet, at når pålægget kommer fra et helt stykke oksekød af de udskæringer, der normalt bruges til roastbeef, og når pålægget fremstår rødt, er det ok at kalde det roastbeef.

Roastbeef kan i følge flere opskrifter både koges, steges eller begge dele. Så længe fremstillingsmetoden står beskrevet på emballagen, er det ikke et problem, at roastbeefen ikke er stegt. Samtidig vurderer Fødevarestyrelsen, at forbrugeren ikke kan opfatte krydringen som en stegeskorpe, når der står på pakken, at roastbeefen er kogt.

Forbrugerrådet Tænk har klaget over Fødevarestyrelsens afgørelse, blandt andet fordi en analyse fra Forbrugerrådet Tænk viser, at næsten halvdelen af forbrugerne forventer, at roastbeef er stegt.