| Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Skaljakker

Skaljakken er god til hverdagsbrug og vandreture i det fri. Den skal være vand- og vindtæt, behagelig at have på og fri for problematiske fluorstoffer. Se hvilke du skal vælge.

Opdateret d. 11. oktober 2021

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Skaljakker

Vi har testet syv skaljakker, der ifølge producenterne er fri for fluorstoffer. Jakkerne er testet på et uafhængigt laboratorium for vind- og vandtæthed, holdbarhed m.m. Der er også udført en brugertest. De udvalgte jakker findes i samme model både i dame- og herreudgaver.

Jakkerne er vasket og tørret fem gange, og herefter er det vurderet, om vasken har påvirket tekstilets overflade eller udseende.

Mød holdet bag vores skaljakke test

Christel og Anders er holdet bag vores test af skaljakker uden fluorstoffer. Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i International Consumer Research & Testing, ICRT.

Christel Kirkeby

Christel Søgaard Kirkeby

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Anders Tranekjær

Anders Flensburg Trankjær

Markedsresearcher
Test og analyse

Sådan har vi testet skaljakker

 • Vandtætheden er målt både for stoffet og for sømmene. Testen er lavet efter fem gange vask og tørring ud fra jakkens vaskeanvisning. Det er målt, hvor højt et vandtryk der skal til, før vanddråber presses igennem stoffet eller sømmen.

  Yderstoffets vandskyende evne er undersøgt i en spraytest ved at bruse stoffet med vand og bedømme, hvorvidt vandet preller af eller opsuges.

 • Åndbarheden er en måling af, hvor let vanddamp kan passere fra indersiden af jakken til ydersiden.

 • Slidstyrken er målt i en standardiseret test, hvor stoffet slides, indtil to tråde brydes. Stoffet gnides op til 50.000 gange i en maskine.

 • Rivstyrken er undersøgt ved at vi har målt med hvor stor kraft det kræver at rive jakkernes stof over. Den er målt med og mod trådretningen.

 • Laboratoriet har målt, om der kan trænge luft ind gennem materialet.

 • Efter fem gange vask og tørring måles det, om jakken har ændret form, altså er krympet eller blevet større.

 • Jakkernes pasform, materialer, kvalitet, ventilation og brugervenlighed af lommer og hætte er vurderet af tre brugere med lang og alsidig erfaring inden for outdooraktiviteter.

Spørgsmål og svar om skaljakker

 • En skaljakke er en vind- og vandtæt fritidsjakke. De er beregnet til et aktivt friluftsliv, men er også populære som almindelig jakke.

  Skaljakker er en slags avanceret regnjakke – men den er åndbar, mere slidstærk og har ofte en bedre komfort.

 • Skaljakker er vind og vandtætte og hedder på engelsk hard-shell-jakker

  Shoft-shell jakker er vindjakker, som ikke er vandtætte.

  Vi har testet skaljakker og giver dig gode råd til hvilken type du skal vælge afhængig af dit behov

 • I Forbrugerrådet Tænk anbefaler vi, at du vælger en skaljakke, som er fri for problematiske stoffer. I vores test af skaljakker har vi testet fluorstoffrie skaljakker og kan se, at kvaliteten af de fluorstoffrie er lige så god som dem, der indeholder fluorstoffer.

  Vi anbefaler fire skaljakker ud de syv testede.