Sådan undgår du PFAS i skaljakker
Udendørstøj som skaljakker bliver ofte gjort vandtæt eller åndbart med PFAS, der kan være skadelige for miljøet og din sundhed. Men du kan godt undgå dem.
Mange skaljakker og meget regntøj indeholder PFAS, der kan være problematiske for mennesker og miljøet.
Miljøstyrelsen opfordrer til at undgå PFAS i udendørstøj. Stofferne er bl.a. mistænkt for at være hormonforstyrrende, påvirke immunsystemet og øge risikoen for abort, og samtidig bliver de kun meget langsomt nedbrudt.
Alle mennesker har fluorstoffer i blodet, og EU arbejder på at forbyde stofferne i en lang række produkter som fx tøj. Men et forbud kan tage flere år.
Det er ikke det enkelte produkt der er farligt, men det bidrager til produktionen, forureningen og dermed din udsættelse for PFAS.
Her finder du PFAS i skaljakker
PFAS kan primært blive anvendt to forskellige steder, når jakker og andet tøj skal gøres regntæt, nemlig i jakkens imprægnering og i jakkens membran.
- Imprægneringen – også kaldet DWR (Durable water repellent) – kan indeholde PFAS, som du bliver udsat direkte for.
- Membranen i jakken kan også indeholde PFAS. Gore-Tex, som er et af de meste kendte mærker, indeholder fluorstoffet PTFE. PTFE er stabilt, hvilket betyder, at det binder sig bedre i tøjet. Her handler bekymringen primært om miljøbelastning fra produktionen, som forurener med fluorstoffer, og disse stoffer spredes kloden rundt. En nyere membran, der hedder Gore-tex ePE, indeholder ikke PTFE.
Sådan finder du en PFAS-fri skaljakke
Vi har i 2019 og 2021 spurgt producenter, om der er PFAS i membranen og imprægneringen af skaljakker. I januar 2024 har vi spurgt alle producenterne igen.
Flere svarer, at de er i gang med at udfase PFAS i skaljakker. Se svarene her.
Disse mærker bruger ikke PFAS i skaljakker (membran og imprægnering)
-
Det er stadig korrekt, at vi ikke bruger PFAS i hverken membran eller behandling af Asiviks skaljakker.
Vores Asivik Storm har en PES (Polyethersulfone) membran, og vores Asivik Rain har PPU (Porøst Polyurethan) membran. Begge jakkers DWR behandling er PFC/PFAS fri.
-
Fjällräven bruger ikke PFAS i membran eller imprægnering.
-
Det er korrekt, at Klättermusen ikke anvender PFAS i hverken membran eller imprægnering i vores skaljakker.
-
Lundhags bruger ikke PFAS i membran eller imprægnering.
Disse mærker har skaljakker både uden og med PFAS
-
Vi er dedikerede til at fjerne PFAS fra vores produktlinje. Vores mål er altid at designe holdbare, højtydende produkter, der holder i lang tid, og vi tror ikke på kortsigtede, hurtige løsninger, der går på kompromis med ydeevne, holdbarhed eller klimapåvirkning. Vi har nærmet os fjernelsen af PFAS fra vores produkter på samme fremadskuende måde, som vi nærmer os alle aspekter af design: ved at prioritere innovation og vedvarende påvirkning.
Den seneste opdatering til vores ikoniske Beta-serie, de nye Beta og Beta Lightweights jakker, er lavet med GORE-TEX ePE-membran, et materiale der holder dig tør uden brug af per- og polyfluorerede kemikalier (PFAS).
-
Bergans oplyser, at de siden sidste år har produceret alle nye produkter med en PFAS-fri behandling. Den eneste undtagelse er Y Mountain Line.
"Vi har i de seneste år arbejdet meget med PFAS-problematikken, så situationen er nu ganske anderledes end den var i 2019.
Vi har arbejdet hårdt på at fase brugen af PFAS ud til vandafvisende behandling af vores produkter (vores membraner har altid været PFAS-fri), og siden sidste år er alle nye produkter blevet produceret med en PFAS-fri behandling. Den eneste undtagelse er vores topklatrelinje Y Mountain Line, hvor vi har fokuseret på produktets ydeevne og funktionalitet under barske vejrforhold, samtidig med at vi arbejder på at fase brugen af PFAS ud her også. Da dette kræver meget testning (forskellige stoffer kræver forskellige alternative løsninger for at garantere en vis grad af vandafvisning), tager det tid, og den nævnte Y Mountain Line er den sidste del af vores kollektion, der gennemgår denne transformation.
Vi støtter de igangværende initiativer inden for EU for et fuldt forbud mod PFAS og har forberedt os på at overholde begrænsningen af PFHxA, som forventes at træde i kraft endnu tidligere. Vi er også blevet medlem af PFAS Movement, en svensk organisation under ChemSec."
-
Black Diamond oplyser, at de i 2025 ikke længere vil sælge/producere produkter indeholdende PFC'er (PFAS).
"2024 er overgangsåret, hvor vi faser ud i alle stilarter. Kun 29 stilarter i alt (for alle BD-produktkategorier - men i øjeblikket alle i tøj) indeholder stadig PFC'er.
Ofte er det ikke det primære stof, men "kun" lynlåse og bånd (som f.eks. Recon LT Shell eller Dawn Patrol Hybrid)."
-
Gore er i øjeblikket i gang med at skalere vores portefølje uden PFAS*, som blev lanceret til vores forbrugerstofprodukter, og vi sigter mod en fuld markedsovergang inden for foråret/sommeren 2026.
*Produceret uden tilsætning af bevidst per- og polyfluorerede stoffer; kan indeholde spor af sådanne stoffer.
-
"I 2021 rapporterede I om hovedmaterialerne i vores produkter. Vi anser dog, af hensyn til klarhed og gennemsigtighed, at det også er vigtigt at inkludere trims (såsom lynlåse) i diskussionen.
Mange produkter, der i dag markedsføres som PFAS-fri, refererer kun til hovedmaterialer og/eller DWR, men det er almindeligt, at de indeholder PFAS i trims. Denne information bør selvfølgelig også efterspørges fra andre mærker, da flertallet af os f.eks. bruger YKK-lynlåse, som i øjeblikket indeholder PFAS i visse farvebelægninger og DWR.
Statusopdatering vedrørende Haglöfs produkter, der indeholder PFAS i dag:
- PFAS (ePTFE) i hovedmaterialerne til GORE-produkter. Nogle GORE-produkter har imprægnering med C6 (kortkædede PFAS). PFAS i hovedmaterialer og imprægnering i GORE-produkter vil for det meste blive faset ud inden SS25 og helt faset ud inden FW25.
- PFAS (PTFE) i farvebelægningen på YKK Enamel-lynlåse. C6 (PFAS) findes i imprægnering på nogle af vores mest vandtætte lynlåse. PFAS i farvebelægningen vil blive helt faset ud inden FW24. PFAS i imprægnering vil for det meste blive faset ud inden FW24, undtagen to produkter, og helt faset ud inden SS25.
- C6 (PFAS) i imprægnering til en af hovedmaterialerne på stilen Riksgränsen Down Hood. PFAS i stilen Riksgränsen Down Hood vil blive helt faset ud inden FW24."
-
Norrøna oplyser, at de har forpligtet sig til at fjerne al tilsat PFAS-kemi inden for deres forsyningskæde. Indenfor forår/sommer 2025 vil hele deres kollektion ikke indeholde tilsat PFAS, og hvert materiale vil blive testet af et uafhængigt laboratorium.
"Vi har arbejdet på at fjerne PFC siden 2015 fra vores DWR, men siden da har vi lært, at PFAS findes i langt flere steder end blot vandafvisningen i vores produkter. Derfor tester vi nu alle materialer inden for vores forsyningskæde for PFAS, herunder alle stoffer, kantebånd, hængemærker og emballagematerialer.
Vi samarbejder med hver enkelt af vores leverandører for at hjælpe dem med at fjerne PFAS-kemi.
Vi har allerede påbegyndt udskiftning af Gore-Tex PTFE-baseret membran med den nye Gore-Tex ePE-membran for at eliminere tilsat PFAS-kemi."
-
"Alle vores produkter vil i foråret 2024 være PFAS frie med undtagelse af få produkter inden for kategorien Patagonia Flyfishing. I 2025 vil alle vores produkter være frie for PFAS."
-
Sherpa har ikke vendt tilbage på vores henvendelser.
I 2021 skrev de, at de ville udfase brugen af PFAS og at deres efterår/vinter 2021 kollektion var fri for PFAS. På Sherpas hjemmeside er der ikke information om deres kemikaliekrav, og derfor har vi valgt at placere dem under virksomheder, der har skaljakker både med og uden PFAS.
Er du i tvivl, om der er PFAS i din skaljakke fra Sherpa kan du skrive til producenten eller evt. spørge i butikken.
-
"The North Face respekterer og støtter lovgivningen, der forbyder brugen af Per- og Polyfluoroalkylstoffer (PFAS) i beklædning, fodtøj, tilbehør og udstyr.
Vi er forpligtet til at fjerne PFAS-kemikalier fra produktionen af vores forbrugerprodukter inden udgangen af 2024 i USA og inden udgangen af 2025 globalt. Vi arbejder fortsat sammen med vores sleverandører for at sikre, at vi kan foretage overgangen så hurtigt som muligt uden at gå på kompromis med den høje ydeevne, vores forbrugere forventer."
-
"Tierra stiller store krav til valget af materialer med hensyn til ydeevne og holdbarhed.
Når det kommer til skalbeklædning, arbejder vi udelukkende med Gore som leverandør. Sammen med en håndfuld andre globale mærker var vi de første til at introducere helt fluorcarbonfri Gore-Tex ePE-produkter.
I dag er 7 ud af 10 skalprodukter helt fri for PFAS, og de resterende tre stilarter vil komme på markedet i 2025, når Gore-Tex Pro ePE med den fluorcarbonfri ePE-teknologi bliver tilgængelig.
Bortset fra disse tre stilarter har Tierra's sortiment været frit for fluorcarboner i flere år."
Det er ikke nok at se efter ‘PFOA-fri’
Fluorstoffer går blandt andet under navnene perfluorerede stoffer, PFC'er, PFAS, PFOS, PFOA og fluorcarbon. Nogle af disse navne dækker alle fluorstoffer, mens andre dækker over specifikke stoffer.
Hvis en skaljakke markedsføres med "PFOA-fri", så er jakken kun uden fluorstoffet PFOA, der nu er forbudt, men der kan godt være brugt andre fluorstoffer i jakken.
Vær også opmærksom på at mærkninger som Oeko-Tex og Bluesign stiller krav til en række fluorstoffer, men giver dig ikke sikkerhed for, at du slipper for alle de former for fluorstoffer, der kan være i en jakke. Både Oekotex og Bluesign vil fremadrettet stille krav til at PFAS ikke må bruges. For Oekotex gælder det nye godkendelser fra april 2024, mens Bluesign stiller kravet fuldt ud fra 2025.
Hvis du vil have en jakke uden PFAS, skal du gå efter:
- PFC-fri
- PFAS-fri
- Fluorcarbonfri
Selv her kan du desværre stadig risikere at blive udsat for PFAS, hvis ikke du er opmærksom på både imprægnering og membran.
Undgå PFAS, når du selv imprægnerer
Hvis du selv imprægnerer overtøj, fodtøj og lignende for at holde vandtætheden ved lige, så husk at anvende imprægnering uden fluorstoffer.
Forbrugerrådet Tænk mener: Tøj skal være uden problematisk kemi
“PFAS er i den grad uønsket kemi. Disse stoffer har en masse skadelige effekter, og de kaldes også evighedkemikalier, fordi de kun langsomt bliver nedbrudt. Det anslås at 1.000 nordiske borgere dør årligt på grund af PFAS. Derfor kan det kun gå for langsomt med at få udfaset dem.”
Christel Søgaard Kirkeby, projektleder
Tænk på dette, før du vælger pandelampe
Pandelampens opgave er meget simpel, men der er alligevel stor forskel på pandelamper, og ikke alle lamper egner sig til samme formål.
Virker myggelamper, myggearmbånd og andre alternativer?
Myggelamper, apps og armbånd med højfrekvente lyde og halskæder med æteriske olier er alternativer til myggespray. Men har de en effekt mod myggestik?
Sådan vedligeholder du din skaljakke
Ja, du skal vaske din vandtætte jakke! Selv om det lyder ulogisk, så er det vigtigt for at holde den åndbar og give den lang levetid.