Hvordan vælger du den rigtige skaljakke?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan vælger du den rigtige skaljakke

Hvad skal du bruge jakken til? Og hvad er forskel på hard-shell og soft-shell? Bliv klogere på hvilken skaljakke, der er det bedste valg for dig.

Tage Majland · Foto: Getty Images · 11. oktober 2021
To personer tager et selfie i naturen

Friluftsjakker kaldes også skaljakker. De er beregnet til et aktivt friluftsliv, men er også populære som almindelig jakke.

Skaljakker er ikke billige og er du på udkig efter en god praktisk jakke til hundeluftning og cykelture, så behøver du måske ikke at købe den mest avancerede jakke. Omvendt er det ærgerligt at være på vandretur i Norge og opdage at din skaljakke egner sig bedst til hundeluftning frem for bask omskiftelig vejr.

Vi har testet skaljakker. I vores skaljakke test ser vi på holdbarhed, vind- og vandtæthed, lavet en brugertest og meget mere.

Hvad er forskel på hard-shell og soft-shell?

 • Hard-shell jakker er det vi kalder skaljakker. Det er en vind- og vandtæt jakke med en vandtæt og åndbar membran eller coating samt tapede syninger. Altså en regnjakke men med bedre åndbarhed, komfort og slidstyrke end en traditionel regnjakke.
 • Soft-shell jakker er en form for vindjakke, og de er ikke vandtætte.

Prisen for en skaljakke til voksne går typisk fra cirka 1.000 kroner og op til over 5.000 kroner, alt efter hvor meget de skal kunne klare.

Behovet afgør valget af skaljakke

Når du skal købe en skaljakke, skal du se på nedenstående ting. Hvor vigtige de enkelte dele er, er afhængig af hvad du skal bruge jakken til.

 • Vandtæthed
 • Vindtæthed
 • Åndbarhed
 • Ventilationsåbninger
 • Vægt
 • Lommer
 • Slidstyrke
 • Hætte
 • Indsnøringsmuligheder
 • Justeringsmuligheder

Skaljakke til hverdagsbrug

I hverdagen kan du bruge en skaljakke som almindelig jakke, også når det ikke regner. Overvej dit behov for lommer i forhold til, hvor let jakken skal være.

Hætten kan i nogle tilfælde pakkes sammen, så den ikke hænger og flagrer.

Cykler du langt, skal du overveje, om en skaljakke er nødvendig at køre med i tørvejr, da den kan føles varm og fugtig at køre med. Her kan en vindjakke (softshell) være bedre.

Cykelhjelm og hætte på skaljakken kan passe dårligt sammen, hvis hætten ikke kan komme over eller under cykelhjelmen. Skaljakken kan passe bedre til at køre med cykelhjelm, hvis jakken har en tætsiddende krave i stedet for hætte.

Cykler du foroverbøjet, er det en fordel med en jakke, der er længere foran end bagpå.

Skaljakke til vandreturen

Funktionen af overtøjet på vandreturen afhænger af især vejret, så det kan være en fordel at have to forskellige jakker med på turen.

Sommervandreturen i Sydeuropa kan føre op i højden, hvor temperaturen kan falde, og det kan blæse. Her kan en tynd softshell være velegnet, mens en tynd skaljakke kan ligge i tasken i tilfælde af uvejr.

Vandretur i Norge i sommerhalvåret kan være lunt, så du højest får brug for en tynd softshell. Men til dage med tung regn, er der brug for en solid skaljakke, så den skal med i rygsækken.

Skandinavien uden for sommerhalvåret kræver typisk en kraftig skaljakke for at modstå regn, våd sne og hård, kold vind.

Rygsækken slider på skaljakken

Vandrer du med en tung rygsæk, står på ski eller klatrer, slider det meget på skaljakken, og det er en god ide at vælge en kraftig jakke med 3 lag.

Tung rygsæk eller en klatresele slider hårdt på indersiden af jakken, men ikke nødvendigvis ydersiden.

Tæt buskads, krat, stålkanter på ski samt klatring på klippe og is slider hårdt på ydersiden af jakken, så ydermaterialet skal være kraftigt.

Vær opmærksom på problematiske fluorstoffer

Mange skaljakker indeholder problematiske fluorstoffer. Fluorstofferne gør jakkerne vandafvisende, men er blandt andet hormonforstyrrende og miljøbelastende.

Vil du undgå fluorstoffer, så spørg efter fluorstoffrie skaljakker i forretningen

Kilde: Friluftsland