Hvordan vedligeholder du din skaljakke?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Sådan vedligeholder du din skaljakke

Ja, du skal vaske din vandtætte jakke! Selv om det lyder ulogisk, så er det vigtig for at holde den åndbar og give den lang levetid.

Tage Majland · Foto: Getty Images · 11. oktober 2021
Mand i orange skaljakke står i skoven.

Skal jeg vaske min skaljakke?

Skaljakken skal vaskes regelmæssigt. På den måde giver du den fornyet åndbarhed og længere levetid.

Skaljakken beskytter dig mod regn og vind, men jakkens membran tillader samtidig sveden at komme ud. Derfor føles en skaljakke ikke som en plasticpose.

Membranen i din skaljakke vil dog med tiden begynde at vise svaghedstegn, uanset om den hedder for eksempel Gore-Tex eller er fra et andet mærke.

Gammel sved, støv, solcreme og skidt blokerer porerne i membranen og forhindrer jakken i at ånde, når du giver den gas på mountainbiken eller vandrestien, ligesom det nedsætter den vandafvisende evne.

Det klarer du med en jævnlig vask af skaljakken.

Følg altid vaskeanvisningen

Tjek først vaskeanvisningen i din skaljakke. Nogle producenter insisterer på, at jakken skal vaskes i koldt vand, andre i varmt.

Vask skaljakken i vaskemaskinen eller i håndvasken. Brug et mildt vaskepulver uden blegemiddel og skyllemiddel. Tjek vejledningen på din jakke.

Tjek vaskeanvisningen, om din skaljakke kan tørres i tørretumbleren ved lav varme. Det vil få den vandafvisende overflade (DWR-laget) til at live op igen.

Spray med imprægnering kan give noget ekstra

En almindelig vask er ofte nok til at give skaljakken fornyet vandtæthed og åndbarhed. Er overfladen slidt kan du eventuelt behandle jakken med en vandafvisende spray.

Bruge spray, mens jakken stadig er våd for at få den bedste effekt. Sprayen skal være uden problematiske fluorstoffer, og undgå indånding ved brug. Vælg hellere en pumpespray frem for spraydåse.

Bålrøg skader skaljakken 

Bål er hyggeligt, men lad din skaljakke blive i tasken eller teltet, når du sætter dig ved aftenbålet. Røgpartikler er nemlig såkaldte hydrofile, det vil sige, at vand let binder sig til dem, mens skallen på skaljakken er hydrofob, altså skyr vand.

Denne cocktail er dårlig, så tag en trøje eller en anden type jakke på ved bålet.

Kilde: Det Danske Spejderkorps.