Tandpasta ➡️ Test af uønsket kemi 🔍
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Tandpasta

Er der titaniumdioxid eller andre uønskede stoffer i din tandpasta? Vi har testet 31 tandpastaer for uønsket kemi.

Opdateret d. 14. marts 2024

Om testen af
Kemitest: Tandpasta

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 31 forskellige tandpastaer med fluor for, om de indeholder kemikalier, der kan være et problem for din sundhed og miljøet.

Kemiluppen: Tjek din tandpasta for uønsket kemi

Det har vi fundet: 

  • 10 tandpastaer er uden uønsket kemi.
  • 16 tandpastaer får en middel bedømmelse, B-kolben. De indeholder bl.a.  farvestoffet titaniumdioxid (CI 77891), der er forbudt i fødevarer, fordi det er mistænkt for at skade arvematerialet. 
  • 5 tandpastaer indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer. 

Mød holdet bag kemitesten af tandpasta.

Claus og Anne fra Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag denne test.

Claus J

Claus Jørgensen

Projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Anne Beck Christensen

Anne Beck Christensen

Markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet tandpasta

  • Vi har købt et stort udvalg af tandpastaer med fluor fra det danske marked. De er købt i butikker og online. 

    Vi har gennemgået ingredienslisterne for indhold af kemikalier, der kan være allergifremkaldende, miljøbelastende eller hormonforstyrrende.

    Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

  • Af 31 tandpastaer er: 

    • 10 tandpastaer uden uønskede kemikalier. 
    • 16 tandpastaer indeholder miljøbelastende stoffer eller farvestoffet titaniumdioxid (CI 77891).  
    • 5 tandpastaer indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer. 

    Titaniumdioxid 

    Nyere forskning viser, at titaniumdioxid kan ophobes i kroppen og muligvis skade arvematerialet, når vi spiser det. Titaniumdioxid er også mistænkt for at være kræftfremkaldende, hvis du indånder det. 

    Titaniumdioxid er derfor forbudt som tilsætningsstof i fødevarer, men det er fortsat tilladt i plejeprodukter, som det også er muligt at indtage eller indånde en del af.  

    Vi vurderer titaniumdioxid i tandpasta med en middel kemibedømmelse, B-kolben, netop fordi du kan komme til at spise en del af produktet under brug. 

    I testen er stoffet fundet i 11 tandpastaer. Flere tandpastaproducenter har meddelt, at de udfaser stoffet, og snart kommer med nye produkter. 

    Triclosan

    Triclosan er et antibakterielt stof, der blandt andet er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet kan ophobes i kroppen og er mistænkt for at kunne udvikle resistens hos bakterier. Stoffet er fundet i 1 tandpasta i testen. 

    Parabener 

    Parabener i form af methylparaben og sodium methylparaben er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Parabener er fundet i 4 tandpastaer i testen. 

    Miljøbelastende stoffer 

    I testen har vi fundet Zinc chloride, Triclosan, Thymol og Limonene, der alle kan være problematiske for miljøet. 

  • Parfume/aroma er nødvendigt for en tandpastas smag, hvilket tilsyneladende er en vigtig del af tandpasta. Derfor har vi ikke medtaget parfume/aroma i den samlede vurdering.

    Videncenter for Allergi har tidligere oplyst, at tandpasta sjældent er en kilde til parfumeallergi. 

  • Tandlægeforeningen anbefaler generelt, at du bruger tandpasta med fluor med en koncentration på 1450-1.500 ppm for at give den forebyggende effekt på huller i tænderne.  

    ” Vi ser, at rigtig mange patienter, som begynder at bruge fluorid-fri tandpastaer, pludselig får problemer med huller i tænderne, som de ikke havde før. Det vil ikke ske for alle, men for de fleste, og det er dumt at udsætte sig selv for den risiko”, sagde Ole Marker, vicedirektør, Tandlægeforeningen til os i efteråret 2022. 

    Ifølge Århus Tandlægeskole skal børnene også bruge en tandpasta med mindst 1000 ppm fluorid. 

    Undersøgelser har vist at lavere koncentrationer giver ingen eller kun begrænset effekt på huller i tænderne. Til gengæld skal børn under 6 år kun bruge den mængde tandpasta, der svarer til deres egen lillefingernegl dagligt. Det vil sige en halv negl to gange om dagen. 

    Bor du i en kommune med højt fluoridindhold i drikkevandet, skal du dog spørge din tandlæge til råds om fluoridindholdet i din tandpasta. 

  • ndhold af SLS (Sodium lauryl sulfate) i tandpastaerne er ikke bedømt. SLS er et skummemiddel, som for nogen kan forværre problemer med blister i munden. I testen har vi ikke bedømt indholdet af SLS, da det for langt de fleste ikke er problematisk.

    I testen indeholder 10 tandpastaer SLS. Det er:

    • Aquafresh Freshmint tandpasta 
    • Best@care Toothpaste 
    • Colgate Fresh gel 
    • SB12 Toothpaste strong mint 
    • Oral-B Pro Expert clean mint 
    • Marvis Aquatic mint toothpaste 
    • Paradontax Complete protection toothpaste 
    • Dr. Jones Fresh Mintpaste 
    • Pierrot Ultrafresh dental gel 
    • Clinomyn Fresh mint toothpaste 

Det siger virksomhederne

  • Vi er i gang med at udfase CI 77891 (Titanium dioxide) i tandpasta. Coop har vedtaget forbud og en X-tra variant uden titanium dioxide forventes i butikkerne i uge 18. 

    Så salget af denne vil fortsætte max 9 uger fra nu.  

    Hvis SCCS kommer med en ny vurdering på titanium dioxide og tandpasta inden uge 18, så vil vi naturligvis tage stilling til sagen igen. 

  • In accordance with applicable regulation, the use of Titanium dioxide (TiO2) is allowed in cosmetics, while its use was banned by EU Authorities in food sector.  

    The safety of the consumers of our products is very important to us: even if not required by current legislation, Viatris has autonomously decided to develop a new formula without titanium dioxide.  

    In this connection, we have a new TiO2 free formulation of CB12 toothpaste which will be implemented since next production. 

    The formula of the sampled batch is no longer in production. 

  • I am glad to inform you that we have reformulated all of our Sence Fresh toothpastes and the new productions no longer contain the ingredient Titanium Dioxide. We are now selling the remaining stock that does contain Titanium Dioxide, so it is very likely to see these still in the market for quite some time.  

  • We think that it is great that you are performing this type of test, as Endocrine disruptors are an increasing problem in our society, and one that needs to be addressed asap! 

    Regarding your comment about the titanium dioxide, ours is deemed safe according to the EU Ministry of Health. The harmful version is the nano-version, which can pass the blood-brain barrier and cause harm. We use the tested and approved micro titanium dioxide in our toothpaste like 99% of all white toothpastes in the market do. 

    Nonetheless, we are removing titanium dioxide completely in future batches, as it only makes the toothpaste white. Our toothpaste will have no artificial colorants in the future.