Overvej brug af cremer og olier til din gravide mave
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Overvej brug af cremer og olier til din gravide mave

Er du gravid, kan du støde på plejeprodukter, der lover at lindre huden og reducere strækmærker. Men produkterne kan indeholde ingredienser, der kan være problematiske. Læs, hvad du skal holde øje med.

Katja Ravn · Foto: Getty Images · 6. maj 2022
Creme på gravid mave

Under graviditeten er det vigtigt at være ekstra opmærksom på, hvilke produkter du smører på kroppen. Nogle af disse produkter kan indeholde stoffer, som kan være allergifremkaldende eller mistænkt hormonforstyrrende.

Disse stoffer kan tilsammen have en påvirkning på din og dit kommende barns sundhed.

Fostre er ekstra sårbare over for kemikalier

Som gravid er der god grund til at passe ekstra godt på dit ufødte barn. Fostre er under udvikling, og derfor er de typisk ekstra sårbare, når det gælder kemikalier.

Udviklingen af barnets organer styres af hormoner og er følsom over for de påvirkninger, som forskellige kemikalier kan forårsage.

Selvom det enkelte produkt - eller det enkelte stof - ikke i sig selv udgør en risiko for det lille barn i maven, kan produkterne være med til at bidrage til en samlet udsættelse for kemikalier, der kan påvirke fostrets udvikling. Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Cremer og olier til gravide maver kan indeholde uønsket kemi

Mavecremer og maveolier markedsført til gravide kan indeholde kemikalier, der kan være problematiske for sundhed og miljø.

Det kan fx være parfume eller planteekstrakter, der kan fremkalde allergi eller stoffer, der er mistænkt hormonforstyrrende.

Derfor er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom på, hvilke produkter du smører på din gravide mave.

Overvej, hvilke plejeprodukter du bruger under graviditeten

Kosmetik, cremer og sæbe kan indeholde problematiske kemikalier og også kemikalier, som vi ikke nødvendigvis ved alt om.

Derfor er det en god ide som gravid at overveje, hvor nødvendigt det er at bruge mascara, læbestift, pudder, mavecremer, hudolie og andre plejeprodukter, og hvilke produkter du vælger.

Vi anbefaler, at du vælger miljømærkede produkter uden parfume og bruger appen Kemiluppen til at tjekke dine personlige plejeprodukter for uønsket kemi.

gravid kvinde

Coctaileffekten: En podcast til gravide om uønsket kemi

Er det okay at bruge kosmetik og pleje under graviditeten? Indeholder barnevogne og babymadrasser uønsket kemi? Hvad skal jeg overhovedet se efter på produkter?

Det undersøger gravide Tanja i podcasten ”Cocktaileffekten” på tre afsnit.

Lyt nu