Sutter: Sådan undgår du uønsket kemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sutter: Sådan undgår du uønsket kemi

Der kan være mistænkt hormonforstyrrende stoffer i sutter eller restkemikalier fra produktionen. Se, hvad du kan gøre her.

Katja Ravn · Foto: Getty Images · 15. maj 2023
Baby med sut i munden

Der er flere ting, du kan gøre for at undgå uønsket kemi i babyprodukter såsom sutter.

Kog altid nye sutter

Nye sutter er altid en god ide at koge i rent vand, inden din baby får lov til at sutte på dem. I sutterne kan der nemlig sidde rester af kemikalier fra produktionen.

Børn er særlig følsomme over for uønskede kemikalier, da deres krop er under udvikling. Kog derfor både de almindelige narresutter og dem til sutteflasker.

Spørg efter sutter med skjold uden uønsket kemi

For at være på den sikre side kan du undgå det mistænkt hormonforstyrrende stof bisphenol A ved at vælge sutter, hvor skjoldet ikke er lavet af plasttypen polycarbonat.

Plasttypen polycarbonat kan nemlig afgive små mængder af det problematiske stof bisphenol A.

Spørg derfor forhandleren, om skjoldet indeholder polycarbonat.

Det mistænkt hormonforstyrrende stof vil ikke i sig selv være problematisk, fordi det optræder i den enkelte sut.

Men det kan bidrage til den samlede mængde af problematiske stoffer, som dit barn kan blive udsat for - det er kendt som cocktaileffekten. Derfor er det en god ide at undgå det, hvor du kan.

Undersøgelser af sutter viser fortsat indhold af BPA

Miljøstyrelsen har tidligere fundet bisphenol A i sutter og igen i 2022 fandt de afgivelse af bisphenol A fra et sutteskjold, dog i mindre mængder.

I en europæisk undersøgelse foretaget i februar 2015 indeholdt en ud af 11 sutter bisphenol A og tilsvarende blev der fundet BPA i 2 ud af 20 sutter i en test udført af vores Europæiske søsterorganisationer.

Regler for bisphenol A

Der findes enkelte forbud mod bisphenol A i produkter til børn op til tre år:

  • Fødevarestyrelsen indførte i juli 2010 et forbud mod bisphenol A i sutteflasker til børn op til tre år. Forbuddet omfatter også tudkopper og andre produkter, som er beregnet til at være i kontakt med fødevarer til børn op til tre år.
  • I EU er der også forbud mod Bisphenol A i sutteflasker til børn under et år. Narresutter er dog ikke omfattet af forbuddet.

En test af 70 børneprodukter fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser dog, at drikkedunke til børn over tre år kan afgive bisphenol A og andre problematiske bisphenoler.

I april 2023 vurderede EU’s fødevareagentur EFSA, at menneskers indtag af bisphenol A fra mad bør sænkes 20.000 gange.

Det betyder, at bisphenol A har uønskede effekter ved langt lavere doser end hidtil antaget, og at der kan komme nye forbud på vej mod stoffet i produkter.

Smid mørke latexsutter ud

Sutter af naturgummi (latex) har typisk kortere holdbarhed end silikonesutter.

Latexsutten skal du kassere, når den bliver mørkere i farven eller fedtet. Den mørke farve indikerer, at sutten er ved at blive mør.

Sutten kan derfor lettere gå i stykker, så dit barn kan få stumper af sutten galt i halsen.

Smid ridsede silikonesutter ud

Silikonesutter er lavet af et hårdt materiale, der er hvidt og gennemsigtigt. De egner sig især godt til børn, der endnu ikke har fået tænder.

Børn med tænder kan nemlig bide i dem. De kan derved få stykker af sutten galt i halsen.

Silikonesutter skal du derfor også kassere, hvis der er ridser eller mærker i dem.

Ingen ulovlig kemi i sutter

Tilbage i 2014 færdiggjorde Miljøstyrelsens kemikalieinspektion en kontrol af narre- og flaskesutter for indhold af to kræftfremkaldende stoffer - N-nitrosaminer og nitroserbare stoffer.

Miljøstyrelsen har også i 2022 testet sutter for de hormonforstyrrende stoffer BHA, BHT og silikonestoffet D4 uden at finde dem i de testede sutter.

De kræftfremkaldende stoffer fandt de ikke spor af i nogen af de analyserede sutter.