Undgå uønsket kemi ved puslebordet
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Sådan undgår du uønsket kemi ved puslebordet

Vådservietter, bleer og babysalve kan indeholde uønsket kemi, der kan være allergifremkaldende eller mistænkt hormonforstyrrende. Få hjælp til at undgå unødig kemi her.

Camilla Gaarder · Foto: Getty Images · 26. april 2023
barn på puslebord

På puslebordet kan du bruge en masse forskellige produkter til dit barn, som kan indeholde kemikalier, der kan være allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Cocktaileffekten

Uønsket kemi i de enkelte produkter udgør generelt ikke en risiko. Det er den samlede udsættelse, du skal være opmærksom på – også kendt som cocktaileffekten.

Se mere her

Puslepuder og madrasser med miljømærker

Miljømærkede puslemadrasser er gode at gå efter, hvis du vil mindske problematisk kemi ved puslebordet. Det garanterer, at du får et produkt, hvor der er taget hensyn til både miljø og sundhed.

Du kan  se efter puslepuder, der er mærket med ”OEKO-TEX – Tiltro til tekstiler”. Puslemadrasser af det økologiske tekstilmærke GOTS er også et godt alternativ. Her er der også stillet krav til restindhold af kemikalier i det færdige produkt.

Du kan også bruge appen Tjek Kemien til at spørge om indholdet af særligt problematiske kemikalier i puslemadrassen.

Vand og vaskeklude

Vand og vaskeklude er et godt valg til den daglige pleje på puslebordet. Hvis det er nødvendigt, kan du supplere med lidt mild sæbe, som du kan skylle af igen efter brug.

Er du på farten, kan vådservietter være praktiske at have med. Vi anbefaler dog generelt ikke vådservietter til daglig brug hjemme på puslebordet, fordi vådservietter er et kosmetisk produkt, der efterlader indholdsstoffer på barnets hud. 

Vælg derfor vådservietter, der får den bedste bedømmelse i vores test, når I skal på tur. Du kan også bruge appen Kemiluppen til at finde vådservietter uden parfume og anden uønsket kemi.

Forlad ikke barnet på puslebordet uden opsyn

Det er vigtigt, at du aldrig forlader dit barn på puslebordet. Børn er som regel hurtigere, end du tror. De kan hurtigt få vendt eller flyttet sig.

Sker det på puslebordet, kan barnet falde ned og slå sig. Derfor er det vigtigt at være opmærksom.

Tag derfor barnet med, hvis du har brug for at hente noget, der ligger længere væk, end du kan nå uden at slippe barnet.

Zink- og anden babysalve

Zinksalve kan være godt til irriterede eller røde numser.

Men zink- og andre babysalver skal bruges efter behov og ikke nødvendigvis dagligt. På den måde begrænser du unødig kemi på dit barns hud og skåner samtidig miljøet.

Zink i zinksalver kan være problematisk for miljøet. Men zinken er nødvendig for at opnå salvens udtørrende virkning på huden.

Du kan bruge appen Kemiluppen til at finde salver uden parfume og anden uønsket kemi.

Miljø- og allergimærkede bleer

Nogle bleer kan indeholde lotion, parfume eller planteekstrakter, men det er er sjældent at finde på det danske marked.

Parfume kan give allergi, og lotion i bleer udgør en unødvendig udsættelse for kemiske stoffer.

Vi anbefaler, at du vælger miljø- og allergimærkede bleer, hvis du vil være helt sikker på at undgå parfume og lotion. Gå fx efter Svanemærket, hvis du vil have en ble, der tager mest muligt hensyn til miljøet under produktionen.

Du kan også gå efter bleer, hvor der direkte står ”uden lotion” eller ”uden parfume” eller bleer, der har et FSC mærke. Mærket betyder, at den cellulose, der er i bleerne, stammer fra en træproduktion, hvor der er stillet krav om ansvarlig produktion.

For bleer med andre anprisninger om miljøvenlighed, er det svært at vide, hvor miljøvenlig produktet egentlig er.

Studier af kemiske forureninger i bleer

Et fransk studie fra 2019 viste, at der kunne være kemiske forureninger i bleer. De kemiske forureninger optrådte ikke i niveauer, der i sig selv var problematiske for børns sundhed. Men forureningerne er uønskede, da børn er i meget tæt og langvarig kontakt med bleer.

De franske sundhedsmyndigheder, ANSES, var ansvarlig for undersøgelsen af bleerne. De anbefalede, at forureningerne i bleerne enten skulle helt væk eller reduceres mest muligt. Myndighederne bedte bleproducenterne om at komme med en plan for, hvordan de ville sikre sig, at de undgik de kemiske forureninger i bleerne.

Dansk test fandt også kemiske forureninger

Det er usikkert, om de samme kemiske forureninger, som er fundet i det franske studie, kunne findes i bleer på det danske marked.

Vi har dog tidligere i 2015 testet kemisk indhold i bleer. Testen viste ligesom det franske studie, et lavt indhold af kemiske forureninger i form af tjærestoffer (PAH’er), der kan være kræftfremkaldende. Dette indhold var kun tre ud af 10 bleer i testen.

Parfume og lotion er ikke udbredt i bleer på det danske marked. Men parfume og lotion fremhæves i den franske undersøgelse også som et sundhedsmæssigt problem