Disse produkter dumper i Forbrugerrådet Tænks test
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Årets dumpere: Disse produkter dumpede i vores test i 2022

Fejl, uønsket kemi og dårlig sikkerhed betyder at produkter dumper i vores test. Se hvilke produkter vi har fundet i 2022.

Foto: Getty Images
årets test dumpere Forbrugerrådet Tænk 2022

Igen i 2022 har vi i vores test fundet en række produkter, som ikke er gode nok, og som vi derfor dumper. Typisk dumper vi produkter på grund af dårlig sikkerhed, fordi de indeholder uønsket kemi, eller fordi de ikke holder, hvad de lover.

Forbrugerrådet Tænk holder øje med producenterne

De varer, du køber i Danmark, er ikke testet af myndighederne, før de kommer i handlen. Det er producenterne selv, som skal sørge for at deres varer lever op til kravene. Derfor spiller vores arbejde med at teste produkter en vigtig rolle for samfundet og for danske forbrugere. Vi laver nemlig uvildige test, hvor virksomhedernes interesser ikke får lov til at have noget at sige. 

Forbrugerrådet Tænk tester løbende forskellige produkter, så du kan vælge produkter, der er sikre og passer på dig og miljøet. Flere af de produkter, vi har dumpet i årenes løb, er blevet trukket tilbage fra markedet efterfølgende - så vores test har en reel effekt. 

Vores test påvirker markedet og skubber pro­ducenterne i den rigtige retning, så deres produkter bliver mere sikre, fungerer bedre og i højere grad er fri for problematiske stoffer. Og vi sætter kritisk spot på mangelfulde produkter.

Disse produkter er dumpet i 2022

Løbehjul til børn indeholder uønsket kemi

Tre ud af 12 løbehjul til børn dumper i vores test, fordi de indeholder uønsket kemi. Vi har fundet såkaldte kort- og mellemkædede klorparaffiner, som er belastende for miljøet og mistænkt for at være hormonforstyrrende, og de forbudte kortkædede klorparaffiner er desuden mistænkt for at være kræftfremkaldende. 

Vi fandt også PAH’en Benzo(ghi)perylene, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Alle de fundne stoffer er på EU's liste over særligt problematiske stoffer, men det er kun de kortkædede klorparaffiner, som er forbudte at bruge i produkter som løbehjul.

Undgå disse løbehjul til børn
løbehjul med rød trekant - kob ikke disse

Luftrensere forurener luften

I testen af luftrensere dumper tre testen, fordi de ikke blot er dårlige til at rense luften, men direkte skaber forurening. Luftrenserne udsender fx ozon eller gasser (voc'er), som du bør undgå.

Problemet med disse luftrensere er, at de i deres markedsføring giver indtryk af, at de renser luften.

Undgå disse luftrensere
Undgå disse luftrensere

Sesamfrø med indhold af sprøjtemidler over grænseværdierne

Da vi testede sesamfrø fandt vi flere, som indeholdt pesticidrester, som lå lige omkring grænseværdierne.

I en pose sesamfrø fandt vi dog rester af pesticidet ethylenoxid, som er ulovligt i EU. Indholdet var klart over de gældende grænseværdier.

Vi fandt også et problematisk sprøjtemiddel i økologiske sesamfrø, som ikke må bruges i økologisk landbrug.

Vi har derfor indgivet en anmeldelse til Fødevarestyrelsen på de to produkter.

Sesamfrø indeholder ulovligt sprøjtemiddel
Testede sesamfrø ineholdt pesticider og bakterier

Solcreme beskytter ikke godt nok

I testen af solcreme fandt vi en solcreme, som kun havde en beskyttelse på SPF 10 i stedet for SPF 30, som der står på emballagen. Vi har testet solcremen før, hvor vi nåede til samme testresultat.

Producenten har ikke svaret på vores henvendelser.

Denne solcreme skal du ikke købe
Undgå disse solcremer som dumper vores test

Autostol er ikke sikker ved sammenstød

I vores test af autostole dumper vi en autostol, fordi den ikke er sikker ved frontal og side kollision.

I vores test maj 2022 dumper én autostol, men det er ikke den første autostol, der dumper på enten sikkerhed, eller fordi den indeholder uønskede kemikalier.

Disse autostole dumper
undgå disse autostole, som dumper i test

Bore- og skruemaskine brænder sammen

Bore-skruemaskiner har to opgaver: At bore og skrue. Men ikke alle bore- og skruemaskiner kan det, og enkelte brænder også sammen efter kort tid.

I vores test af boremaskiner i 2022 dumpede én boremaskine, men det er ikke den førstemaskine, der brænder sammen, når vi stresstester dem.

Undgå disse bore- og skruemaskiner
Disse boremaskiner dumper i test

Barbermaskiner går i stykker

I testen af barbermaskiner dumper vi to maskiner, fordi de ikke er holdbare.

Èn maskine dumper, fordi den tog vand ind, selvom producenten reklamerer med, at den er vandtæt. En anden barbermaskine dumper, fordi den ikke kan tåle at blive tabt på gulvet fra en meters højde.

Se Bedst i test og dumpere her
to barbermaskiner dumper Forbrugerrådet Tænks test i 2022

Vores test er uvildige

Der findes mange hjemmesider og onlineshops, som bedømmer produkter. Men hos Forbrugerrådet Tænk får du test, som altid er lavet efter vores principper: 

  • Vi er uvildige
  • Vores test er videnskabelige
  • Vi benytter anerkendte testlaboratorier
  • Vi modtager ikke penge af producenterne for at teste deres produkter, og vi køber selv de produkter, vi tester
  • Vi tjener ikke penge på, at du køber produkterne, vi anbefaler

Vi tester for at vurdere, om produkterne holder hvad de lover og er sikre for dig at bruge. Forbrugerrådet Tænk dumper produkter, der ikke holder, vi taler med producenterne og vi gør myndighederne opmærksom på problemer, hvis det er nødvendigt.

Din støtte ændrer markedet

Som medlem af Forbrugerrådet Tænk gør du en forskel. Du støtter nemlig vores kamp for, at der kun skal være gode og sikre produkter på markedet.

Forbrugerrådet Tænks test er eftertragtede hos producenter­ne, især når de kan opnå "Forbrugerrådet Tænk – Bedst i test" eller "Forbrugerrådet Tænk Anbefaler". Det er med til at skabe incitament for at højne produktstandarden og gør det nemmere at vælge produkter af god kvalitet.