Løbehjul - undgå disse som er usikre og med uønsket kemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Undgå disse løbehjul til børn

Tre ud af 12 løbehjul til børn dumper i vores test, fordi de indeholder uønsket kemi. To løbehjul har problemer med sikkerheden.

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 29. november 2022
løbehjul med rød trekant - kob ikke disse

Fotokredit: Getty Images

Du skal se dig godt for, når du køber løbehjul til børnene, for løbehjulet kan indeholde uønsket kemi. Det viser vores test af løbehjul til børn fra to år og løbehjul til børn fra fem-seks år.

I vores løbehjul test har vores laboratorieeksperter bl.a. testet løbehjulenes køreegenskaber, men også hvor sikre og hvor holdbare løbehjulene er, og om de indeholder uønsket kemi.

De fleste løbehjul er holdbare og sikre – men ikke alle

De fleste løbehjul klarer holdbarheds- og sikkerhedsdelen af testen fint, men to af løbehjulene lever ikke op til forventningerne.

Et af løbehjulenes hjulaksler knækker i vores belastningstest, og et andet løbehjul viser sig også at have problemer med holdbarheden ved belastning af vægt.

På flere af løbehjulene er der desuden steder, hvor børnene kan risikere at få en finger i klemme, når løbehjulet foldes sammen. Et af løbehjulene har endvidere problemer med sikkerheden omkring højdejusteringen af styret, med risiko for at det kan løsne sig og glide ned under kørslen.

Uønsket kemi over tilladte grænse

Vi har undersøgt om styr, trinbræt og dæk indeholder problematiske kemikalier i form af PAH’er, ftalater og flammehæmmere.

I et af løbehjulene har vi i håndtaget fundet indhold af såkaldte kort- og mellemkædede klorparaffiner. Klorparaffiner bruges bl.a. som blødgørere i plast. De er belastende for miljøet, mistænkt for at være hormonforstyrrende, og de forbudte kortkædede klorparaffiner er desuden mistænkt for at være kræftfremkaldende.

I et andet løbehjul har vi fundet mellemkædede klorparaffiner i styret, og i et tredje løbehjul har vi i beklædningen på trinbrættet fundet PAH’en Benzo(ghi)perylene, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Alle de fundne stoffer er på EU's liste over særligt problematiske stoffer, men det er kun de kortkædede klorparaffiner, som er forbudte at bruge i produkter som løbehjul.

Disse løbehjul dumper

Tre løbehjul opnår en samlet score på dårlig, men to ikke klare vores belastningstest. Se hvilke løbehjul det er, og læs, hvad producenterne svarede, da vi fremlagde vores testresultater for dem.

 

Vil du læse hele artiklen om løbehjul?

Login her eller få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Få adgang i et helt år for kun 695 kr. (svarer til 58 kr. om måneden).

Allerede medlem?