Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Forsikring: Sådan finder du den bedste og billigste

Forsikringer kan være dyre og dækker dig ikke altid, når du har brug for det. Find den forsikring, der dækker dig og dine behov bedst og billigst.
Af Laura Gonzales
28. August 2019
Foto: Getty Images

Forsikringer: Hvordan vælger du?

Indbrud i sommerhuset eller buler i bilen kan være både irriterende og dyrt. Men har du den rette forsikring, kan du få dækket nogle af udgifterne, hvis uheldet er ude.  

Ulykkesforsikring, indboforsikring, bilforsikring, husforsikring, rejseforsikring – hvordan finder du den bedste forsikring? I magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge har vi testet forsikringer i mange år, og her er vores bedste råd.

Køb abonnement og få magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge med posten

Sammenlign forsikringsselskaber og priser

Forsikringer og forsikringsselskaber kan du sammenligne på forsikringsguiden.dk. 

Forsikringsguiden.dk er udviklet i samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk og Forsikring & Pension og dækker mere end 90 % af markedet for de forsikringstyper, du finder på Forsikringsguiden.dk.

På forsikringsguiden.dk kan du sammenligne pris, ydelser og dækkeevne på disse forsikringstyper:

 • Bilforsikring
 • Husforsikring
 • Indboforsikring
 • Rejseforsikring
 • Ulykkesforsikring
 • Fritidshusforsikring

Forsikringsguiden.dk har brug for nogle få oplysninger for at give dig et prisoverblik. Afhængig af hvilken forsikring du vælger, skal du eksempelvis indtaste din adresse, din bils nummerplade og antallet af dine skader de seneste år.

Bopæl, alder og tidligere skader har indflydelse på prisen for din forsikring.

Sammenlign forsikringer på Forsikringsguiden.dk

Selvrisiko og forsikringssum: Hvad skal du vælge?

Selvrisiko og forsikringssum er nogle af de parametre, du ofte selv kan justere, når du vælger forsikring.

Selvrisiko er det beløb, du selv betaler i tilfælde af en skade. Jo højere selvrisiko du vælger, desto mindre betaler du for din forsikring.

Forsikringssummen er det beløb, du er forsikret for. I en indboforsikring er det den samlede værdi, du vurderer, dine ting i dit hjem har.

Prisen på din forsikring stiger og falder, når du skruer på selvrisikoen og forsikringssummen. Når du har fået et prisoverblik på forsikringsguiden.dk, kan du vælge selvrisiko og forsikringssum. Spørg dig selv, hvor stor en selvrisiko din økonomi kan klare.

Vælger du en lav selvrisiko, betaler du et mere for din forsikring. Du sparer penge ved at vælge en høj selvrisiko, men er uheldet ude, skal du selv betalte mere for at dække skaden.

Alt hvad du skal vide om forsikringer

Indboforsikring: Pas på med at underforsikre dig

Underforsikring er, hvis dækningen i din forsikring er for lav. Du risikerer at være underforsikret, hvis du for eksempel sætter din indbosum for lavt.

Har du angivet din indbosum til 500.000 kroner, men du har i virkeligheden værdier for 1 million kroner? Så får du ikke det fulde beløb udbetalt for dine ejendele, hvis de bliver stjålet eller ødelagt.

Underforsikring: Derfor skal du passe på

Passer forsikringen til dine særlige behov?

Din forsikring skal være tilpasset dig og dine behov. Ejer du dyr kunst, eller dyrker du ekstremsport? Så skal du sikre dig, at din forsikring dækker. 

Kend dine behov, når du vælger forsikringer. Typiske spørgsmål kunne være:

 • Hvor gammelt er dit hus? Ældre huse er ofte plaget af fugtige kældre. Bor du i et gammelt hus, skal du derfor overveje at vælge et tillæg til din husforsikring, der dækker råd, svamp eller insektskader som følge af fugt.
 • Kører du på motorcykel eller knallert? Så skal du måske have en tillægsforsikring til din ulykkesforsikring. Visse forsikringer dækker dig ikke, hvis du kommer til skade, mens du dyrker farlig sport.
 • Har du børn under 18 eller 21 år? Nogle forsikringer dækker også dine børn. Undersøg om børn er dækket af den forsikring, du overvejer at tegne.
 • Rejser du meget? Vær opmærksom på, at visse indboforsikringer tilbyder tilvalgsdækning der inkluderer en årsrejseforsikring, der dækker dig året rundt.
 • Står du på ski? Årsrejseforsikringen skal du ofte udvide, hvis du vil forsikres på din skiferie. Hold den eventuelle ekstraudgift for øje, når du sammenligner årsrejseforsikringspriser.

Alt hvad du skal vide om forsikringer

Klagesager: Antallet kan give praj om tilfredshed

Antallet af klagesager hos et forsikringsselskab giver dig en idé om, hvor hårde forsikringsselskabet er i deres skadessagsbehandling. 

Falder en relativt stor andel af klagesagerne i Ankenævnet for Forsikring ud helt eller delvist til kundernes fordel, er det et udtryk for en for hård skadessagsbehandling – og det er skidt for dig som kunde.

På forsikringsguiden.dk kan du tjekke, hvor mange klagesager forsikringsselskabet har. Du kan også se procentdelen af kunder, der har fået helt eller delvist medhold i klagesager hos forsikringsselskabet. Vælg "se detaljer", når du tjekker det enkelte forsikringsselskab for at læse om klagesagerne.

Store forsikringsselskaber med mange kunder har naturligt flere klagesager end forsikringsselskaber med færre kunder. Husk derfor, at du skal se på den relative klageandel, hvor forbrugeren får helt eller delvist medhold.

Sammenlign forsikring og se kundetilfredshed på forsikringsguiden.dk

Tjek klager hos Ankenævn for Forsikring

Få et indblik - ikke et tilbud

Forsikringsguiden.dk gør det nemmere for dig at få et overblik over forsikringer til dit behov, men du må ikke forveksle resultatet med et tilbud.  

Selskaberne skal dog kunne tilbyde dig en forsikring, der stemmer overens med de oplysninger og priser, du er blevet oplyst gennem forsikringsguiden.dk.

Tilbuddet på en forsikring skal du indhente ved at kontakte selskabet. Sørg for at få det på skrift. Tilbuddet skal indeholde pris, selvrisiko, forsikringsvilkår og eventuelt tillægsforsikringer. Indhent maksimum 3 tilbud for overskuelighedens skyld.

Har du sagt ja til et forsikringstilbud? Husk der er en fortrydelsesfrist på 14 dage.