Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Energimærke: Forstå vaskemaskinens energimærkning

Vaskemaskiner med energimærke A er ikke de mest energivenlige. Skalaen går nemlig op til A+++. Få hjælp til at forstå energimærkets skala og piktogrammer.
Af Astrid Grunert Rantorp
3. April 2019
Energimaerke  vaskemaskine

Køb en energivenlig vaskemaskine

Energivenlige vaskemaskiner kan sænke dit strøm- og vandforbrug, og kan derfor være gode både for din pengepung og miljøet.

Energimærket kan hjælpe dig, når du skal købe en energivenlig vaskemaskine. Det er dog en del symboler, du skal kende for at mærket giver mening. Her kan du læse, hvordan du afkoder dem.

Energimaerke
Foto: Getty images

Energimærkets plusser kan forvirre

Energimærket har forskellige skalaer, afhængig af om det for eksempel er på et køleskab eller på en vaskemaskine. På nogle produkter er A det højeste på skalaen, men på vaskemaskiner går skalaen helt op til A+++ (se billede).

Energistyrelsen anbefaler, at du kigger på farvekoderne i stedet for bogstavet. Den mørkegrønne farve vil altid være den mest energivenlige.

Energimaerke  vaskemaskine

Aflæs maskinens forbrug

Energimærkets første 2 piktogrammer, som du kan se på billedet ovenfor, viser vaskemaskinens forbrug.

1. piktogram: Kilowatt-timer

Strømforbruget kan du aflæse i piktogram 1. Det viser, hvor mange kilowatt-timer maskinen bruger på 1 år med 220 vaske på 60 grader eco-programmet som udgangspunkt.

2. piktogram: Vand

Vandforbruget vises i piktogram 2. Her kan du se, hvor mange liter vand maskinen bruger på 1 år. Med 220 vaske som udgangspunkt.

Størrelse og lydniveau

3. piktogram: Kapacitet

Vaskemaskinens kapacitet kan du aflæse af det 3. piktogram. Det viser, hvor mange kilo tøj tromlen kan klare ved en 40 eller 60 graders bomuldsvask, når den er helt fyldt.

4. piktogram: Centrifugering

Centrifugeringen kan du se i det 4. piktogram. Det viser, hvor godt vaskemaskinen centrifugerer på en skala fra A til G. Det vil med andre ord sige, hvor tørt dit tøj bliver.

5. og 6. piktogram: Støj

Vaskemaskinens støjniveau kan du se i de sidste 2 piktogrammer. Det 5. piktogram viser, hvor meget vaskemaskinen larmer, når den vasker, mens 6. piktogram viser støjniveauet i decibel, når maskinen centrifugerer.