Forstå energimærkningen
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Energimærkning: Spar penge og mindsk din miljøbelastning

Skal du købe nyt køleskab, støvsuger, opvaskemaskine eller tv? Spar penge og gør miljøet en tjeneste ved at kende energimærket – både det gamle og det nye.

Laura Gonzales · Foto: Getty Images · 16. august 2022
energimærke skal fra A-G

Energimærket skal hjælpe dig til at vælge den mest energieffektive ovn, tørretumbler eller fryser i butikken. Energimærket findes på hårde hvidevarer og på en lang række elektriske produkter.

Energimærkningen er med til at vise dig, hvor meget energi et produkt bruger sammenlignet med andre produkter af samme type. Energieffektive produkter er bedre for miljøet, når du bruger dem, og de lader dig spare penge på strøm.

Men hvad skal du se efter, når du køber nye hårde hvidevarer eller elektronik, hvis du gerne vil have de mest energi- og miljøvenlige produkter? Få hjælp her.

Hvilke produkter kan have energimærkning?

Energimærket er det samme i hele EU. Formålet med mærket er at gøre det lettere for dig at vælge de mest energivenlige produkter, når du for eksempel skal købe en vaskemaskine, fryser eller fladskærm.

Energimærkningen er lovpligtigt på en række produkter. Produkter, der skal mærkes efter EU’s energimærkning, er:

Sådan læser du energimærkningen

Energimærket bliver fornyet. Frem til november 2021 vil du derfor kunne finde 2 forskellige typer energimærke på en række produkter.

Den nye energimærkning betyder, at det produkt, der før var mærket med A og flere plusser, nu bliver mærket med B, C eller D. På den måde bliver det lettere for dig at gennemskue, hvor energivenligt dit køb er.

Det nye energimærke indfases ind til videre på disse produkter: Opvaskemaskiner, vaskemaskiner, vaske- og tørremaskiner, køle- og fryseskabe og elektriske skærme som tv og computere. Senere får alle hårde hvidevarer og elektriske produkter det nye energimærke.

På både det nye og det gamle energimærke gælder det, at jo højere mod toppen af skalaen et produkt ligger, jo mere energieffektivt er det.

Den nye energimærkning:

  • Skalaen går fra A til G og har ingen plusser. Skalaen er ens for alle produkter.
  • Har en QR-kode. QR-koden giver ekstra information om produktet.

Den gamle energimærkning:

  • Skalaen afhænger af hvilket type produkt energimærket sidder på. På nogle produkter er A det højeste på skalaen, men på eksempelvis tørretumblere går skalaen helt op til A+++.
  • Energistyrelsen anbefaler, at du kigger på farvekoderne i stedet for bogstaverne. Jo mørkere grøn farven er, jo mere energivenlig er produktet.

Det betyder tegningerne på energimærkningen

Informationen på energimærkningen er tilpasset produkttypen. Specifikke oplysninger om det enkelte produkt kan du derfor finde på energimærkningen. Køleskabe har for eksempel oplysninger om, hvor mange liter køleskabet kan indeholde, og opvaskemaskiner har oplysninger om vandforbrug og tørreevne.

Piktogrammerne, som er de ekstra bogstaver og symboler på energimærket, kan være svære at gennemskue. Få hjælp til, hvordan du læser de mest almindelige af energimærkets piktogrammer. Vejledningen gælder både det gamle og det nye energimærke.

Forkortelser på energimærket:

  • kWh/annum: Antallet kilowatt-timer produktet bruger på 1 år.
  • dB: Støjniveauet (dB = decibel) for produktet. Til sammenligning svarer 60 dB til lydniveauet på en normal samtale, og 98 dB svarer til lyden af en boremaskine.
  • L/annum: Årligt vandforbrug i liter.
  • Kg: Antal kilo maskinen kan indeholde.

Når energimærket vejleder dig om det årlige forbrug, er tallet udregnet på baggrund af et gennemsnitligt forbrug på nogle specifikke programmer og almindelige brugsvaner. Derfor passer tallene ikke præcis på dig og dit forbrug, men du kan bruge tallene som vejledning.

Vælg energieffektivt og spar penge

Elforbruget i køkkenet og bryggerset står ifølge Videnscentret Bolius for næsten 50 procent af det samlede elforbrug hos en typisk familie.

Vælger du den bedste energimærkning på køleskab, fryseskab, vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine og ovn, kan du spare penge.

Så meget kan du spare på at vælge et produkt med en bedre energimærkning:

  • Køber du et køle-fryseskab med energimærke A frem for G, kan der være en forskel på op til når 500 kr om året i elforbrug, når vi regner med et pris på 3,22 kroner pr kWh (Gennemsnitsprisen for 1. kvartal 2022 i følge Forsyningstilsynet)
  • Køber du en tørretumbler (8 kg) A+++ frem for A+, sparer du 250 kr. om året. (Tørretumblere er endnu ikke overgået til det nye energimærke)

Skifter du løbende dine hvidevarer og elektroniske produkter ud med mere energivenlige produkter, når de ikke virker mere, kan du spare hundredvis af kroner om året.

Computere, skærme og printere: Gå efter Energy Star-mærket

Køber du kontorudstyr som computer, skærm, printer eller kopimaskine? Så kig efter Energy Star-mærket. Den blå energistjerne er EU og USA’s energimærkning til kontorudstyr.

Har din computer Energy Star-mærket, betyder det, at den er energieffektiv. Kig også efter Svanemærket og EU-Blomsten, hvis du vil købe elektronik, der tager hensyn til miljøet.

Svanemærket og EU-Blomsten er de to eneste officielle miljømærker i Danmark, og de stiller skrappe miljø- og kemikaliekrav til vareproduktionen. Mærkerne kender du måske fra dit vaskepulver eller bagepapir.

Nyt energivenligt produkt: Kan det betale sig for miljøet?

Vil du købe et nyt køleskab, fryser, tv eller andet produkt for at få et mere energivenligt end dit gamle? Så tænk over, at det ikke altid kan betale sig i et miljøperspektiv.

Produktion og fremstilling af hårde hvidevarer og elektronik kræver mange ressourcer, uanset hvilken energiklasse de er i. Derfor er det mest miljøvenligt ikke at udskifte et velfungerende køleskab med et nyt.

Skal du købe nyt køleskab, fordi du har brug for mere eller mindre plads? Så forlæng dit gamle køleskabs levetid ved at sælge det eller give det til nogen, der har brug for det.

Sæt ikke dit gamle køleskab til i kælderen eller garagen, når du køber et nyt. For så øger du dit energiforbrug betragteligt – det går ud over miljøet, og du går glip af besparelsen som dit nye, energivenlige køleskab ellers ville give dig.

Forbrugerrådet Tænk mener: Ny energimærkning skal gøre det lettere at vælge energirigtigt

Vi er glade for den mere simple og letaflæselige skala på den nye energimærkning - det har vi arbejdet for længe. Det er svært at finde ud af, hvad der egentlig er den bedste rangering på det gamle energimærke. Et A-mærke på en vaskemaskine burde for eksempel være godt, men det er faktisk det dårligste for vaskemaskiner på den gamle energimærkning, fordi der efterhånden er tilføjet så mange A+’er til skalaen.

Med den nye energimærkning bliver det lettere for dig at finde det produkt, som bruger mindst strøm.

Det nye mærke giver også plads til, at der i fremtiden kommer endnu mere energieffektive produkter på markedet. Og det gør producenternes incitament for at skabe mere energieffektive produkter større.

Vibeke Myrtue Jensen, miljøpolitisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk