TV: Din fladskærm bruger meget strøm
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Dit smart-tv bruger mere strøm end du tror

Fladskærmes energimærke kan snyde dig, hvis du ændrer indstillingerne derhjemme. Det viser vores test. Se, hvordan du tjekker fladskærmens rigtige el-forbrug.

Trine Quaade Brøndsted · Foto: Getty Images · 28. oktober 2022
Nogle fladskærme har et stort forbrug

Imagecredit: Getty Images

Energimærket på dit smart-tv og fladskærm er baseret på indstillingerne fra fabrikken. Men det er sjældent de indstillinger, du selv bruger derhjemme.

Forbrugerrådet Tænk tester fladskærme og smart-tv. I testen undersøger vi skærmenes reelle energiforbrug, når billede og lyd er indstillet til niveauer, der minder mere om dem, du typisk anvender.

En tidligere test foretaget af Forbrugerrådet Tænk af 168 fladskærme viste, at 51 fladskærme bruger mere strøm end oplyst på energimærket, når vores testlaboratorium justerer indstillingerne til for eksempel et bedre billede.

Fabriksindstillinger giver ikke det rigtige billede

Fladskærme er indstillet fra fabrikken, så blandt andet billedet tager sig godt ud i butikkernes lokaler. Det giver god mening i et butikslokale med mange tændte fladskærme i konkurrence med hinanden.

Fabriksindstillingerne egner sig dog ofte ikke til brug hjemme i din stue, fordi de samtidig også er indstillet til at have et så lavt strømforbrug som muligt. Her vil du typisk indstille billedet efter eksempelvis lysforholdene. Du skruer sikkert også op for lyden. Gør du det, risikerer du, at strømforbruget stiger i forhold til det oplyste.

Sådan ser du fladskærmens virkelige el-forbrug

I vores test kan du se energimærke og energiforbrug. Du kan både se det officielle energimærkefor, samt hvor meget strøm skærmen bruger i kWh 

Filtrene hedder:

 • Energimærke
 • Energimærke med HDR
 • Strømforbrug, kW (optimerede indstillinger)
 • Strømforbrug, kW (fabriksindstillinger)
 • Strømforbrug i standby (efter 30 minutter)
 • Årligt forbrug, kWh (4 timer dagligt)
Et billede af et energimærke med forklaring til de enkelte punkter. Smart TV bruger mere energi end man tror
Den nye energimærkning på tv. Foto: Energistyrelsen

Ny energimærkning på TV og fladskærme – hvad skal du gå efter?

Energimærkningen af blandt andet fjernsyn er blevet re-skaleret. Det betyder at vi vinker farvel til A+++.

Skalaen går fra A til G og har ingen plusser. Skalaen er ens for alle produkter. Fladskærme og smart-tv får energimærke F og G, dvs. de bruger forholdsvis meget energi.

Sådan sparer du på strømmen på din fladskærm

 • Vælg et tv med det bedste energimærke, som lige nu vil være F
 • Slå HDR funktionen fra, så bruger dit tv mindre strøm
 • Sluk fjernsynet, når du ikke ser på det - i stedet for at have det kørende i baggrunden, mens du laver noget andet. 

Energimærkning får 2 indstillinger

Tv og andre skærme, vil få 2 energimærker for 2 forskellige indstillinger:

 • SDR (Standard indstilling)
 • HDR (høj kontrast tilstand)

Det betyder, at du kan se hvor meget energi fladskærmen bruger, når skærmen er indstillet normalt, og når der bliver skruet op for farver og kontraster.

SDR - Standard Dynamic Range er den indstilling langt det meste indhold du ser vil være i. Så det er den energimærkning du bør se på, når du vælger tv.

HDR - High Dynamic Range er en indstilling, som ikke alt indhold kan vises i. Netflix og andre streamingtjenester tilbyder noget indhold i HDR, men ikke det hele. Ofte kræver det, at du betaler ekstra at du har den dyre pakke (i hvert fald Netflix) for overhovedet at kunne se indhold i HDR. HDR bruger mere energi end SDR.

Har du en spillekonsol koblet til dit TV, vil den også være i stand til at vise indhold i HDR, men ikke alle spil er i stand til at vises i HDR.