Sådan har vi testet mikrobølgeovne | Forbrugerrådet Tænk
Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet mikrobølgeovne

Forbrugerrådet Tænk har testet 12 fritstående mikrobølgeovne. 7 modeller er med grillfunktion, og 5 er uden. Sådan gjorde vi.
Af Lars Nøhr Andresen
29. November 2018
Foto: Getty

Test af mikrobølgeovne: Sådan gjorde vi

Funktion er en bedømmelse af, hvordan mikrobølgeovnen klarer forskellige madlavningsopgaver, der er blandt andet optøet en blok frosset hakket kød, optøet og tilberedt en frossen færdigret i en arbejdsgang, opvarmet et måltid bestående af flere elementer på en tallerken og varmet vand i en sutteflaske.

Ved optøning og opvarmning er temperaturerne blevet målt flere steder i maden for at bedømme varmefordelingen, ligesom vi har bedømt tidsforbruget og det færdige resultat. 

Grillfunktionen er afprøvet

For mikrobølgeovne med grill er grillfunktionen testet. Det er bedømt, hvor jævnt der grilles, og en frossen pizza og en grillkylling er tilberedt i ovnen.

Hvis mikrobølgeovnen har et autoprogram til en opgave, er det testet, og hvis ikke resultatet blev tilfredsstillende, har vi forsøgt med eventuelle anvisninger i manualen og ellers med indstillinger baseret på laboratoriets erfaringer. 

Brugervenlighed handler om daglig brug

Brugervenlighed er blandt andet en bedømmelse af, hvor let det er at sætte mad ind i ovnen og tage det ud igen, lågen, betjening af knapper og panel, hvor svært det er at gøre ovnen ren samt manualen.

Energiforbruget under brug og standby

Energiforbrug er en bedømmelse af apparatets energieffektivitet samt en bedømmelse af standbyforbruget.

Støjen er målt subjektivt

Støj er en subjektiv bedømmelse af, hvor meget mikrobølgeovnen støjer under brug. 

Ovnen må ikke blive for varm under grillfunktion

Sikkerhed er en bedømmelse af den elektriske sikkerhed samt en måling af, hvor varm mikrobølgeovnen bliver udenpå under brug. Det sidste er kun testet for mikrobølgeovne, der har grillfunktion.

Samlet bedømmelse er vægtet:

  • Funktion 50 %,
  • brugervenlighed 35 %,
  • energiforbrug 10 %,
  • støj 5 %,
  • sikkerhed 0 %.

En dårlig bedømmelse i sikkerhed begrænser den samlede bedømmelse.