Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Støvsuger: Her er vores 3 test

Almindelig støvsuger, robotstøvsuger eller støvsuger uden ledning? Forbrugerrådet Tænk har testet alle 3 typer, men hvilken er støvsuger er den bedste for dig?
Af Jesper Frydland-Raun
23. September 2019
Hvilken støvsuger er bedst i test? Få anmeldelser og vurderinger i Forbrugerrådet Tænks test af 3 slags støvsugere

Robotstøvsuger, almindelig støvsuger eller støvsuger uden ledning?

Støvsugeren fås i flere udgaver. Forbrugerrådet Tænk har testet disse 3 typer:

  • Almindelige støvsuger
  • Robotstøvsuger
  • Ledningsfri støvsuger

Støvsuge kan alle 3 typer af støvsugere, og du kan nemt finde en god model i alle 3 kategorier.

I Forbrugerrådet Tænks test får de bedste støvsugere på tværs af de 3 kategorier bedømmelsen ”God” eller ”Meget god” i testen af deres sugeevne.

Er alle støvsuger typer lige gode?

Men betyder det, at de bedste støvsugere i de 3 test er næsten lige gode? Nej, lyder det korte svar. 

De forskellige typer støvsugere har alle samme opgave, nemlig at suge støv og skidt op, men de fungerer på forskellige måder. Derfor tester og sammenligner Forbrugerrådet Tænk kun støvsugere med andre af samme type, når vi tester.

Robotstøvsugerne testes eksempelvis kun mod andre robotstøvsugere, og testresultaterne for robotstøvsugere er derfor kun sammenlignelige med andre robotstøvsugere.

Tester vi robotstøvsugere mod almindelige støvsugere, får alle robotstøvsugere en dårlig bedømmelse. Almindelige støvsugere er nemlig markant bedre til at støvsuge end robotstøvsugere.

Almindelige støvsugere: Derfor er de bedre

Den almindelige støvsuger er bedre end robotstøvsugeren eller den ledningsfrie udgave. Fordi den almindelige støvsuger er fysisk større end en robotstøvsuger, har den mulighed for at have en større motor. Det giver en større sugeevne.

Mundstykket er også en del af forklaringen. Den almindelige støvsugers konstruktion tillader et mundstykke, der er tættere på gulvet. En robotstøvsuger har ikke samme muligheder.

Robotstøvsugeren: Er den et dårligt valg?

Robotstøvsugeren kan være et godt supplement til lettere automatisk rengøring i dagligdagen, mens du laver noget andet.

Robotstøvsugeren kan dog aldrig erstatte den manuelle støvsugning – der er simpelthen for mange steder, hvor robotten ikke kan komme helt til.

Vi har oplevet i vores test, at robotstøvsugerens børster spreder skidtet i stedet for at samle det op. Ligeledes får de ikke fat i alt skidtet omkring bord- og stoleben.

Ledningsfri støvsugere er testet af Forbrugerrådet Tænk
Ledningsfri støvsuger: Er den et dårligt valg?

Du kan sagtens vælge en ledningsfri støvsuger. Har du en mindre lejlighed, kan du måske godt nøjes med en ledningsfri støvsuger.

Bor du i en større lejlighed eller hus, vælger du en støvsuger med ledning. Det gælder også, hvis du har dyr med pels.

Den ledningsfrie støvsuger kan være et supplement, der tager de værste krummer efter måltiderne samt den lettere rengøring i det daglige. Den kan også gøre det lettere at støvsuge trapper, hvis du har brug for det.