7 tips til at undgå ulykker på cyklen
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Elcykler: 7 tips til at undgå ulykker på cyklen

Hastigheden på en elcykel er hurtigere end på en cykel med rugbrødsmotor. Det udfordrer sikkerheden. Få 7 tips til sikker cykling på elcyklen.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 16. august 2022
myldretid på cykel

Elcykler er populære på cykelstier og veje, og antallet af cykellister med en elmotor på cyklen er også steget markant de senere år. Det samme er elcyklisters optræden i ulykkesstatistikkerne desværre også.

Tilskadekomne elcyklister er steget voldsomt. I 2012 kom 6 elcyklister til skade i trafikken. I 2018 var det hele 84. Hvert år mister mellem 2 og 3 elcyklister livet i trafikken, men i 2018 omkom hele 6 elcyklister.

Set i forhold til det samlede antal cyklister, er elcyklister overrepræsenteret i statistikken. Så sætter du strøm til cyklen, skal du være ekstra opmærksom

Bliv sikker på din elcykel

Køreturen på din elcykel behøver ikke at være farlig. Du skal naturligvis følge de samme regler som for almindelige cykler og bruge din sunde fornuft.

Undgå uheld med disse 7 tips til sikker cykling:

1.    Bliv fortrolig med din elcykel

Øv dig et roligt og trygt sted, før du begiver dig ud i trafikken.

2.    Husk, at du har en motor på cyklen

Motoren på din elcykel kan fortsætte med at trække i nogle sekunder efter, at du er stoppet med at træde i pedalerne. Du skal derfor bruge ekstra tid på at stoppe ved for eksempel lyskryds.

4.    Brug bremserne korrekt

Brug ikke forbremsen alene, hvis du skal bremse cyklen helt ned. Du mister nemlig balancen lettere, hvis forhjulet bremses markant hurtigere end baghjulet.  Især ved skarpe sving, og når vejen er våd eller glat, skal du passe på.

5.    Hænderne på styret og øjnene rettet mod trafikken

Hold altid begge hænder på styret, medmindre du skal give tegn.

Sørg for at have din fulde opmærksomhed rettet mod trafikken.

6.    Sikre dig selv

Husk din cykelhjelm, og gør dig så synlig som mulig i trafikken. Brug for eksempel en refleksvest, hvis det er mørkt.

7.    Vedligehold din cykel

Sørg for at holde din elcykel i god stand. Det øger sikkerheden, hvis bremser, kæde og motor fungerer optimalt. Kan du ikke selv gøre det, så få cykelmekanikeren til det. Vedligeholdelse øger også cyklens levetid.