Er streaming af musik noget for dig? Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Musikstreaming: Er det noget for dig?

Streaming af musik giver dig nem adgang til alverdens musik og åbner for helt nye muligheder. Men der er også en række overvejelser, du skal gøre dig, inden du kaster dig ud i musikstreaming. Få hjælp til at vurdere, om det prisen værd, om lydkvaliteten er god nok til dig, og om du vil gå med kompromis med beskyttelsen af dit privatliv.

Jesper Frydland-Raun · Foto: Getty Images · 19. maj 2016
Mand med høretelefoner på, kigger på sin telefon

Musikstreaming: Din adgang til alverdens musik

Musikstreaming er en nem måde, at få adgang til alverdens musik i alle genrer. Når du streamer musik, bliver det typisk afspillet direkte fra internettet via et program eller en app på din computer, smartphone eller tablet.

Streamingtjenester tilbyder i dag adgang til store mængder musik for et beløb, der typisk ligger omkring 100 kroner per måned. Mange af tjenesterne minder meget om hinanden, men der er mindre forskelle.

Månedligt abonnement eller gratis med reklamer

Musikstreaming fungerer sådan, at du betaler et månedligt beløb og derefter kan logge på servicen på din smartphone, tablet eller computer. Nogle tjenester tilbydes også gennem dit telefon- eller tv-abonnement. Flere tjenester tilbyder desuden gratis adgang til musikken. Til gengæld siger du ja til reklamer mellem numrene og adgang til færre funktioner.

Mange tjenester tilbyder en gratis prøveperiode på en måned eller mere. Vær dog opmærksom på, at disse prøveperioder ofte automatisk overgår til et abonnement, hvis du ikke annullerer det.

Nogle tjenester tilbyder downloads af musikken, så du også kan høre den, når du er offline, og andre tilbyder, at flere apparater kan tilsluttes samtidig.  

Lydkvaliteten svinger

Lydkvaliteten varierer fra tjeneste til tjeneste. Musikkvaliteten måles i “bitrate” og “Kbit/s” (udtales kilobits per sekund). Bitraten angiver, hvor meget lyden fylder pr. sekund (bits pr. sekund).

Lyd i cd-kvalitet er ikke pakket og fylder 1.411 Kbit/s, mens pakket lyd kommer ned på 320, 256, 196 eller 128 Kbit/s, alt efter hvor hårdt det bliver pakket sammen – og dermed hvor meget information der bliver taget ud af den originale lyd.

For utrænede ører kan det være svært at høre forskel på lyden og det bliver ikke nemmere, hvis musikken afspilles på små højttalere i vores mobiltelefoner, laptops eller små høretelefoner af sparsom kvalitet. Betal kun for høj lydkvalitet, hvis du går ekstra meget op i lyden og har gode højttalere.

Musikstreaming og dit privatliv

Ingenting er gratis. Downloader du musikstreaming-apps til din telefon, giver du tilladelse til, at appens udvikler kan få adgang til mange af dine personlige oplysninger. Apps kræver i nogle tilfælde adgang til din kalender, dit fotoalbum eller alle dine kontakter, selvom du måske kun vil bruge ét enkelt billede, eller kun ønsker at dele musik med få venner.

Oplysningerne, som du afgiver, bliver i de fleste tilfælde brugt, så appens forskellige funktioner kan fungere. Men mange apps kræver adgang til personlige oplysninger, som virker unødvendige for appens hovedfunktion. De kan blandt andet blive solgt videre eller brugt til at målrette reklamer til dig.

Privatlivet bliver dog langt mere sikkert, hvis du bruger et par minutter på at tænke dig om. Overvej dette:

 • Kig i betingelserne efter, hvad appen beder om adgang til på din telefon. Har appen brug for de data til at kunne fungere? Hvis en musikstreaming-app for eksempel vil have at vide, hvor du fysisk befinder dig, er der måske noget galt.
 • Opdateringer skal ligeledes undersøges. Se på, hvad opdateringen indeholder af eventuelle ændringer i betingelserne, før du klikker OK.

Apps, der er forbundet med Facebook, skal du være særligt opmærksom på. Inden du siger ja til at forbinde appen med Facebook eller logger ind på en tjeneste vi Facebook, skal du gøre op med dig selv, om du vil betale prisen i form af adgang til dine egne og dine venners profiloplysninger og meget andet.

Spørg dig selv: Hvad er dit behov?

 • Hvor mange brugere i husstanden har brug for at lytte?
 • Hvilke specielle features har du behov for?
 • Har du nogen abonnementer, som i forvejen inkluderer en musikstreamingtjeneste? (internet- eller mobilpakker og lignende).
 • Kan du leve med reklamer og begrænset funktionalitet for at få en gratis version?
 • Musikstreaming betyder også, at du skal gå med til en række betingelser. Er du ok med det?

Guide til 9 musikstreamingtjenester

Vi har gennemgået, hvad 9 af de musikstreaming-tjenester, der dækker størstedelen af det danske marked tilbyder. Så kan du nemt danne dig et overblik over fordele og ulemper for dig.

 • Spotify
 • Google Play Music
 • Apple Music
 • Tidal
 • Deezer
 • Groove Music Pass
 • Napster
 • Soundcloud
 • YouSee Play