TV fra nabolande| Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Tv fra nabolande udvider din horisont, men kan drukne i mainstreamhavet

Med en tv-pakke kan du se fjernsyn fra Sverige, Norge og Tyskland med danske undertekster via samarbejdet NabolandsKanalerne. Forbrugerrådet Tænk mener, at disse kanaler skal være et must i grundpakkerne, mens ekspert foreslår at gentænke ordningen.

Christoffer Mygind Juul · Foto: Getty Images · 15. februar 2021
Par sidder og ser fjernsyn fra Danmarks nabolande

Tyske Babylon Berlin og norske Skam er eksempler på store seersucceser fra vores nabolande i de seneste år. Men det er langtfra det eneste indhold, du kan opleve fra vores omkringliggende naboer, for har du en tv-pakke, har du gennem ordningen NabolandsKanalerne adgang til indhold fra de største public service-kanaler fra Sverige, Norge og Tyskland – med danske under­tekster på en stor del af programmerne.

"NabolandsKanalerne er en kulturpolitisk indsats, der har til mål at holde tv-vinduet åbent til vores nabolande. Uanset om man ser på historien, kulturen eller det politiske, betyder de rigtig meget – uagtet at vi lever i en globaliseret verden," fortæller direktør hos Copydan Verdens TV Jacob Graff Hedebrink.

Ordningen er finansieret af skabende og udøvende kunstnere samt tv-, musik- og filmproducenter via Copydan Verdens TV for at udvide horisonterne mod vores naboer.

Det er ifølge cheføkonom hos Forbruger­rådet Tænk, ­Martin Salamon, et godt og ­billigt tilbud, som flere seere skal have gavn af:

"Det er lykkedes at skabe en billig ordning af høj kvalitet, der bidrager til samfundet. Derfor bør tilbuddet være med i alle grundpakker, da det gavner danskerne. Når det gælder de rent kommercielle kanaler, bør de altid kunne til- og fravælges enkeltvis."

Streaming udfordrer NabolandsKanalerne

Men tiden for såkaldte must carry-kanaler er forbi, mener tv-ekspert Keld Reinicke, der har været med til at starte kanalerne DR2 og TV 2 Charlie. Must carry-kanaler er kanaler, der er påtvunget tv-udbyderne at have i deres grundpakke. Tv-pakker med uanede mæng­der kanaler er ikke en tidssvarende ord­­ning, mener Keld Reinicke. Derfor bør alle grundpakker ikke inkludere NabolandsKanalerne.

"Danskerne skal have frit valg. Vi kan lige så godt gentænke kulturudvekslingen, så den næste generation får gavn af det på en måde, der giver mening for dem. Derfor bliver politikerne nødt til at finde ud af, om det giver mening at beholde ordningen," siger han.

Selv om mange danskere har en tv-pakke, er andelen, der ugentligt ser traditionelt tv, faldet seks procent fra 2017 til 2019.

Streaming er i samme periode steget med 11 procent. Det viser rapporten ‘Mediernes udvikling’ fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Den udvikling vil kun tage til, fortæller Ib Bondebjerg, der har forsket i området og er professor emeritus i film- og medievidenskab ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet.

"Tv-pakkerne er i disse år gradvist på retur, fordi folk flytter sig fra flow-tv til streaming. Det er en langsom proces, men den fremskyndes af, at vi ser en stærk konkurrence fra HBO, Netflix, Disney+, Apple TV+ og Amazon Prime. Efterhånden som den proces sætter sig igennem, vil de nabolandskanaler, som kun kan nås via tv-pakkerne, miste betydning," siger Ib Bondebjerg, der er enig i, at NabolandsKanalerne har en udfordring.

"Men skal vi kunne bruge denne valgmulighed, skal NabolandsKanalerne være lettere tilgængelige end i dag, også som streaming."

I disse tv-pakker kan du se nabolandenes tv-kanaler

nabolandenes tvkanaler skema

Forstør skemaet - download PDF og se mere

Streamingløsning er på vej

Indtil nu har du kun gennem YouSee kunnet streame udvalgte programmer fra NabolandsKanalerne. Men det bliver nu udvidet, så flere får mere og nemmere adgang til indholdet.

"Adgangen til at se tv-serier, dokumentarer og meget andet fra NabolandsKanalerne som streaming er bygget op over årene, og det bliver udbygget væsentligt i første halvår af 2021, hvor ny teknik vil understøtte adgangen yderligere," forklarer Jacob Graff Hedebrink.

Det er kun godt, mener Ib Bondebjerg.

"Det øgede tv-samarbejde i Europa siden 2000 har øget kvaliteten af tv-drama og udbredelsen af det i andre lande end ­produktionslandet. Det gælder også for det stærke samarbejde mellem de nordiske lande og Tyskland," fortæller Ib Bondebjerg.

Ifølge ham er det vigtigt at holde fast i det brede samarbejde for at udbrede andet end amerikansk- og engelsksproget indhold.

"Konkurrencen fra de nye, globale strea­ming­tjenester er kolossalt stærk og vil kun blive øget de kommende år. Selv om de enkelte lande og kanaler bliver streamingkanaler, vil de stadig stå i en kolossal konkurrencesituation. Jo flere nabolandskanaler og europæiske kanaler der kan gå sammen om regionale streamingtjenester, jo bedre. Public service er jo netop et tilbud, som skal skabe større mangfoldighed i vores medie­billede. Så hvis det skal lykkes bedre, er samarbejde vejen frem."

Keld Reinicke er enig i, at der skal tænkes i nye baner, men sætter spørgsmålstegn ved, om NabolandsKanalerne er den rigtige måde.

"Public service er godt, og det er godt med tilbud, som ikke er amerikanske. Men gør vi det på den rigtige måde med denne løsning? Hvordan sikrer vi, at de unge ser det i fremtiden? Det er et levn fra fortiden, som skal opgraderes," siger Keld Reinicke.

Det er ikke opfattelsen hos Forbrugerrådet Tænk, der bakker op om den politiske vel­vilje til ordningen og gerne ser den udbredt til streaming.

"Ordningen med billig og let adgang til nabolandskanaler har historisk været både en rigtig god deal for forbrugerne og et ­vigtigt kulturpolitisk instrument. Det synes vi stadig er i forbrugernes interesse," slår chef­økonom hos Forbrugerrådet Tænk ­Martin Salamon fast.