Coronaen har gjort digitale bogtjenester endnu mere populære
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Coronaen har gjort digitale bogtjenester endnu mere populære

Nu har mere end hver femte dansker et abonnement på en streamingtjeneste med e-bøger eller lydbøger.

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 31. januar 2022
Kvinde sidder i en sofa og kigger på en skærm med høretelefoner på

Streamingtjenester med bøger bliver mere og mere populære, og nu har 22 procent af danskerne et abonnement på en tjeneste, der tilbyder e-bøger og lydbøger. Det viser Bogpanelets årsrapport fra november 2021. Bogpanelet under Kulturministeriet følger udviklingen på bogmarkedet. Det er en stigning på fem procent i forhold til året før, og årsagen til stigningen er ifølge Bogpanelet, at danskerne på grund af coronaen måtte søge nye veje for at få adgang til litteratur. Og den adgang var ikke overraskende digital.

Hver femte hørte lydbog i tredje kvartal 2021

Det fremgår også af undersøgelsen, at de fleste – 17 procent – har et selvstændigt abonnement på en bogtjeneste, hvorimod blot 5 procent har adgang til en digital bogtjeneste som del af en underholdningspakke, fx via et mobilselskab. For langt hovedparten er de digitale bogtjenester altså et aktivt, foretrukket tilvalg. Også den seneste undersøgelse af kulturvaner fra Danmarks Statistik bekræfter, at danskerne er glade for de digitale bogtjenester. 20 procent af de adspurgte i undersøgelsen hørte således en lydbog i tredje kvartal 2021, hvilket er en fordobling i forhold til året før.

”Kurven er jo nærmest gået lodret op. Det er interessant, at læsekulturen er blevet så digital, som den er. Det er vi ikke i tvivl om, at coronaen har indvirket på,” siger Anne-Marie Mai, litteraturprofessor ved Syddansk Universitet og formand for Bogpanelet, ifølge Ritzau.

 

Lagkagediagram der viser at 22 procent af danskerne har abonnement på en tjeneste, der tilbyder e-bøger og lydbøger

Trykte bøger påvirkes af digital tendens

Ikke overraskende er populariteten af de digitale bøger steget på bekostning af de trykte. Siden 2013 er de trykte bøgers andel af det samlede salg gået støt og roligt ned, hvorimod de digitale bøgers andel af det samlede salg er gået støt og roligt op. Den trykte bog er dog stadig det format, der fylder mest. De fysiske bøgers andel af den samlede bogomsætning var i 2020 på 74 procent, svarende til 1,3 milliarder kr.

Ifølge Bogpanelet læser 25 procent af mændene aldrig en bog over en tiårig periode. For kvinder er det 10 procent. Kulturvaneundersøgelsen fra ­Danmarks Statistik viser desuden, at kvinderne er flittigere roman­læsere end mændene, som til ­gengæld er mere til litteratur om trolddom og alterna­tive verdener, end kvinderne er.