Streaming: sådan genkender du en ulovlig streamingtjeneste
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Genkend en ulovlig streamingtjeneste

Streaming af TV, film eller serier på nettet kan være ulovlig. Men hvordan genkender du en ulovlig streamingtjeneste? Læs her, hvordan du ser forskel.

Kasper Ellesøe · Foto: Getty Images · 13. oktober 2022
Mand sidder med sin computer og høretelefoner

Streaming og download af film, tv og serier på nettet er ikke altid lovlig. Det er i sig selv ikke ulovligt at streame eller downloade, med mindre den tjeneste, du benytter, ikke har rettigheder til at vise det, du vil se.

Surfer du rundt på nettet efter film eller tv-serier, så brug for det første fornuften. Der er flere ting, du skal være opmærksom på for at undgå, at du benytter dig af en ulovlig tjeneste.

Undgå ulovlige tjenester: Sådan gør du

Søger du på nettet på ’streaming’ og filmens titel, er mange af søgeresultaterne ulovlige sider.

Du skal især stoppe op, hvis:

  • Det er "gratis", og det ikke er DR TV eller bibliotekernes tjeneste filmstriben.dk
  • Det ikke tydeligt er angivet, at det er lovligt og for eksempel kommer fra en offentlig institution.
  • De nyeste biograffilm er gratis tilgængelige.
  • Der er uforholdsmæssigt mange popup-reklamer på siden.
  • Du finder en udenlandsk hjemmeside, som du ikke kender, men som viser danske film eller dansk tv. Den har sandsynligvis ikke rettighederne til at vise det.
  • Du ikke kan se på websiden, hvilket land den er registreret i. Kan du ikke se det på websidens adresse, fordi den for eksempel slutter på '.com' eller '.org', og står oprindelseslandet heller ikke på selve websiden, kan det være et tegn på, at tjenesten er ulovlig. Undgå derfor at streame fra websiden, hvis du er i tvivl.
  • Lovlige streaming-tjenester viser ofte tydeligt, hvilke abonnementstyper du kan vælge imellem. Hvis en tjeneste ikke gør det, kan det være et tegn på, at den er ulovlig.

Det er ulovligt at streame fra ulovlige tjenester

Ulovlige streamingtjenester har ikke nogen aftale og betaler ikke rettighedshaverne for at kunne vise deres film og tv-serier. Det er ulovligt. Når du som bruger streamer film fra sådan en tjeneste bryder du også ophavsretsloven. 

Derfor er det vigtigt, at du har styr på om tjenesten er lovlig.

Brug lister over lovlige digitale tjenester

For at være sikker på, at en tjeneste er lovlig, kan du bruge sharewithcare.dk. Det er en side, der er oprettet af Kulturministeriet, Rettighedsalliancen og Telebranchen med formålet at oplyse om de lovlige tjenester.

På Sharewithcare.dk finder du lister over lovlige, digitale tjenester til musik, film, serier, tv og bøger. Du kan også søge direkte efter film og serier via søgetjenesten filmfinder, der samler alle lovlige film og serier på ét sted.

Finder du en streamingtjeneste, som ikke er på listerne, og er du i tvivl om, om den er lovlig eller ej, kan du også henvende dig til folkene bag Sharewithcare.dk.