Det skal du vide om mungbønner
Gå til hovedindhold

Mungbønner

Mungbønner er små, grønne bønner med en mild smag. De er rige på protein, fibre og vitaminer, og de er gode i både salater, supper og som spirer. Læs her, hvordan du koger dem og giver dem smag.

Maria Bach Sørensen · Foto: Getty Images
Mungbønner

Fotokredit: Getty Images

Mungbønner er ikke så kendte herhjemme og det er synd, for det er en lækker bønne, der er nem at bruge i køkkenet. De skal ikke lægges i blød, så de kan bruges direkte i retter på samme måde som linser

Her får du svar på: 

Hvad er mungbønner?

Mungbønner er oftest olivengrønne, men kommer også i gule og brune variationer. De er væsentligt mindre end andre bønner, og afhængig af kogetiden kan de enten være bløde eller have lidt bid. 

Mungbønner har en mild, let nøddeagtig smag, og de er især brugt i de asiatiske køkkener, hvor de både indgår i salte og søde retter. Butikkerne sælger dem primært som tørrede bønner i pose.

Sådan koger du mungbønner

Mungbønner kræver - modsat de fleste andre bønnetyper - ikke udblødning, da de ikke indeholder lektiner i høje mængder. 

Som hovedregel skal mungbønner koges mellem 20-40 minutter. Men vi anbefaler, at du altid koger dem efter anvisningerne på emballagen.

Disse retter er gode med mungbønner

Mungbønner kan være et et alternativ til linser, fx i en klassisk dahl, fordi de også kan bruges direkte i en ret. Derudover fungerer de også godt i falafler eller bønne-deller og som fyld i karryretter, supper og salater. 

I de asiatiske køkkener er de fx populære at bruge i den koreanske specialitet bindaetteok, som er pandekager lavet af mungbønnemel eller de traditionelle, kinesiske moon cakes. 

Mungbønner er gode at spire

Du kan også spire mungbønner derhjemme i fx en spirebakke. Det tager et par dage, før de er klar. I det hele taget er der mange bælgfrugter, der er gode at spire. På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du tjekke, om de anbefaler spiring eller ej.  

Spirer af mungbønner er gode i fx salater, sandwich, pandekager eller lignende. 

Sådan giver du dine mungbønner smag

Mungbønner er gode til at tage smag af det, de tilberedes sammen med. Du kan fx tilsætte bouillon i kogevandet for at give ekstra smag.

Hvis du skal bruge mungbønnerne i en salat, kan du gøre dem ekstra lækre ved at lade dem marinere i en blanding af krydderier, hvidløg, olie og eddike. Lad dem gerne trække et par timer eller natten over i køleskabet.

Generelt er det en god ide at bruge ekstra syre, fedt og krydderier, når du bruger bælgfrugter i maden, fordi de ikke smager af så meget i sig selv.

Hvis du bruger bønner som erstatning helt eller delvist for kød i en ret, er det også en god ide at tilsætte ingredienser, der kan tilføre umami som fx soltørrede tomater, tomatpure, soyasauce, svampe, parmesanost og tang. 

Opbevaring og holdbarhed

Tørrede bønner opbevares bedst i køkkenskabet og kan holde sig i op til ca. 2 år - ofte til efter bedst før-datoen. 

Bønner, der har ligget i blød og er kogt kan holde sig ca. 3-4 dage i køleskabet.

Kan mungbønner fryses?

Mungbønner, der er kogte, kan fryses og bruges senere. 

Kog gerne en hel pose ad gangen og frys ned i mindre portioner, så har du altid bønner klar til brug.

Spis eller smid ud?

Brug sanserne. Bønner, der smager eller lugter dårligt, skal smides ud. Hvis der er mug på en portion bønner skal hele portionen kasseres - også selvom det kun er en del af portionen, der er berørt.

Støttet af