Pas på saltindholdet i din mad | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Pas på saltindholdet i din mad

Salt er usundt i store mængder, og det er svært at undgå. Der er tilsat salt i det meste mad, du kan købe. Hvordan skærer du ned på salt? Få hjælp her.

Rune Hendriksen · Foto: iStock · 4. september 2018
For meget salt er ikke godt for din sundhed.

Salt fylder lidt for meget i danskernes mad. Fødevarestyrelsen anbefaler 5-6 gram salt om dagen, men 9 ud af 10 danskere spiser mere.

Salt i for store mængder kan øge risikoen for hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk og blodpropper.

Køkkensalt drysset på maden er ikke det store problem. Størstedelen af danskernes saltindtag kommer fra salt i pålæg, brød og færdigretter. Derfor er der god grund til at være opmærksom på de madvarer, der indeholder mest salt.

Brød indeholder meget salt

Brød er en af de største kilder til salt, og især bagerbrød kan indeholde meget salt. Det viser en undersøgelse Forbrugerrådet Tænks lavede i 2016, hvor vi sammen med hjerteforeningen undersøgte saltindholdet i bagerbrød.

Læs næringsdeklarationen på brødet eller spørg til saltindholdet, når du handler brød hos din bager.

Vælg Nøglehulsmærket eller Fuldkornsmærket

Du kan også kigge efter Nøglehulsmærket eller Fuldkornsmærket, når du handler. Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket stiller nemlig krav til indholdet af salt, fedt, sukker og fuldkorn.

Undgå færdiglavet pålæg

Ost indeholder meget salt.

Leverpostej, spegepølse og andet færdiglavet kødpålæg indeholder også meget salt.

Avocado og æg indeholder meget mindre salt. De er gode erstatninger til madpakken eller frokostbordet, hvis du vil skære ned på saltet.

Lav hjemmelavet mad frem for færdigretter

Pizza, burger og anden fastfood er fyldt med salt. Også supper og andre færdigretter indeholder meget salt.

Tilbered hellere maden fra bunden og drys selv lidt salt på. Så ved du, hvor meget salt du spiser.

Søde sager er også salte

Kager, kiks og andre snacks indeholder i flere tilfælde også meget salt. Hold derfor øje med næringsdeklarationen, når du handler.

Læs altid bag på indpakningen, når du køber mad. Forsiden er reklame. Det reelle indhold i maden læser du i ingredienslisten og næringsdeklarationen bag på maden.

Brug andre krydderier end salt

Smagen af salt er noget, du vænner dig til. Ifølge forskning kan du også vænne dig at spise mindre salt og stadig få den samme smagsoplevelse.

Chili, hvidløg og krydderier er gode smagsgivere, som du kan bruge i stedet for salt.