Det skal du vide om protein
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Det skal du vide om protein

Protein er vigtigt for kroppen. Men hvor meget skal du have? Og kan du blive snydt af mad, der lyver sig sund ved at fremhæve proteinindholdet?

Signe Funch Madsen · Foto: Getty Images · 25. april 2024
Kvinde kigger bag på emballagen af en madvare for at tjekke indholdet i pakken.

Proteiner hjælper blandt andet med at opbygge og reparere dine celler, væv, hormoner, knogler og immunsystemet i kroppen. Proteiner er derfor vigtige at få gennem din mad.

Producenter fremhæver dog ofte indholdet af proteiner på deres vare for at få produktet til at fremstå sundt. Men proteinbarer, proteindrikke og salater med protein kan være fulde af sukker og fedt.

Sådan får du protein gennem din mad

Ifølge Fødevarestyrelsen skal 10-20 procent af de kalorier, 2-64 årige spiser på en dag, komme fra proteiner. For personer over 65 år skal 15-20 procent af kalorierne stamme fra proteiner. 

Dyrker du sport i fritiden eller cykler på arbejde, får du dækket dit proteinbehov gennem en varieret kost. Ifølge Fødevarestyrelsen får de fleste danskere faktisk mere protein, end de har brug for.

Du kan få proteiner gennem mange forskellige fødevarer. Her er eksempler på mulige kilder:

  • Magert kød med max 10 procent fedt
  • Magre oste- og mælkeprodukter
  • Fisk
  • Grovbrød, korn og gryn
  • Friske og tørrede bønner
  • Bælgfrugter og linser
  • Nødder
  • Soja

Spiser du lidt af det hele og ellers får en varieret kost, er du dækket godt ind med proteiner.

Få mennesker har brug for ekstra protein

Vegetarer, veganere og andre personer, der spiser lidt eller intet kød, skal være opmærksomme på at få protein via andre kilder end kød. Du kan dog sagtens få dækket dit proteinbehov gennem fx linser, bønner, nødder og mælkeprodukter.

Sportsfolk, der for eksempel dyrker meget styrketræning, har i nogle få tilfælde behov for ekstra protein. Ældre mennesker kan også have behov for ekstra protein gennem mere proteinholdig mad eller som tilskud. 

Spiser du proteintilskud, må det ikke erstatte en varieret kost, hvor du også får masser af vitaminer, mineraler og næringsstoffer.

Tal med din læge, hvis du er i tvivl om dit proteinindtag.

Højt indhold af protein gør ikke maden sund

Protein har ry for at være sundt. Men mad, der reklamerer med et højt indhold af protein på pakken, er ikke nødvendigvis sund. 

I EU er der regler for, hvornår producenter må fremhæve proteinindholdet på pakken.

Står der for eksempel ”højt indhold af protein” på produktet, skal mindst 20 procent af energiindholdet komme fra protein. Står der ”proteinkilde” skal mindst 12 procent komme fra protein.

Proteinbarer, proteinboller, proteindrikke og proteinsalater kan også have højt indhold af sukker og fedt.

Læs derfor altid varedeklarationen for at tjekke, om produktet virkelig er så sundt, som pakken giver indtryk af.

Proteinbarer er ikke så sunde, som de fremstår

Proteinbarer kan ligne sundere alternativer til chokoladebarer, men det er de ikke altid.

Kalorieindholdet i en proteinbar er højt. Hvis man spiser den som snack eller mellemmåltid, svarer den til en almindelig chokoladebar.

Køber du alligevel en proteinbar som en nem snack, så gå efter de produkter, der indeholder rigtige fødevareingredienser i form af nødder og tørret frugt. Så får du nemlig også andre næringsstoffer end kun proteiner fra din snack.

Pakken snyder dig til at tro, at maden er sund

Mad må ikke uden videre reklamere med at have særlige sundhedsfremmende egenskaber på grund af proteinindholdet. Der er regler for, hvornår producenten må skrive sundhedsfremmende effekter på pakken.

Producenterne kan fx skrive disse fire ting på pakken:

  • Protein bidrager til at øge muskelmassen
  • Protein bidrager til at opretholde muskelmassen
  • Protein er nødvendigt for normal vækst og udvikling af knogler hos børn
  • Protein bidrager til at vedligeholde normale knogler

Proteinindholdet skal være minimum på 12 procent af det samlede indhold i produktet, hvis en af de fire formuleringer står på pakken.

Husk, at produkterne stadig kan være usunde. Der er nemlig ikke regler for, hvor meget sukker, salt eller fedt, der må være i produkter, der fremhæver proteinerne.

Det er derfor altid en god idé at tjekke varedeklarationen.