Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Password-manager: Ét kodeord til det hele

Adgangskoder kan være svære at huske. En password-manager gør det let og sikkert at holde styr på alle dine passwords med bare én kode.
Af Martin Amor
12. November 2018
Password-manager: 1 kodeord til det hele
Foto: iStock

Erstat alle dine koder med én

Adgangskoder og brugernavne er svære at holde styr på, hvis du bruger mange forskellige digitale tjenester. Og du må ikke genbruge dit brugernavn og adgangskode på forskellige tjenester, da it-kriminelle let kan få adgang til hele dit digitale liv.

Password-managers kan heldigvis hjælpe dig med dette problem. Det er en konto, hvor du har samlet alle dine kodeord, som du kan få adgang til på enten web eller på en app.

Dine kodeord kan du gemme, eller du kan få manageren til at oprette og huske avancerede nye kodeord til dine tjenester. Det eneste, du skal huske, er én kode.

Koden bruger du som hovednøgle til din password-manager, hvor alle dine andre koder er samlet. Når du er logget ind i din password-manager, kan du herfra logge ind på dine forskellige tjenester.

Password-manager: Find din

Password-managers kan du finde online. De findes i forskellige udgaver og prisklasser med hver deres fordele og ulemper.

Tjenesterne tilbyder for eksempel at gemme dine kreditkortoplysninger, sikkerhedstjek af dine eksisterende kodeord, fingeraftryk-lås på din smartphone eller en 2-faktor-sikkerhed, hvor du skal identificere dig med eksempelvis både en kode og en sms.

Populære password-managers som LastPass og 1Password har millioner af brugere. Søg selv på nettet og find den password-manager, der dækker dine behov.

Sikkerheden ved at have dine kodeord hos en password-manager er afhængig af virksomhedens egen datasikkerhed og kryptering af servere. En password-manager er dog en sikrere løsning, end at du selv finder på forskellige kodeord – og i værste fald genbruger dem.

Kodefraser er bedre end kodeord

En lang kode er god kode. Derfor vil en hel kodefrase være bedre end blot et kodeord. En kodefrase er en frase af umiddelbart tilfældige ord, tal og tegn. En kodefrase er som regel stærk nok til ikke at blive brudt af hackere, hvis du følger 4 simple regler:

  • Frasen skal være relativt lang, helst over 30 tegn.
  • Bland specialtegn, tal, store og små bogstaver i kodefrasen.
  • Kendte citater eller fraser duer ikke. Find på noget unikt.
  • Kodefrasen skal være svær at gætte – selv for en person, der kender dig godt.

Kodefrasen: Hvordan husker du den?

Musiksmag og minder kan være gode til at huske dig selv på dine kodefraser. Her er 2 eksempler:

Eksempel1: 1RainbowChildren2001!Islander2014!3HotterThanJuly1980

Her kommer frasen fra navnene på ejerens tre favorit musikalbums og deres udgivelsesår i rangorden og med et udråbstegn mellem hvert album.

Eksempel 2: Sommerhus1980Førstekys0506Blåbukser&Hvidskjorte

Her kommer frasen fra et minde på en sommerhustur i 1980, hvor ejeren oplevede sit første kys den 5. juni iført blå bukser og hvid skjorte.