Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet antivirus-programmer til Windows

22 antivirusprogrammer til Windows er testet for, hvor godt de beskytter mod virus og ondsindet software. Men hvordan tester vi egentlig det? Find ud af det her.
Af Mikkel William Nielsen
12. Februar 2020
sådan har vi testet antivirusprogrammer
Foto: iStock

Løbende test af antivirusprogrammer til Windows

Forbrugerrådet Tænk tester løbende antivirusprogrammer til Windows. Vi tester både gratis antivirusprogrammer og betalingsprogrammer. Vi har testet over flere måneder for at få et nuanceret billede af, hvordan programmerne klarer forskellige trusler.

Antivirusbeskyttelse er testet med 10.000 angreb

Antivirusprogrammernes evne til at opdage, bremse eller afvise virus eller malware er testet ved, at over 10.000 inficerede filer er sluppet løs på en harddisk. Vi har angrebet computerne med  ‘trojanere’, bagdørsprogrammer, ‘orme’, vira, kodeordsstjælere og andre ondsindede filer.

Harddisken er efterfølgende blevet skannet, mens computeren var skiftevis online og offline.

Malware: Beskyttelsen af computeren under besøg på websider med skadeligt indhold er undersøgt. Computeren er også forsøgt at inficere med 45 forskellige slags malware fra en usb-nøgle. Malware er skadelige programmer, som bliver installeret uden din viden.

Falske positive: Det er undersøgt, om programmet finder "falske positive". Det er uskadelige filer, som sættes i karantæne, da programmet fejlagtigt mistænker dem for at være farlige. 

Der er testet på en computer med Windows 10, og testperioden har strukket sig over en periode på 4 måneder. Laboratoriet har derfor kunne registrere, hvilke programmer som konsekvent klarer sig godt. Testen er derfor mere end blot et øjebliksbillede.  

Find den bedste beskyttelse i vores test af antivirus-programmer

Beskyttelse mod phishing og ransomware er afprøvet

200 hjemmesider er besøgt, hvor internetfænomenet "phishing" optræder, og hvor kriminelle forsøger at opsnappe de besøgendes adgangskoder, kreditkortnummer m.m.

Evnen til at blokere ransomware er afprøvet.

Ransomware er ondsindet programkode, der tager dine filer som "gidsler" ved at kryptere harddisken. Herefter kræver it-kriminelle løsesum for at frigive filerne.

Brugervenlighed og hjælpefunktion er undersøgt

Programmerne er undersøgt for, hvor nemme de er at installere.

Brugervenligheden ved opsætning og justering af sikkerhedsfunktioner som firewall og antivirus er afprøvet.

Hjælpefunktionen er undersøgt for, om den kan guide dig, hvis du er i tvivl. 

Ressourceforbrug ved brug af antivirus er målt

Tidsforbruget, som antivirusprogrammet forlænger computerens opstartstid med, er målt, og hvor lang tid det tager at skanne for virus.

Programmets behov for at bruge hukommelse og harddiskplads er også undersøgt. 

Samlet bedømmelse er vægtet således:

  • Beskyttelse, samlet    65 %,
  • brugervenlighed       25 % og
  • ressourceforbrug      10 %.

Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i testfællesskabet International Consumer Research & Testing, ICRT.