Udsalg: Sådan undgår du at blive snydt | Forbrugerrådet Tænk: Vi tænker, før du handler Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan undgår du at blive snydt, når der er udsalg

Tilbud, rabatter og lave priser kan snyde, når udsalget bliver skudt i gang. Få tips til, hvad du skal være opmærksom på, inden du falder for et godt køb.

Mette Andrea Boesgaard · Foto: Getty Images · 5. november 2020
en person går med shoppingposer og skal undgå at blive snydt af tilbud

Black Friday, Singles Day, Cyber Monday, sommerudsalg, vinterudsalg, fødselsdagsudsalg, januarudsalg – listen over typer af udsalg er lang. Når der er udsalg, kan du købe fladskærme, smartphones, vaskemaskiner, tørretumblere, tøj, tasker, sko og møbler billigt eller med stor rabat.

Prisen er dog langt fra det eneste, du skal se på, når du køber et nyt produkt. Undgå at blive snydt af gule tilbudsskilte, lave priser eller fristende rabatter ved at stille dig selv 4 simple spørgsmål.

1. Har jeg brug for produktet?

Vaskemaskinen, sofaen eller trøjen kan være virkelig billig på udsalg - men har du egentlig brug for at købe nyt eller udskifte det, du allerede har?

Store rabatter og gode tilbud kan let friste dig til at købe ting, du ikke har brug for. Det går ud over miljøet, når du køber unødvendige ting. Men dine penge er også spildt, hvis du køber et produkt på udsalg, som du aldrig får brugt. Også selv om du føler, at du gør et godt køb!

Afklar derfor med dig selv, inden besøget i butikken eller webshoppen, om du har behov for det nye krøllejern, det ekstra tv eller riskogeren.

2. Er lige præcis denne model den rigtige?

Forbered dig på udsalget ved at undersøge, hvilket produkt du har brug for.

Spørg dig selv, om den billige fladskærm på tilbud er den rigtige for dig. Måske har du faktisk brug for et større eller mindre tv. Og kan den nedsatte smartphone rent faktisk dét, du har brug for?

Udsalg er en god måde for butikker at rydde op i lagrene og komme af med mindre attraktive produkter. Så tjek hvor gammel modellen er, før du køber.

Køber du elektronik eller hvidevarer? Så tjek også de tekniske specifikationer, så du ved, hvad produktet kan og ikke kan.

Forbrugerrådet Tænk tester hvert år masser af produkter fra smartphones til køleskabe, frysere og ovne. I vores test får du både konkrete råd til produkter og hjælp til at få afklaret, hvad dine behov er.

3. Hvor meget sparer jeg egentlig?

Udsalg kan være hektisk. Og du mister nemt overblikket, når du bliver lokket med gule skilte og store rabatter - især hvis der er korte frister eller kun få varer til udsalgsprisen.

Skal du købe en specifik ting på udsalg? Så hold øje med priserne op til udsalget. Følg priserne på for eksempel edbpriser.dk og pricerunner.dk. Så får du en god fornemmelse af, om du sparer penge på tilbuddet.

4. Har jeg returret på produktet?

Køber du varer online i Danmark og inden for EU, har du 14 dages fortrydelsesret. Husk dog, at det kan være dyrt og besværligt at sende store produkter som hårde hvidevarer, fladskærme og lignende retur – især hvis du ikke har købt varen i Danmark.

I fysiske butikker har du ikke automatisk returret. Det kan butikkerne vælge at tilbyde som en service. Tjek derfor, hvad du har ret til, inden du køber.

Sørg for at få skriftlig dokumentation på din returret. Læg også mærke til, hvad fristen er for at bruge din bytte- eller returret.

Varer med fejl kan du altid bytte

Fejl ved varen har intet at gøre med fortrydelses- eller bytteret. Hvis der er fejl ved varen, kan du altid få varen enten byttet eller repareret eller få pengene tilbage, afhængig af situationen.

Husk at reklamationsretten også gælder ved tilbud, rabatter og nedsatte varer, og husk at få din bon med. Sørg for at opbevare bonen sikkert i mindst 2 år.

Forbrugerrådet Tænk mener: Gå efter butikker med faste lave priser i stedet for at jage de mange udsalg

"Udsalg finder sted konstant og hele året rundt, og det forvirrer kunderne. Det er næsten umuligt at gennemskue, hvad en vare originalt koster – og derfor også om et tilbud er godt eller dårligt.

Det ville være mere forbrugervenligt, hvis butikkerne konkurrerede på faste lave priser i stedet for på de utallige knaldtilbud, så kunderne kan tage stilling til varens pris og kvalitet uden at fare vild i tilbudsjunglen."

Maria Liljeqvist, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk