
Hjælp klimaet og miljøet, og få det defekte køleskab eller fjernsyn repareret
De fleste af os skifter bare fjernsynet eller køleskabet ud, når det går i stykker, i stedet for at få det repareret, viser ny undersøgelse.
Når fjernsynet, blenderen eller køleskabet går i stykker, vælger de fleste af os – unge som gamle – at købe nyt i stedet for at få det gamle repareret. Ifølge en undersøgelse fra Ingeniørforeningen IDA er det kun knap 40 procent af danskerne, der ofte eller altid forsøger at få repareret elektronik, der er gået i stykker.
Et tal, der er stagneret, samtidig med at forbruget af elektronik og hvidevarer er støt stigende. Og det er et problem, for den grønne omstilling handler ikke kun om at nedsætte antallet af flyrejser eller at gå over til mere klimavenlig energi.
Faktisk kan vi også gøre en stor forskel for klima og miljø, hvis vi alle bliver bedre til at forlænge levetiden på vores elektronik og hårde hvidevarer i stedet for at købe nyt, når produkterne går i stykker.
Miljø- og klimabelastning i produktion og bortskaffelse
”For mange elektronikprodukter ligger den store miljø- og klimabelastning nemlig i produktionen og bortskaffelsen af produktet – ikke i selve brugen. Derfor kan du indirekte påvirke miljø og klima positivt ved at fastholde allerede producerede elektronikprodukter i stedet for at købe nye, når de gamle går i stykker. Også selv om det gamle produkt måske har et dårligere energimærke end et nyt produkt,” siger Michael Søgaard Jørgensen, lektor ved Aalborg Universitet og Ingeniørforeningen IDA’s ekspert i reparation og produkters levetid.
”Når du fx køber en ny boremaskine eller vaskemaskine, er der udvundet nye ressourcer til produktets komponenter – det kan fx være metaller som kobber, nikkel og guld, hvor reserverne i naturen er knappe. Derudover bliver der brugt fossile ressourcer på at producere produktet, blandt andet olie og naturgas til at producere plastikken til boremaskinen. Og endelig skal produktet transporteres ud til dig.
Vil du læse hele artiklen nu?
Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk – inklusive mere end 150 test – for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Arla stopper kampagne om CO2-neutralitet
Arla vælger nu selv ikke at anprise produkter som CO2-neutrale, efter at kampagnen har kørt i flere år. Men problemet med de lange sagsbehandlingstider i sager om greenwashing består stadig.

En tsunami af elektronikaffald vælter ind over os
Elektronikspildet koster dyrt i klima- og miljøregnskabet. Løsningen er mere holdbare produkter, som også kan repareres.

Den kollektive transport er bedre end sit rygte
Knap halvdelen af passagererne er godt tilfredse med den kollektive trafik, og det er godt for den grønne omstilling.