Pas på saltindholdet i din mad
Salt er usundt i store mængder, og det er svært at undgå. Der er tilsat salt i det meste mad, du kan købe. Hvordan skærer du ned på salt? Få hjælp her.

For meget salt er skidt
Salt fylder lidt for meget i danskernes mad. Fødevarestyrelsen anbefaler 5-6 gram salt om dagen, men 9 ud af 10 danskere spiser mere.
Salt i for store mængder kan øge risikoen for hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk og blodpropper.
Køkkensalt drysset på maden er ikke det store problem. Størstedelen af danskernes saltindtag kommer fra salt i pålæg, brød og færdigretter. Derfor er der god grund til at være opmærksom på de madvarer, der indeholder mest salt.
Brød indeholder meget salt
Brød er en af de største kilder til salt, og især bagerbrød fra bagerier som Emmerys og Lagkagehuset indeholder meget salt. Det viser Forbrugerrådet Tænks undersøgelse af bagerbrød.
Læs næringsdeklarationen på brødet eller spørg til saltindholdet, når du handler brød hos din bager.
Vælg Nøglehulsmærket eller Fuldkornsmærket
Nøglehulsmærket eller Fuldkornsmærket kan du også kigge efter på din mad. Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket stiller nemlig krav til indholdet af salt, fedt, sukker og fuldkorn.
Undgå færdiglavet pålæg
Ost indeholder meget salt.
Leverpostej, spegepølse og andet færdiglavet kødpålæg indeholder også meget salt.
Avocado og æg indeholder meget mindre salt. De er gode erstatninger til madpakken eller frokostbordet, hvis du vil skære ned på saltet.
Lav hjemmelavet mad frem for færdigretter
Pizza, burger og anden fastfood er fyldt med salt. Også supper og andre færdigretter indeholder meget salt.
Tilbered hellere maden fra bunden og drys selv lidt salt på. Så ved du, hvor meget salt du spiser.
Søde sager er også salte
Kager, kiks og andre snacks indeholder i flere tilfælde også meget salt. Hold derfor øje med næringsdeklarationen, når du handler.
Læs altid bag på indpakningen, når du køber mad. Forsiden er reklame. Det reelle indhold i maden læser du i ingredienslisten og næringsdeklarationen bag på maden.
Brug andre krydderier end salt
Smagen af salt er noget, du vænner dig til. Ifølge forskning kan du også vænne dig at spise mindre salt og stadig få den samme smagsoplevelse.
Chili, hvidløg og krydderier er gode smagsgivere, som du kan bruge i stedet for salt.

Protein: Hvor sundt er det?
Protein er vigtigt for kroppen. Men hvor meget skal du have? Og kan du blive snydt af mad, der lyver sig sund ved at fremhæve proteinindholdet?

Undgå at blive snydt af sundhedsbudskaber på mad
Ernærings- og sundhedsanprisninger som "kalium er med til at vedligeholde nervesystemet" er tilladt på mad. Men du skal være kritisk over for dem

Honning: Er det sundere end sukker?
Honning er sødt, men er det sundere at spise honning end at spise sukker?