Black Friday: Bliv klar til udsalg
Tilbud, rabatter og lave priser kan friste, når udsalget bliver skudt i gang. Få tips til, hvad du skal være opmærksom på, inden du tager til tilbudsfest.
Black Friday, Singles Day, Cyber Monday, Black Week, sommerudsalg, vinterudsalg, fødselsdagsudsalg, januarudsalg – listen over udsalg er lang.
Når der er udsalg, kan du købe fladskærme, smartphones, vaskemaskiner, tøj, tasker, sko og møbler billigt eller med stor rabat.
Prisen er dog langt fra det eneste, du skal se på, når du køber et nyt produkt. Forbered dig til Black Friday ved at stille dig selv fire simple spørgsmål.
1. Hvor meget sparer jeg egentlig?
Udsalg kan være hektiske, og du mister nemt overblikket, når du bliver lokket med store rabatter – især hvis der er korte frister eller kun få varer til udsalgsprisen.
Skal du købe en specifik ting på udsalg? Så hold øje med priserne op til udsalget.
Følg priserne på fx pricerunner.dk, hvor du også kan tjekke prishistorikken de seneste måneder. Så får du en god fornemmelse af, om du rent faktisk sparer penge på tilbuddet.
2. Er lige præcis denne model den rigtige?
Udsalg er en god måde for butikker at rydde op i lagrene og komme af med mindre attraktive produkter. Så tjek hvor gammel modellen er, før du køber, og vær sikker på, at den passer til dine behov. Hvis du hurtigt skifter varen ud, har du ikke sparet noget.
Vær opmærksom på, at forskellige versioner af samme model ofte bliver solgt i forskellige forretningskæder. På den måde har forretningskæderne eneret på de enkelte modelnumre. Det betyder, at et produkt, som klarer sig godt i vores test, kun kan fås i fx Elgiganten eller Power, mens identiske modeller, vi ikke nødvendigvis har testet, måske kan findes til en lavere pris hos konkurrerende forretningskæder. Når vi får kendskab til identiske produkter, oplyser vi altid om det i vores testresultater.
Vi tester hvert år masser af produkter fra smartphones til køleskabe, frysere og ovne. I vores test får du både konkrete råd til produkter og hjælp til at få afklaret, hvad dine behov er.
3. Har jeg returret på produktet?
Køber du varer online i Danmark og inden for EU, har du 14 dages fortrydelsesret. Husk dog, at det kan være dyrt og besværligt at sende store produkter som hårde hvidevarer og fladskærme retur – især hvis du ikke har købt varen i Danmark.
I fysiske butikker har du ikke automatisk returret, men butikkerne kan vælge at tilbyde det som en service. Tjek derfor, hvad du har ret til, inden du køber.
Sørg for at få skriftlig dokumentation på din returret. Læg også mærke til, hvad fristen er for at bruge din bytte- eller returret.
4. Har jeg brug for produktet?
Du sparer ingenting, hvis du køber ting, du ikke har brug for. Samtidig har produktionen af produkterne ofte et stort aftryk på klima og miljø, så der er meget fornuft i at overveje dine køb.
Afklar med dig selv, hvad du egentlig har brug for, inden du går i butikken eller klikker ind på webshoppen – ligesom du skriver indkøbssedler, inden du tager i supermarkedet.
Vær opmærksom på svindel
Udsalg har ofte korte tidsfrister, og du kan måske føle dig presset til at slå til, inden du får tænkt dig om. Det udnytter både butikker og svindlere til at tjene penge.
På Black Friday kan du få mails, sms’er og annoncer på sociale medier, der lokker med gode tilbud, som du får adgang til ved at klikke på et link. Men linket kan lede dig til en svindel-hjemmeside, der ser meget overbevisende ud eller ligner en webshop, du kender.
Du kan også få besked om, at der er problemer med din forsendelse, og at du skal opdatere dine betalingsoplysninger. Svindlerne ved, at mange danskere har en pakke på vej efter Black Friday, og derfor er det mere sandsynligt, at du falder i fælden.
Du kan undgå meget svindel ved at trække vejret en ekstra gang og tage de kritiske briller på.
Derfor får du mindre for pengene i supermarkedet
Da inflationen steg, skrumpede vores fødevarer, så prisen for fx en bakke leverpostej kunne forblive den samme. Men producenterne gør sjældent tydeligt opmærksom på, at du kommer hjem med mindre indhold end før, eller at de har skruet ned for de dyre ingredienser.
Et godt tilbud? Sådan snyder tilbudsaviserne dig
Supermarkedernes tilbudsaviser ligner tilbudsaviser, men er i realiteten noget helt andet. De nye tilbudsaviser vildleder forbrugerne, mener Forbrugerrådet Tænk.
Spam? Sådan undgår du uvelkomne reklamer
E-mails og sms’er med reklamer kan være spam, hvis du ikke selv har bedt om dem. Hvad gør du, når du modtager uønskede reklamer? Få hjælp til at håndtere spam.