Formidlingsprovision: Overpris for meningsløs service
Investerer du gennem banken, betaler du tusindvis af kroner for webinarer, podcasts og andre services, du måske aldrig bruger.
Når du investerer i investeringsfonde gennem din bank, betaler du ofte formidlingsprovision. Formidlingsprovision er en procentsats af din investeringssum, som du i princippet betaler til investeringsfonden, men som i sidste ende går til banken, som betaling for at banken har formidlet inversteringsfondens produkter til dig som kunde.
Til gengæld for de penge, du betaler i formidlignsprovision, får du adgang til rådgivning, webinarer eller andre såkaldt kvalitetsforbedrende services.
Formidlingsprovisioner blandet med rådgivning
Formidlingsprovision har tidligere været et omdiskuteret gebyr, og i 2018 pålagde EU bankerne, at de skal udbyde kvalitetsforbedrende services til kunder, der betaler formidlingsprovision, så kunderne får noget igen for pengene.
Men det har ikke været nok til, at det er blevet gennemskueligt, hvorvidt formidlingsprovisionen er rimelig, fortæller Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk:
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Webinar: Investering og pension i en tid med stigende inflation
Hvordan påvirker krigen i Ukraine aktiemarkedet, og hvordan kan du selv forholde dig til dine investeringer og pension? Se webinaret med vores to cheføkonomer her.
Her er de bedste investeringsforeninger og ETF’er
Der er store prisforskelle på investeringsforeninger og ETF'er med globale aktier – og markante forskelle på, hvordan de klarer sig, når det gælder afkast.
Her er forskellen på en investeringsforening og en ETF
De to investeringsprodukter minder på nogle måder om hinanden og kan godt sammenlignes, men en ETF adskiller sig på enkelte punkter, som du bør kende til.