Formidlingsprovision: Overpris for meningsløs service
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Formidlingsprovision: Overpris for meningsløs service

Sally Jensen · Foto: Getty Images · 4. december 2023

Investerer du gennem banken, betaler du tusindvis af kroner for webinarer, podcasts og andre services, du måske aldrig bruger.

Når du investerer i investeringsfonde gennem din bank, betaler du ofte formidlingsprovision. Formidlingsprovision er en procentsats af din investeringssum, som du i princippet betaler til investeringsfonden, men som i sidste ende går til banken, som betaling for at banken har formidlet inversteringsfondens produkter til dig som kunde.

Til gengæld for de penge, du betaler i formidlignsprovision, får du adgang til rådgivning, webinarer eller andre såkaldt kvalitetsforbedrende services.

Formidlingsprovisioner blandet med rådgivning

Formidlingsprovision har tidligere været et omdiskuteret gebyr, og i 2018 pålagde EU bankerne, at de skal udbyde kvalitetsforbedrende services til kunder, der betaler formidlingsprovision, så kunderne får noget igen for pengene.

Men det har ikke været nok til, at det er blevet gennemskueligt, hvorvidt formidlingsprovisionen er rimelig, fortæller Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk:

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?