
Mød holdet bag vores test af investeringsforeninger - globale aktier
Lars Baadsgaard er chefkonsulent i Test og Analyse hos Forbrugerrådet Tænk og ansvarlig for finansielle test. Emil er projektleder i Test & Analyse hos Forbrugerrådet Tænk.
Sådan har vi testet investeringsforeninger - globale aktier
-
Ti testparametre, der hver har en vægt i samlet bedømmelse i procent fastsat ud fra, hvad Forbrugerrådet Tænk vurderer er eller bør være den typiske forbrugers præferencer, er medtaget i testen.
Testparametre med en længere dataperiode vægter højere end dem med en kortere dataperiode.
Afkast, risiko og risikojusteret afkast er testet på perioder af tre år og fem år. En kortere testperiode vil medføre et for spinkelt datagrundlag til en test. Ved valg af en længere testperiode er der risiko for, at fonden i væsentlighed har ændret strategi og karakter i forhold til starten af perioden, og at testen derfor vil indeholde mindre relevante data. Endvidere vil en længere testperiode betyde, at flere fonde med en kortere levetid ikke kan medtages i testen.
-
Investeringsforeningsafdelinger er udvalgt uden hensyn til en særlig investeringsstrategi. Vi har udtaget 112 frit tilgængelige fonde. Af disse har datagrundlaget været fuldstændigt eller meget tæt på fuldstændigt for de 59 fonde, der medgår i denne test. Vi har ikke medtaget fonde, der ikke har haft mulighed for at levere alle eller næsten alle data til Finans Danmark og Morningstar, for eksempel hvis fonden ikke har eksisteret i minimum fem år.
-
Afkast er målt efter løbende omkostninger. Data til testen med afkast, risiko og omkostninger for perioden september 2021 og henholdsvis tre år og fem år tilbage er indhentet fra en offentligt tilgængelig database i Finans Danmark, der er en interesseorganisation for blandt andet investeringsfonde i Danmark.
-
ESG står for Environmental, Social og Governance. I danske termer: klima og miljø, social og ledelse. Data er hentet pr. ultimo august 2021 fra analysevirksomheden Morningstar, der er en international analysevirksomhed, der ejer og får data fra Sustainalytics, som er specialiseret i ESG-analyse. Det bemærkes, at der ikke er nogen standardiseret definition og metodik for beregning af ESG-risiko, ligesom der kan være huller i ESG-data fra de aktieselskaber, som investeringsforeningerne investerer i.
-
Historiske afkast kan ikke anvendes som indikator for fremtidigt afkast. At afkast alligevel indgår som testparameter, skyldes, at vi har ønsket at anerkende historiske afkastresultater, som investeringsforeningen har skabt. Derfor kan testen ikke læses alene ud fra testparametre omhandlende afkast, men skal læses i sin helhed, før du som forbruger træffer dit valg om køb af en fond. Afkast i pct. til 30. september 2021 er udelukkende med som oplysningsparameter.
-
- Samlet afkast, 3 år: 6 %
- Samlet afkast, 5 år: 12 %
- Risiko, 3 år: 6 %
- Risiko, 5 år: 12 %
- Risikojusteret afkast, 3 år: 3 %
- Risikojusteret afkast, 5 år: 7 %
- ÅOP: 42 %
- ESG: 8 %
- Bevægelse i bæredygtig retning: 2 %
- CO2-risiko: 2 %
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.

Denne investeringsforening er Bedst i Test
Der er store prisforskelle på investeringsforeninger med globale aktier. Se, hvilken investeringsforening der er Bedst i Test.

Investering: Tænk over dette, før du går i gang
Investerer du i aktier og obligationer, kan din opsparing vokse. Men du kan også miste pengene. Se her, hvad du skal være opmærksom på, før du går i gang.

Investeringsforeninger: Sådan kommer du i gang
Investeringsforeninger og puljeordninger gør det let for dig at investere din opsparing. Men store gebyrer kan koste din opsparing dyrt i afkast.