Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Tøjspild: Sådan undgår du det

Nyt tøj har store konsekvenser for både mennesker og miljø, når det bliver produceret. Men der er mange alternativer til at købe nyt tøj og smide det ud, når du ikke gider bruge det mere. Læs, hvordan dit tøjforbrug kan blive mere bæredygtigt.
Af Christina Vejsgaard
23. November 2015
tøj, tøjspild
Foto: iStockphoto

Køb kun det, du bruger

Tøj, du aldrig bruger, har et lige så stort miljøaftryk som det, du bruger hele tiden. En del af den negative påvirkning af dit tøjforbrug kan skæres væk, hvis du kun køber det tøj, du kommer til at bruge.

Tøjforbruget kan du skære ned på, så start med at overveje, hvorfor du køber tøj. Er det fordi, du ser et godt tilbud, fordi du keder dig, fordi du vil forkæle dig selv, eller fordi du rent faktisk har brug for nyt tøj?

Køber du mindre mængder tøj, er der måske også råd til at investere i tøj, der kan holde længere, fordi kvaliteten er bedre.

Lån og lej tøj

Garderoben kan fornyes på andre måder end ved at købe nyt tøj. Hvis du for eksempel skal bruge en kjole til en festlig lejlighed og ved, at du ikke kommer til at bruge den mere end et par gange, kan du leje eller låne den. 

Festtøj kan du for eksempel leje online og i enkelte butikker. Så kan du have en ny kjole på til hver fest og samtidig spare miljøet for den forurening, der ville ligge i at producere nyt tøj.

Lån tøj af venner og veninder, der bruger samme størrelse som dig, så undgår I begge at skulle købe nyt. 

Byt eller sælg dit brugte tøj

Tøjspild handler ikke kun om det tøj, du køber. Det handler også om, hvad du gør med dit tøj, når du ikke selv gider bruge det længere.

Tøjbytte sikrer, at dit tøj kan få et liv, når du er færdig med det, og samtidig får du noget nyt tøj med hjem, som er mere miljørigtigt, fordi det ikke er nyproduceret.

Byttemarkeder til tøj kan du blandt andet finde gennem forskellige Facebook-sider. Der findes både landsdækkende og lokale sider til formålet, så søg dig frem til en side, der er relevant for dig. Du kan også selv arrangere en hyggelig aften med dine venner, hvor I kan bytte tøj internt.

Brugt tøj og fejlkøb, som du ikke får brugt, kan du også sælge, for eksempel på et loppemarked eller online. 

Doner dit brugte tøj

Genbrugsforretninger og velgørenhedsorganisationer tager også imod dit brugte tøj. Her kan dit tøj få forlænget sin levetid og måske endda gøre noget godt for mennesker, der virkelig har brug for nyt tøj.

Tøjet skal helst direkte genbruges - det er nemlig mere miljøvenligt end at genandevende tekstilerne på en anden måde. Spørg derfor ind til, hvad tøjet bliver brugt til, og forsøg at give det til nogle, der vil bruge tøjet direkte, som det er. 

Børnetøj går tit i arv til familiemedlemmer eller venner - og der er ingen grund til ikke at gøre det samme med dit eget tøj, når du ikke selv vil bruge det længere.

Det skal være nemmere at finde mere bæredygtigt tøj

Forbrugerrådet Tænk vil gøre det nemmere for dig at købe mere bæredygtigt tøj. Vi er derfor gået i dialog med danske tøjbrancheforeningerne om, at produktion af tøj skal være mere ansvarlig og gennemsigtig. Vi arbejder også for, at brugen af skadelig kemi i tøj skal minimeres. Vi har gennem DIEH* været med til at sikre bedre arbejdsforhold i Bangladesh, og vi er med rundt om bordet i flere udvalg og nævn, der handler om ansvarlige produktionsforhold.

*Dansk Initiativ for Etisk Handel