Hvordan passer jeg på mit tøj når jeg skal vaske det?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Tøjvask: Sådan passer du på dit tøj

Vaskemaskinen og tørretumbleren er hårde ved dit tøj. Hvis du vasker med omtanke, kan det skåne både dit tøj og miljøet.

Mette Andrea Boesgaard · Foto: Getty Images · 26. april 2022
Kvinde sidder med noget tøj ved en vaskemaskine

Pas på tøj og miljø

Vasker du dit tøj forkert, kan det krympe eller miste farven. Tøjproduktionen sviner, og det er spild af ressourcer, hvis du skal smide tøj ud.

Miljøbelastningen ved tøj ligger ikke kun i produktionen. Tal fra Det Europæiske Miljøagentur viser, at 44 procent af et stykke tøjs miljøpåvirkning finder sted i brugsfasen – altså når du bruger, vasker og tørrer tøjet.

Vask tøjet rigtigt – så bruger du mindre energi og skåner miljøet.

Forbrugerrådet Tænk arbejder for at mindske tøjspild

Produktionen af tøj er en af de aktiviteter, der belaster vores klima og miljø allermest. Og forbruget af tøj og sko stiger - faktisk forventes det globalt at stige med over 60 procent frem mod 2030. 

Forbrugerrådet Tænk mener, at vi bør have en national handlingsplan med mål og initiativer for at mindske tøjspild. 

Sådan bekæmper vi tøjspild

Vask kun beskidt tøj

Tøjet bliver slidt, hver gang du giver det en tur i vaskemaskinen. Samtidig er hver vask en belastning for miljøet. Derfor er der ingen grund til at vaske tøjet mere end højst nødvendigt.

Er der pletter på dit tøj?  Så skal du selvfølgelig vaske det, men ellers kan du sagtens bruge tøjet flere gange, inden du lægger det til vask.

Tøj, der bare trænger til en opfriskning, kan du lufte ved at hænge det udendørs i et stykke tid.

Fjern pletter rigtigt

Pletter bliver desuden sværere at fjerne efter den første vask, så sørg for at behandle dem, før du vasker.

Genstridige pletter kan du forbehandle ved at sætte tøjet i blød og bruge opvaskemiddel på pletten. Så slipper du af med pletterne og forlænger tøjets levetid.

Vask tøjet rigtigt

Vaskeanvisningen i dit tøj hjælper dig med at vaske tøjet, tørre og behandle tøjet, så det holder længst muligt. På vaskeanvisningen får du nemlig at vide, hvor meget tøjet kan tåle i forhold til både vasketemperatur, tørring og strygning.

Ikonerne på vaskeanvisningerne fortæller, hvor høj en temperatur tøjet kan holde til. Men det betyder ikke, at du skal vaske ved den temperatur, for at tøjet bliver rent.

Sortér tøjet

Nitter, lynlåse og hægter kan sætte sig fast og rive hul på det andet tøj i vaskemaskinen.

Brug vaskeposer, så du undgår skader på dit tøj. Så slipper du for at smide tøj ud, der ellers kunne bruges i lang tid.

Jeans behøver ikke at blive vasket ret ofte, så med mindre du har fået pletter på bukserne, kan de sagtens bruges igen.

Uld, silke og andre specielle stoffer kan meget nemt gå i stykker, hvis de ikke vaskes efter anvisningen. Sørg for at være ekstra opmærksom på tøj, der er lavet af særligt følsomme stoffer.

Skru ned for temperaturen

Koldere vaske er bedre for både miljøet og dit tøj. Og tøjet kan godt blive rent alligevel, så længe du bruger det rigtige vaskemiddel. Lavere temperaturer betyder også, at dit tøj holder farven bedre.

Kolde vaske på 15-20 grader kræver vaskemiddel specielt til koldvask, fordi det indeholder særlige enzymer, som sikrer at dit tøj bliver rent.

Sengetøj, håndklæder og undertøj kan ikke koldvaskes, fordi bakterier og støvmider først bliver dræbt ved 60 grader. Fedtpletter går også bedre af ved højere temperaturer.

Vælg et godt vaskemiddel

Vaskemidlet skal være effektivt og fjerne pletterne første gang. Så undgår du at slide tøjet med endnu en vask.

Brug vaskemidler i pulverform til hvid vask, når du vasker hvidt tøj. Så holder den hvide farven sig frisk  længere end hvid du bruger kulørt vaskemiddel eller flydende hvid vask.

Undgå alternativer til vaskemidler, som for eksempel vaskenødder og vaskemiddel uden enzymer. De markedsføres som miljørigtige, men de er dårlige til at fjerne pletter.

Brug tørresnoren

Tørretumbleren slider dit tøj, og den kan få dit tøj til at krympe eller miste formen. Samtidig er den en belastning for miljøet. Hvis du har mulighed for det, så hæng dit tøj til tørre i stedet for at tørre det i maskinen.

Tøjet kan også sagtens hænges til tørre udendørs om vinteren. Der går bare lidt længere tid, før tøjet bliver tørt.

Solen kan afblege dit tøj. Hvis din tørresnor ikke er i skyggen, er det en god idé at vende tøjet på vrangen, mens det tørrer.

Find en energivenlig tørretumbler i vores tørretumbler test.