Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Madlavning: Sådan koger du ris korrekt

Udkogte eller rå ris kan ødelægge maden. Kend de forskellige rissorter, så får du lige præcis den luftighed, fasthed eller klistrede konsistens, som passer til ristypen.
Af Line Hvid
3. September 2019
Kend rissorten og kog dem korrekt
Foto: iStock

Bliv mester i riskogning

Riskogning er en af de mest basale i discipliner i køkkenet. Alligevel er mange bange for, at risene brænder på eller bliver udkogte.

Test: Hvordan klarer 10 forskellige basmatiris sig?

Test og justér

Brugsanvisningen på rispakken kan være forkert, så prøv dig lidt frem. Lav først en lille portion med ½ kop ris og 1 kop vand. Forholdene kan være forskellige alt efter ristypen.

Hold øje med, om risene brænder på. Brug gerne et glaslåg, da vandet fordamper, når du løfter på låget - så kan du se, hvordan det står til. Justér på mængden næste gang, du koger ris - fx hvis du har for lidt eller for meget vand.

Basmatiris og jasminris skal absorbere al vandet i risene. Med brune ris må der god være lidt overskydende vand tilbage efter kogningen.

Salt eller ej?

Skal man koge sine ris med salt eller ej? I virkeligheden handler det mest om smag og hvad, du serverer risene til.

I det asiatiske køkken er det almindeligt at koge ris uden salt, fordi risene serveres til stærk mad og bruges til at lindre ganen.

Vandets temperatur stiger, når du tilfører salt. Der skal dog meget større mængder end en teskefuld til. Kan du lide salte ris, så kog dem med salt.

Sådan koger du forskellige sorter

Nogle rissorter skal stå i blød, nogle skal absorbere alt vandet ved kogning og andre ikke.

Basmatiris, som har indisk oprindelse, skal stå i blød i 30 minutter, inden de koges. På den måde undgår du, at riskornene knækker under kogningen.

Jasminris bliver mere klistrede end basmatiris, efter de er kogt. Kornene er kortere og tykkere, og det er vigtigt at skylle dem grundigt for at få noget af stivelsen ud, inden de koges.

Parboiled ris er dampbehandlede under tryk, så næringen absorberes af kernen. Parboiled ris skal derfor koges i kortere tid og indeholder flere næringsstoffer end hvide ris.

Brune ris eller fuldkornsris er det samme som hvide ris - de er blot uforarbejdede og har stadig skallen på. Kog dem i minimum 30 minutter.

Røde ris skal steges i olie, inden du koger dem. Det giver mere smag og kortere kogetid. Kog dem i omkring 45 minutter.

Vilde ris er faktisk søgræs og slet ikke ris. De er glutenfri og fuld af B-vitamin, jern og kalcium. Skal koges i omkring 45 minutter.