Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan laver du et godt kodeord

Passwords og adgangskoder giver adgang til private data. Se, hvordan du styrker dine kodeord, så du bedst muligt undgår, at de havner i forkerte hænder.
Af David Bergeon
15. December 2016
Sådan laver du et godt kodeord
Foto: Thinkstock

1. Genbrug ikke kodeord

Netbank, e-mail og steder, hvor dit kreditkort er registreret bør have hver deres kodeord. Dermed begrænses skaden, hvis et af dine kodeord hackes.

Sociale tjenester som LinkedIn og Facebook kan ikke direkte koste dig penge, hvis de hackes, men det kan til gengæld være til meget besvær, hvis en hacker begynder at skrive beskeder på dine vegne. Derfor skal dine kodeord også være stærke her.

2. Pas specielt på din e-mail

Adgang til din postkasse, er også adgang til dine andre tjenester. Stort set alle tjenester og hjemmesider tilbyder, at du kan nulstille dit kodeord ved at bevise, at du har adgang til din e-mail.

Derfor skal din e-mail være beskyttet af et kodeord, som du ikke bruger til andet.

Husk dog at bruge sikre kodeord til alt andet også.

3. Brug lange kodeord

 Et godt kodeord overholder følgende regler:

  • Består af mindst 8 tegn - og meget gerne flere.
  • Indeholder både små og store bogstaver.
  • Indeholder et eller flere tal.
  • Indeholder specialtegn (fx !, #, % og _).

Kodeordet bliver endnu bedre, hvis tal og specialtegn ikke ligger i begyndelsen eller slutningen af kodeordet.

4. Undgå at bruge hele ord

Hackere nøjes ikke med at prøve sig systematisk frem i forsøget på tiltvinge sig adgang til din konto. De bruger også lange lister af ord på forskellige sprog, som de høster ved at gå igennem kilder som Wikipedia, Bibelen, Twitter eller andre kilder, der kan hentes via internettet.

Derfor er det en god idé at undlade at bruge hele ord som del af dit kodeord. Alternativt kan du sørge for at stave ordet forkert eller skifte et eller flere bogstaver ud med et tal.

Passphrase, det vil sige en kode-sætning i stedet for kode-ord, er en anden god metode. Her kan du bruge forbogstaverne i en sætning, du kan huske.

Sætningen "Der bor en bager på Nørregade" bliver eksempelvis til "DbebpN". Tilføj så gerne et tal, og du har et stærkt kodeord, der er let at huske: DbebpN28.

(Brug dog ikke lige dette eksempel, da det nu ligger på nettet - klar til at blive skannet af hackere...)

5. Brug ikke kodeord som kan gættes

Undlad at opkalde dit kodeord efter din søn, hunden i familien, din arbejdsplads eller andre ting i din hverdag, som folk i din bekendtskabskreds kender til, eller som kan findes via Google.

To-trins-bekræftelse er en måde, helt at undgå, at dit login kan gættes. Med denne metode er brugernavn og kode nemlig kun den ene faktor i din adgang.

Den anden faktor kan være din mobiltelefon. Det vil sige, at du ikke bare skal taste din huskede kode. Du får også tilsendt en kode på sms til dit telefonnummer, som du skal taste for at logge ind.

Metoden tilbydes bl.a. af Google, Facebook og LinkedIn.

6. Skift kodeord jævnligt

Kodeord kan du med fordel skifte med mellemrum, for eksempel hver 3. måned.

Skift altid kodeord, hvis din computer har været udsat for virusangreb, eller hvis du tror, nogen har kigget dig over skulderen, mens du indtastede dit kodeord.

7. Tjek, om dit kodeord er sikkert

Password Checker er en online service, hvor du kan tjekke, om dine kodeord er sikre nok.

Hjemmesiden kan også give svar på, om dit kodeord er blandt de mest benyttede 10.000 kodeord, som du bør undgå at benytte.

Tjek dine kodeord på Password Checker

8. Gem dine kodeord på computeren

Har du svært ved at huske alle de forskellige kodeord, kan du gemme dem på din computer med et password-program.

Password-manager: 1 kodeord til det hele

KeePass kan du for eksempel vælge. Det er et gratis program, som anses for at være meget sikkert at bruge, hvis du bruger ovenstående råd til at at sikre dig, at du har et sikkert kodeord til programmet.

Hent programmet KeePass her

Kilde: Borger.dk