Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Password-manager: Sikre kodeord på den nemme måde

Adgangskoder skal være sikre, så andre ikke kan få adgang til din konto. En password-manager gør det nemt at holde styr på dine passwords med bare én kode.
Af Martin Amor
16. Juni 2020
Password-manager: 1 kodeord til det hele
Foto: iStock

Kodeord beskytter dine oplysninger og dit privatliv

E-mailen, Facebook-kontoen eller din dørklokke med videoovervågning kan blive hacket, hvis dine kodeord ikke er stærke nok. Får hackerne først adgang til dine konti eller internetforbundne produkter i dit hjem, får de også adgang til dine personlige oplysninger.

Personlige oplysninger kan være din adresse eller dit personnummer. Det kan også være oplysninger som dine familiebilleder eller din kalender.

Har du produkter med internetforbindelse og et kamera, som for eksempel din computer eller videoovervågning i hjemmet, kan hackere i værste tilfælde få adgang til kameraet og overvåge dig.

Genbrug ikke kodeord

Brugernavn og adgangskode skal du ikke genbruge på forskellige digitale tjenester. Gør du det, bliver du mere sårbar overfor hacking.

Hackerne kan nemlig finde på at prøve på at bruge lækkede kodeord fra én tjeneste til at prøve at komme ind på andre tjenester. Hvis de for eksempel får fingrene i koden til din Facebook-konto, kan de forsøge at bruge den til at komme ind på din mail også.

Forskellige passwords til forskellige tjenester forhindrer hackerne i at komme ind flere steder, så snart de har ét kodeord. Men det kan være svært at holde styr på mange forskellige brugernavne og adgangskoder.

En password-manager erstatter alle dine koder med én

Password-managers kan hjælpe dig med at holde styr på koderne. Password-manageren er en tjeneste, hvor du har samlet alle dine kodeord, som du kan få adgang til på enten web eller på en app.

Dine kodeord kan du selv lave og gemme i password-manageren. Du kan også få manageren til at oprette og huske avancerede nye kodeord til dine tjenester.  Du skal kun huske én kode; nemlig koden til din password-manager.

Koden bruger du som hovednøgle til din password-manager, hvor alle dine andre koder er samlet. Når du er logget ind i din password-manager, kan du logge ind på dine forskellige tjenester.

Password-manager: Find den bedste til dig

Dashlane, LastPass og 1Password er nogle af de mest populære password-managers. De betalte udgaver koster mellem 250 og 400 kroner om året.

Password-managernes priser varierer alt efter, hvor mange funktioner du vil have adgang til. Det er også forskelligt, hvor mange kodeord du kan gemme i manageren, og hvor mange enheder du kan bruge manageren på. Tjek, om du får det, du skal bruge, inden du vælger en password-manager.

Password-managers kan blive hacket ligesom alt andet, men de opbevarer som regel kun dine koder i krypteret form. Generelt er sikkerheden bedre, når du bruger en password-manager, end når du selv finder på dine koder og i værste fald genbruger dem.

Gratis eller betalt: Hvad skal du vælge?

Mange password-managers har en gratis prøveperiode eller en gratis version, hvor du kun har begrænset adgang. Det kan for eksempel være, at der er en grænse for, hvor mange kodeord du kan gemme i manageren.

Prøveperioden eller gratisversionen kan du bruge til at tjekke, om du synes, at systemet er nemt at bruge. Men den fulde pakke med bedst sikkerhed koster som regel penge.

Husk, at det koster noget at lave en password-manager, og hvis du ikke betaler med dine penge, betaler du på en anden måde. Det kan være, at du betaler med dine data eller med din opmærksomhed via reklamer. 

Browsere kan også huske dine koder

Internetbrowsere som Google Chrome og Apples Safari har også en indbygget password-manager-funktion, som kan holde styr på dine koder og foreslå ekstra sikre kodeord. Det kan være nemmere at bruge end de specialiserede password-managers, og det er mere sikkert end at genbruge kodeord.

Dedikerede password-managers er dog specialiserede i at holde styr på dine kodeord på en sikker måde. Derfor har de også flere funktioner og er mere sikre end browserversionerne. For eksempel holder nogle password-managers øje med læk af kodeord på nettet og giver dig besked, hvis dine oplysninger er iblandt.

Sådan laver du et godt kodeord

Brug to-trins-bekræftelse

To-trins-bekræftelse gør dine konti ekstra sikre. Med denne metode er brugernavn og kode nemlig kun den ene faktor i din adgang.

Den anden faktor kan være din mobiltelefon eller en mail. Det vil sige, at du ikke bare skal taste dit eget kodeord. Du får også tilsendt en kode på sms til dit telefonnummer eller per mail, som du skal indtaste for at logge ind. Du kender måske systemet fra onlinehandel, hvor du får en sms-kode, som du skal bruge til at bekræfte købet.

To-trins-bekræftelse kan du blandt andet finde hos Google, Facebook og LinkedIn.

Brug NemID, når det er muligt

Rejsekort, e-Boks og dit pensionsselskab tilbyder dig valget mellem at logge ind med NemID eller en selvvalgt kode. Vælg NemID, det er den sikreste løsning.

Sådan bruger du digitalt NemID

Brug ikke din Google- eller Facebook-konto til at logge ind andre steder

Apps og hjemmesider kan lade dig oprette en profil med kun et klik, hvis du bruger din Google- eller Facebook-konto i stedet for at lave en ny profil. Det kan være fristende at vælge den nemme løsning, hvis du gerne vil i gang med at bruge appen eller gennemføre købet på en webshop.

Men Google eller Facebook får adgang til den tjeneste, du logger ind på, og de kan bruge anledningen til at indsamle oplysninger om dig.

Dit privatliv er bedst beskyttet, hvis du vælger at lave en ny profil og vælger en ny, unik adgangskode til tjenesten.

Sådan tjekker du, om dit kodeord er blevet lækket

Kodeord bliver lækket, og du bliver ikke nødvendigvis gjort opmærksom på, at dine oplysninger er blevet delt.

Hjemmesiden haveibeenpwned.com gør det muligt for dig at tjekke, om nogle af dine profiler på forskellige hjemmesider har været med i et læk.

Indtast din e-mailadresse, så får du at vide, om nogle konti med den mailadresse har været med. 

Tjek dine konti på haveibeenpwned.com