Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

6 råd til bedre sikkerhed på mobil og tablet

Mobiler og tablets havner nemt i forkerte hænder eller bliver udsat for angreb. Hvordan beskytter du dine enheder mod it-kriminelle?
Af Charlotte Larsen
8. November 2018
6 råd til bedre sikkerhed på mobil og tablet
Foto: Thinkstock

It-kriminelle kan misbruge dine oplysninger

Ejer du en smartphone eller tablet bør du af sikkerhedsmæssige årsager tage nogle forholdsregler, der kan minimere risikoen for, at dine personlige oplysninger og data ender i de forkerte hænder.

Det er som regel for sent at tænke på sikkerheden, når ulykken er sket. Så kom ulykken i forkøbet ved at følge 6 råd til, hvordan du beskytter dine mobile enheder.  

1. Undgå farlige apps

Smartphones eller tablets er i princippet små bærbare computere. Derfor kan de blive ramt af de samme trusler, som kan inficere en pc: Virus, spyware, trojanske heste og andre skadelige programmer.

Skadelige programmer som disse kræver som regel, at du selv skal gøre noget aktivt for, at dine mobile enheder bliver inficeret. Du skal altså selv aktivt installere de farlige apps.

Bagmændene forsøger at lokke dig til at installere deres farlige apps ved at få dem til at ligne kendte og populære apps.

Rådet er derfor, at du skal se godt efter, når du søger efter en populær app: Er den udgivet af det rigtige firma? Hvor længe har den været tilgængelig?

2. Brug antivirus

Installerer du et antivirusprogram på din mobile enhed, kan det beskytte dig mod de mest udbredte og skadelige apps. Programmet genkender og fjerner de farlige apps.

Antivirus-apps findes både i gratis og kommercielle versioner. Husk, at apps kan være gratis, fordi udbyderne tjener penge på at videresælge dine private oplysninger. Det gælder også antivirus-apps.

3. Tag kopi af data

Mister du din smartphone eller tablet, mister du samtidig de billeder og kontakter, du har gemt på enheden. 

Sikkerhedskopiering af dine data kan derfor være en fordel. Det kan du gøre ved at tilslutte din enhed til en computer. En nemmere løsning er at gemme dine data i "skyen", en såkaldt cloud-backup.

4. Beskyt mod aflytning

Passwords, kontonumre og andre fortrolige oplysninger er i fare for at blive aflyttet, når du tilkobler dig et åbent netværk.

Tjekker du mails, netbank eller handler på nettet, bør du derfor aldrig tilkoble dine enheder til åbne trådløse netværk. Brug kun netværk, der er beskyttet med adgangskode.

Anvender du alligevel et åbent netværk, skal du indstille din smartphone eller tablet til at glemme det, så snart du er færdig.

Sådan sikrer du dit privatliv på din mobil

5. Brug en pinkode

Smartphones eller tablets er små og lette, og du har dem med dig alle vegne. Derfor er risikoen for, at uvedkommende får fat i dem, langt større end med din pc.

Tyven kan få sværere ved at få adgang til dine mobile enheder, hvis du beskytter dem med en kode. Derfor bør du indstille dine enheder til at bede om en pinkode, hver gang du skal bruge den, så fremmede får sværere ved at få adgang til indholdet.

6.  Find din telefon

Mister du din mobil eller smartphone, kan du spore dem ved hjælp af en app. Du kan også sætte en alarm i gang eller slette alt den data, du har på enheden.

iPhonebrugere kan hente appen Find My iPhone.

Androidtelefoner har allerede funktionen indbygget i styresystemet. Det kræver dog, at  du allerede har aktiveret tjenesten, inden din smartphone eller tablet bliver stjålet.

Se, hvordan du låser og sletter alt indhold på din android her

Kilde: Shehzad Ahmad, tidl. chef for DKCERT. DKCERT  er en dansk it-sikkerhedsorganisation. I samarbejde med tilsvarende organisationer over hele verden indsamler DKCERT information om internetsikkerhed.

Forbrugerrådet Tænk mener: Gratis apps er ikke altid gratis

”Inden du downloader en app, så se hvilke data, den vil have adgang til. Nogle apps tjener penge på at analysere dine personlige oplysninger eller sælge dem videre. Det skal du være indstillet på, hvis du bruger appen. Undersøg, om du kan slå delingen af dine private data fra, så du ikke giver oplysninger om dig selv, som du ikke ønsker, at app-udvikleren skal se.”

Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk